Ακρίβεια και Μεταναστευτικό – Συναγερμός στην κυβέρνηση για τις επιπτώσεις από την κρίση στη Μέση Ανατολή

Ακρίβεια και Μεταναστευτικό – Συναγερμός στην κυβέρνηση για τις επιπτώσεις από την κρίση στη Μέση Ανατολή

–Φόβοι για τρομοκρατικά χτυπήματα – Αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε ισραηλινούς στόχους

Τις πιθανές συνέπειες από την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή προσμετρούν στην κυβέρνηση και επεξεργάζονται κινήσεις και μέτρα αναχαίτισής τους. Η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, κάθε άλλο παρά αισιοδοξία προκαλεί, αντίθετα παρουσιάζει μια σταθερή επιδείνωση.

Σις τελευταίες κυβερνητικές συσκέψεις (ΚΥΣΕΑ κ.ά.) υπό τον πρωθυπουργό η ανησυχία ήταν διάχυτη ως προς τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν για τη χώρα μας.

Ειδικά, δε, στην περίπτωση κατά την οποία Ισραήλ και Ιράν οδηγηθούν σε μια ανοιχτή σύγκρουση, με φόντο μάλιστα τα πυρηνικά τους όπλα.

Επιπτώσεις σε τομείς όπως η εθνική ασφάλεια και η οικονομία, που αναπόφευκτα θα έχουν αντανάκλαση στους πολίτες.

Ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος έχει να κάνει με το ενδεχόμενο (πιθανό σύμφωνα με τις εκτιμήσεις) ο πόλεμος να πυροδοτήσει μεταναστευτικά ρεύματα από χώρες που βρίσκονται στη δίνη του πολέμου με κατεύθυνση προς δυσμάς.

Ήδη δεκάδες χιλιάδες Λιβανέζοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους προκειμένου να γλιτώσουν από τις επιθέσεις των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων.

Καθώς οι πολεμικές επιχειρήσεις συνεχίζονται, το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλοι τον ίδιο δρόμο. Η Ελλάδα ως χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαντάζει ως ένας ασφαλής προορισμούς για αυτούς. Η εντολή του Κυρ. Μητσοτάκη προς τους αρμόδιους υπουργούς και επιτελείς ήταν να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας στο Αιγαίο, προκειμένου να αποτραπούν ανεξέλεγκτα κύματα μεταναστών με αφετηρία τα παράλια της Τουρκίας.

Πολλά θα εξαρτηθούν και από τη στάση της Άγκυρας, καθώς άλλοτε ελέγχει πλήρως την κατάσταση και άλλοτε επιτρέπει την αθρόα μετακίνηση λαθρομεταναστών προς τα ελληνικά νησιά.

Ο προβληματισμός της κυβέρνησης όσον αφορά την κλιμακούμενη κρίση στη Μέση Ανατολή συνδέεται με το κατά πόσο η κατάσταση αυτή θα επηρεάσει την παγκόσμια αγορά.

Ο κίνδυνος ενός νέου κύματος ακρίβειας σε είδη πρώτης ανάγκης είναι κάτι περισσότερο από ορατός. Σε συνδυασμό με τις επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία έχει σαν αποτέλεσμα να ανέβει κατακόρυφα το κόστος των μεταφορών από χώρες της Ασίας.

Κόστος το οποίο οι πολυεθνικές κατά κανόνα μετακυλίουν στους καταναλωτές με αυξήσεις στα προϊόντα.
Ταυτόχρονα υπάρχει το ερωτηματικό για το κατά πόσο η πιο ενεργή εμπλοκή του Ιράν σε πολεμικές επιχειρήσεις θα επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι προοπτικές κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Πονοκέφαλο, στο μεταξύ, στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια προκαλεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν μεμονωμένα τρομοκρατικά χτυπήματα με αναφορά στην κρίση στη Μέση Ανατολή. Τα μηνύματα που φτάνουν στην Αθήνα από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και την εμπόλεμη περιοχή δείχνουν ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) έχουν τεθεί σε συναγερμό και βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με αντίστοιχες υπηρεσίες στην Ευρώπη αλλά και το Ισραήλ, με σκοπό να αποτρέψουν οποιοδήποτε χτύπημα που θα έθετε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Την ίδια στιγμή έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας σε ισραηλινούς στόχους (πρεσβεία, επιχειρήσεις, πολίτες κ.ά.) που θα μπορούσαν να μπουν στο στόχαστρο τρομοκρατικών ομάδων.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: ΤΟ ΠΑΡΟΝ / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI


Σχολιάστε εδώ