Ο διαφαινόμενος εφιάλτης ενός νέου προσφυγικού κύματος

Ο διαφαινόμενος εφιάλτης ενός νέου προσφυγικού κύματος

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Πριν από λίγες μέρες, στην ελληνική κυβέρνηση υπήρξε μια ενημέρωση για νέο πιθανό μεταναστευτικό κύμα που θα προκαλέσει η επιδείνωση του πολεμικού μετώπου στον Λίβανο.

Επίσημα κρατικά χείλη ανέφεραν ότι ενδεχόμενη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο θα έφερνε εκατομμύρια πρόσφυγες στην Ελλάδα και την ΕΕ.

Οι διάφορες υπηρεσίες ασφαλείας προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση, καθώς είναι πιθανό να προκύψουν διάφορα ζητήματα από τα ριζοσπαστικοποιημένα στοιχεία που θα περάσουν μέσω Αιγαίου στην Ευρώπη.

Πριν από καιρό, εξειδικευμένο κανάλι στο Telegram και στο Facebook, το οποίο παρακολουθούν περίπου 70.000 πρόσφυγες, έδινε οδηγίες σε πολυπληθείς ομάδες να ξεκινήσουν ένα νέο προσφυγικό κύμα.

Ο τουρκικός Τύπος είχε προαναγγείλει ήδη προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη και δημιούργησε, τότε, κλίμα ανάλογο με αυτό που προηγήθηκε του Μαρτίου του 2020 και των γεγονότων του Έβρου.

Φαίνεται ότι το θέμα των μεταναστών, που σπρώχνει η Τουρκία προς την Ελλάδα, με αφορμή τις εξελίξεις στον Λίβανο, θα αρχίσει να κυριαρχεί και πάλι.

Το ζήτημα αφορά κατ’ εξοχήν την ευρωπαϊκή συνοριακή πολιτική, με πρώτο κράτος υποδοχής τη χώρα μας.

Το παιχνίδι θα περιπλακεί, αν η Τουρκία αναλάβει να σταματήσει τους πρόσφυγες, έναντι αδράς χρηματικής υποστήριξης, όπως έγινε και κατά το παρελθόν.

Με δεδομένη την παραδοσιακή κωλυσιεργία της ευρωπαϊκής νομενκλατούρας για άμεσες αποφάσεις, η Ελλάδα μπορεί να έχει υποδεχθεί χιλιάδες πρόσφυγες, η Τουρκία να παζαρεύει και η Γερμανία, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, να ανοιγοκλείνει τα σύνορά της ανάλογα με τα συμφέροντά της.

Σ’ αυτήν τη χρονική περίοδο, είναι μάλλον εμφανές ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό μείγμα για το οποίο ακόμα και ο «θεός της Ελλάδας» μπορεί να σηκώσει τα χέρια ψηλά…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ