Νίκος Παππάς: Επιβάλλετε νέα υπερπλεονάσματα και 2,5 δισ. ευρώ παραπάνω σε φόρους – Φέρατε την αναιμική μεγέθυνση για λίγους, την αναιμική αύξηση απασχόλησης και επενδύσεων

Νίκος Παππάς: Επιβάλλετε νέα υπερπλεονάσματα και 2,5 δισ. ευρώ παραπάνω σε φόρους – Φέρατε την αναιμική μεγέθυνση για λίγους, την αναιμική αύξηση απασχόλησης και επενδύσεων

Ομιλία του Νίκου Παππά, προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών:

«Ο κ. Μητσοτάκης κομπορρημονεί και υπερηφανεύεται για τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων […] Τι να θυμηθούμε; Το λιμάνι του Ηρακλείου που πουλήθηκε όσο μισό καράβι; Να θυμηθούμε το 30% της συμμετοχής στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος που πωλήθηκε για τίμημα ίσο με τα κέρδη της πενταετίας; Τις τράπεζες που το “μπες βγες” του δημοσίου κόστισε στον Έλληνα φορολογούμενο 40 δισ. ευρώ; Προχθές πουλήθηκε ακόμα ένα μεγάλο μερίδιο της Εθνικής Τράπεζας. Για αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις είστε περήφανοι», τόνισε ο Νίκος Παππάς, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών. Για να συμπληρώσει αμέσως μετά: «Μήπως εξακολουθείτε να είστε περήφανοι για την πρόθεσή σας να ιδιωτικοποιήσετε την υποδομή του σιδηροδρόμου; Λίγες μέρες πριν από το έγκλημα των Τεμπών, ο κ. Καραμανλής είχε διαφημίσει τρία ΣΔΙΤ για την ιδιωτικοποίηση της υποδομής του σιδηροδρόμου».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ακόμα ότι «η χώρα μας έχει περάσει μεγάλες φουρτούνες την τελευταία 15ετία. Και αυτή η περίοδος θα μπορούσε να χωριστεί σε τρεις ξεχωριστές φάσεις. Στην πρώτη που ξεκίνησε το 2010 με την τυπική χρεοκοπία και που ολοκληρώθηκε το 2014. Στη δεύτερη, από το 2015 μέχρι το 2019, κατά την οποία είχαμε σταθεροποίηση και ανάταξη. Το 2010 με 2014 χάθηκαν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας, το 2015 με 2019 ξανακερδήθηκαν 400.000 θέσεις εργασίας. Επίσης, (επί ΣΥΡΙΖΑ) οι ανασφάλιστοι απέκτησαν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ρυθμίστηκε το χρέος και βγήκε η Ελλάδα από τα μνημόνια. Και βεβαίως ερχόμαστε, τώρα, στην τρίτη φάση, η οποία χαρακτηρίζεται από την αναιμική μεγέθυνση για λίγους. Πώς αποδεικνύεται αυτό; Από την κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών».

Μιλώντας για το μεσοπρόθεσμο, παρέθεσε τρεις προβλέψεις του που αναδεικνύουν τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής: Πρώτον, την αναιμική μεγέθυνση της οικονομίας, που αφορά λίγους. Δεύτερον, την πρόβλεψη για αναιμική αύξηση της απασχόλησης, που κατά 50% αφορά θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης. Τρίτον, την αδυναμία επίτευξης του στόχου αύξησης των επενδύσεων -για το 2023 και το 2024. Όπως επεσήμανε, η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ε.Ε. στο ποσοστό των επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά στις συνθήκες εργασίας, ανέδειξε τα αλλεπάλληλα εργατικά δυστυχήματα, με τελευταίο αυτό στη Λάρισα και θύμα μία 25χρονη. Επρόκειτο για τον 6ο εργαζόμενο που έχασε τη ζωή του σε 72 ώρες. «Θεωρείτε ότι είναι τυχαίο; Δεν σχετίζεται με το ότι έχουν ξεχειλώσει τα πάντα σε σχέση με την προστασία της εργασίας, με τις υπερωρίες, με την εξαΰλωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας;», είπε ο ίδιος.

Ο Νίκος Παππάς, αφού σημείωσε ότι 21 χώρες στην Ε.Ε. έχουν αναζητήσει δημοσιονομικό χώρο για αναπτυξιακούς σκοπούς, ενώ «η Ελλάδα είναι προσανατολισμένη σε μια πολιτική η οποία παράγει υπερκέρδη και υπερπλεονάσματα», υπογράμμισε ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει 6 δισ. ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα και 2,5 δισ. ευρώ αύξηση φόρων. «1,5 δισ. ευρώ αύξηση θα έρθει από την αύξηση του ΦΠΑ. Έχετε πραγματικά συνδράμει στο να συντελεστεί ένα “θαύμα” ως προς τις εισπράξεις του ΦΠΑ. 9 δισ. ευρώ περισσότερα από το 2021 […] Και προβλέπετε και μια αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ στον φόρο εισοδήματος. Η μερίδα του λέοντος της οποίας προέρχεται από το χαράτσι στους μικρομεσαίους, που αποδεικνύεται ότι δεν το φέρατε για λόγους δημοσιονομικούς». Επίσης, «φαίνεται ότι η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων μειώνεται κατά 250 εκατομμύρια».

Στο κλείσιμο της τοποθέτησής του, υπογράμμισε: «Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα στο Αιγαίο και ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι αυτά θα τα θέσει στο τραπέζι. Ποια είναι τα ζητήματα; Είναι ή δεν είναι η εθνική θέση ότι υπάρχει μία και μόνη ελληνοτουρκική διαφορά που αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ; Θέλουμε ξεκάθαρες απαντήσεις. Και ενημερώστε τον κ. Μητσοτάκη ότι έχουμε ζητήσει επίσημη ενημέρωση».
Το βίντεο της ομιλίας του Ν. Παππά: https://www.youtube.com/watch?v=d58vL9ahKfM


 

 


Σχολιάστε εδώ