Χάρης Μαμουλάκης: «Οι έμμεσοι φόροι είναι οι πιο άδικοι φόροι» – Η Κυβέρνηση της ΝΔ πανηγυρίζει για έμμεσους φόρους που διαλύουν νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Χάρης Μαμουλάκης: «Οι έμμεσοι φόροι είναι οι πιο άδικοι φόροι» – Η Κυβέρνηση της ΝΔ πανηγυρίζει για έμμεσους φόρους που διαλύουν νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής τοποθετήθηκε ο Τομεάρχης Οικονομικών & Ανάπτυξης Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, ως Εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών «Κώδικας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας».

Ο Χάρης Μαμουλάκης, αφού καυτηρίασε μια ακόμη fast track διαδικασία νομοθέτησης όπως ακολουθήθηκε από τη ΝΔ, επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για την υπερ-απόδοση των έμμεσων φόρων ύψους 7 δισ. ετησίως, την ώρα που ο πολίτης βιώνει, ειδικά τα τελευταία 3 χρόνια, έναν καλπασμό έμμεσων φόρων που πρακτικά σημαίνει την ταπείνωση της αγοραστικής του δύναμης. Τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα είναι προαπαιτούμενο για την περαιτέρω αξιοποίηση του Ταμείου Ανθεκτικότητας & Ανάκαμψης, αναφέρθηκε στην αδιαφάνεια που επικρατεί στην διαχείριση των συγκεκριμένων πόρων, αδιαφάνεια σε έργα συνολικού ύψους τρεις φορές μεγαλύτερο από ολυμπιακά έργα. «Από τα 36 δισ. του Ταμείου Ανθεκτικότητας & Ανάκαμψης, τα 11,42 δισ. έχουν κατευθυνθεί σε μόλις 347 ΑΦΜ! Η Κυβέρνηση με τις πολιτικές της πυροδοτεί την συγκεντροποίηση. Και αυτό είναι ένα ζήτημα κομβικής σημασίας που θα το βρούμε μπροστά μας. Ήδη το βλέπουμε με την καρτελοποίηση της αγοράς. Απότοκο της συγκεντροποίησης, είναι το καρτέλ και το μανιπιουλάρισμα στην ίδια αγορά» είπε χαρακτηριστικά ο Τομεάρχης Οικονομικών & Ανάπτυξης Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Επισημαίνοντας επίσης ότι «Οι έμμεσοι φόροι είναι οι πιο άδικοι φόροι. Είναι οριζόντιοι και τους επωμίζονται το ίδιο και όσοι έχουν και όσοι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα» ο Χάρης Μαμουλάκης υπενθύμισε την επιβεβαίωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την Τράπεζα της Ελλάδας και τους Ευρωπαϊκούς φορείς για το τεράστιο έλλειμμα ανταγωνισμού και ελέγχων που παρατηρείται στην χώρα, καθώς και την κατάργηση, από το 2020, των 17 διακριτών υπηρεσιών ελέγχου που υπήρχαν, χωρίς μέχρι και σήμερα η υπηρεσία που τους αντικατέστησε, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς – ΔΙ.Μ.Ε.Α., να έχει στελεχωθεί επαρκώς για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στον ρόλο της. Υπενθύμισε ακόμα τις διαδοχικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα είδη διατροφής και όχι μόνο, για να δοθεί μια ανάσα στα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως έπραξε η Ισπανία που πλέον βλέπει τα θετικά αποτελέσματα από την μείωση των τιμών.

Ο Χάρης Μαμουλάκης μίλησε και για τους «ιδιωτικούς φόρους», όπως είναι πχ τα διόδια, φέρνοντας ως παράδειγμα την παραχώρηση της Αττικής Οδού όπου τα διόδια παραμένουν στο ίδιο σχεδόν επίπεδο με αυτό που είχαν όταν γινόταν και η απόσβεση του έργου. Ανέφερε επίσης, ως παραδείγματα, τον χώρο των τηλεπικοινωνιών, όπου η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα στην Ε.Ε. με την χαμηλότερη ταχύτητα internet, αλλά και από τις χρεώσεις τραπεζών, όπου τα κέρδη τους για το 2023 ήταν 1,8 δισ. ευρώ και προβλέπεται να φτάσουν τα 3 δισ. ευρώ το 2024. Στο σημείο μάλιστα αυτό, αναρωτήθηκε πώς γίνεται η ΝΔ να σταματήσει αυτό το «πάρτι» όταν το ίδιο το κόμμα της ΝΔ οφείλει περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ στις τράπεζες.

Δεν παρέλειψε επίσης ο Χάρης Μαμουλάκης να αναφερθεί και σε φόρους και τέλη με τα οποία έχει επιβαρύνει η Κυβέρνηση την Αυτοδιοίκηση, όπως είναι για τα τέλη ταφής που εκτροχιάζουν τα οικονομικά δήμων, καθώς και στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών, η οποία συμπαρασύρει προς τα πάνω 24 φόρους.

Ολόκληρη την τοποθέτηση, μπορείτε να την δείτε εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=1NBDzEwME4A

Χ. Μαμουλάκης: Προϋπολογισμός 2025: Χωρίς αναπτυξιακή προοπτική, με περαιτέρω μείωση της αγοραστικής δύναμης και τελευταία την Ελλάδα στη σχέση επενδύσεων – ΑΕΠ στην Ευρώπη (video)

Με την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2025 στη Βουλή, ο Τομεάρχης Οικονομικών & Ανάπτυξης Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης προχώρησε τη Δευτέρα στην ακόλουθη δήλωση:

«Ουσιαστικά επιβεβαιώνεται ότι η διεύρυνση και η μεγέθυνση είναι για λίγους και δεν υπάρχει ανάπτυξη για τους πολλούς. Η ταπείνωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων πολιτών επιβεβαιώνεται και επίσημα. Και το κυριότερο: η χώρα μας κατατάσσεται τελευταία στην Ευρώπη ως προς τις επενδύσεις σε σχέση με το ΑΕΠ.».

Όπως προκύπτει από την πρώτη ανάγνωση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2025, θα υπάρξουν 2,5 δισ. ευρώ παραπάνω φόροι, 1,5 δισ. από ΦΠΑ και άνω του 1 δισ. από τον φόρο εισοδημάτων, που αναλύεται σε περίπου 850 εκατ. ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και 209 εκατ. ευρώ για νομικά.

Επίσης, γίνεται επέκταση του προγράμματος χρήσης repos για χρηματοδότη χρέους ύψους 54 δισ. ευρώ, παραμένουν οι καθυστερήσεις των συμβάσεων του προγράμματος πολιτικής προστασίας ΑΙΓΙΣ, προβλέπονται «ψυχούλα» για τα νυχτερινά του προσωπικού των σωμάτων ασφάλειας και των ενόπλων δυνάμεων και μόλις 143 εκατ. ευρώ ως αυξήσεις σε δημόσιους υπαλλήλους, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ζητάει την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο.

Παράλληλα, επισφραγίζεται η αποτυχία αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης με τη μη αύξηση του στεγαστικού αποθέματος για κατοικία και τη μη επιδότηση με προσιτά δάνεια των ατόμων που μπορούν να αγοράσουν σπίτι και χωρίς το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες βλέπουν να ωφελούνται με 130 εκατ. ευρώ από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, την ίδια στιγμή που επιβαρύνονται με 700 εκατ. ευρώ από τον νέο τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται και νέα ενημέρωση από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για όλες τις κρυφές λεπτομέρειες που επηρεάζουν αρνητικά νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Video μπορείτε να πάρετε από εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=w4hx_lXD2Es



Σχολιάστε εδώ