Ο Victor Ambros και ο Gary Ruvkun κέρδισαν το Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη του microRNA

Ο Victor Ambros και ο Gary Ruvkun κέρδισαν το Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη του microRNA

Οι Αμερικανοί Victor Ambros και Gary Ruvkun κέρδισαν το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με το microRNA, μια θεμελιώδη αρχή στη ρύθμιση της γονιδιακής συμπεριφοράς.

Τα ευρήματά τους «αποδεικνύονται θεμελιώδης σημασίας για τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται και λειτουργούν οι οργανισμοί», ανέφερε η Συνέλευση των Νόμπελ στην επίσημη ανακοίνωσή της.

Ο Ambrose διεξήγαγε την έρευνα που του χάρισε το βραβείο στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Σήμερα είναι καθηγητής φυσικών επιστημών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης. Από την πλευρά του, ο Ράκχαμ έκανε την έρευνά του στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, όπου είναι καθηγητής γενετικής, δήλωσε ο Thomas Perlmann, γενικός γραμματέας της Επιτροπής Νόμπελ.

Το βραβείο ιατρικής έχει απονεμηθεί 114 φορές σε συνολικά 227 βραβευθέντες. Μόνο 13 γυναίκες έχουν επιτύχει την αναγνώριση που περιλαμβάνει 11 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (ένα εκατομμύριο δολάρια) σε μετρητά, που αποκτήθηκαν από ένα ταμείο που άφησε ο δημιουργός του διαγωνισμού, ο Σουηδός εφευρέτης Άλφρεντ Νόμπελ.

Οι νικητές του περασμένου έτους ήταν η Ουγγροαμερικανίδα Katalin Karikó και η Αμερικανίδα Drew Weissman, για ανακαλύψεις που επέτρεψαν τη δημιουργία εμβολίων αγγελιαφόρου RNA κατά του COVID-19, τα οποία ήταν ζωτικής σημασίας για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Το βραβείο Ιατρικής ξεκινά τη σεζόν Νόμπελ, η οποία συνεχίζεται την Τρίτη με το Βραβείο Φυσικής, την Τετάρτη με το Βραβείο Χημείας και το Βραβείο Λογοτεχνίας την Πέμπτη. Το Νόμπελ Ειρήνης θα ανακοινωθεί την Παρασκευή και το Βραβείο Οικονομίας στις 14 Οκτωβρίου.

Ο Βίκτορ Άμπρος (γεννημένος το 1953 στο Νιου Χάμσαϊρ ) είναι Αμερικανός αναπτυξιακός βιολόγος που ανακάλυψε το πρώτο γνωστό microRNA (miRNA). Είναι καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης.

Ο Γκάρι Ρούβκουν (γεννημένος το 1952 στην Καλιφόρνια ) είναι Αμερικανός μοριακός βιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη. Ο Ρούβκουν ανακάλυψε τον μηχανισμό με τον οποίο το lin-4 , το πρώτο microRNA (miRNA) που ανακαλύφθηκε από τον Βίκτορ Άμπρος, ρυθμίζει τη μετάφραση των αγγελιαφόρων RNA μέσω ατελούς ζεύγους βάσεων και ανακάλυψε το δεύτερο miRNA, let-7.

Πηγή: Associated Press


Σχολιάστε εδώ