Στ. Γκίκας στο “Π”: Η πρόκληση της λειψυδρίας στα νησιά μας

Στ. Γκίκας στο “Π”: Η πρόκληση της λειψυδρίας στα νησιά μας

Του
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΩΤ. ΓΚΙΚΑ
Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,
Βουλευτή ΝΔ Κέρκυρας


Το φαινόμενο της λειψυδρίας αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση. Ιδιαίτερα στη νησιωτική χώρα, η έλλειψη υδάτινων πόρων αποτελεί μέγα πρόβλημα, το οποίο εντείνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που τα νησιά μας δέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών.

Στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μέσω της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (ΓΓΑΙΝΠ), δίνουμε έμφαση στη χρηματοδότηση έργων για τη διαχείριση του νερού και την ωρίμανση κρίσιμων έργων υποδομής στις νησιωτικές περιοχές, πάντα σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τα έργα αφορούν την προμήθεια και την εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης, καθώς και την κάλυψη δαπανών συντήρησης και λειτουργίας τους, την προμήθεια και την εγκατάσταση αυτόνομων μονάδων παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού (water kiosk), τον εκσυγχρονισμό συστημάτων ύδρευσης, την ανόρυξη νέων υδρογεωτρήσεων, την κατασκευή δεξαμενών ύδρευσης και την αποκατάσταση ζημιών υδρευτικών υποδομών λόγω θεομηνιών ή παλαιότητας κ.ά.

Επιπλέον, η ΓΓΑΙΝΠ ερευνά τις δυνατότητες εγκατάστασης και αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) σε μικρά νησιά ή μικρούς νησιωτικούς οικισμούς για την ενεργειακή υποστήριξη μονάδων αφαλάτωσης, δημοτικών υδρογεωτρήσεων και υδατοδεξαμενών, με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Η εύρεση πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων για τη χρηματοδότηση όλων αυτών των απαραίτητων έργων είναι πρόκληση και επιδίωξή μας.

Στο πλαίσιο αυτό, συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα «GReco Islands» (την οποία υιοθέτησε και υλοποιεί η κυβέρνησή μας), σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Βασικός στόχος της πρωτοβουλίας «GReco Islands» είναι η αειφορία, η ενεργειακή μετάβαση, η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη διαχείριση πόρων.

Συμμετέχουν 39 ελληνικά νησιά, των οποίων ο πληθυσμός δεν υπερβαίνει τους 3.100 κατοίκους. Οι διαθέσιμοι ευρωπαϊκοί πόροι ανέρχονται σε 157 εκατ. ευρώ, αλλά με τη συμμετοχή των περιφερειών μπορούν να φτάσουν και τα 280 εκατ. ευρώ.

Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε προσφάτως στην Κέρκυρα από τη Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ παρουσιάστηκαν αναλυτικά ο σχεδιασμός, οι στόχοι, οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται και οι δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν ώστε να χαρακτηριστεί ένα νησί «GReco Island».

Ένα επιπλέον χρηματοδοτικό εργαλείο που θα βοηθήσει ουσιαστικά προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ειδικότερα, θα παρέχεται η δυνατότητα χρηματοδότησης των νησιωτικών δήμων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας με ενεργειακή αυτονομία.

Ωστόσο, στην προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου της λειψυδρίας είναι πολύτιμη και απαραίτητη η συμμετοχή των πολιτών. Δράσεις για την ευαισθητοποίηση – ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών σχετικά με το πρόβλημα, την ενημέρωσή τους για την ορθή χρήση του νερού και τους τρόπους εξοικονόμησής του, όπως και για την υπενθύμιση και την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών για το πρόβλημα, είναι απολύτως απαραίτητες.

Στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η αντιμετώπιση της λειψυδρίας στα νησιά μας αποτελεί βασική προτεραιότητα και μπαίνουν πλέον οι βάσεις ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί μόνιμα με τη χρήση νέων τεχνολογιών, φιλικών προς το περιβάλλον.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ