ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Τι θα κρίνει τον τελικό νικητή

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Τι θα κρίνει τον τελικό νικητή

Ημέρα κρίσης –πρώτη– σήμερα για το ΠΑΣΟΚ. Θα ακολουθήσει και μια δεύτερη, την επόμενη Κυριακή, οπότε και –εκτός εξαιρετικού απροόπτου– θα αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος του Κινήματος.

Η προεκλογική περίοδος εξελίχθηκε σε κλίμα έντασης και με ανταλλαγή κατηγοριών και καταγγελιών. Καθώς με αυτόν τον τρόπο οι υποψήφιοι, οι βασικοί διεκδικητές τουλάχιστον, θέλησαν να προσελκύσουν και να συσπειρώσουν γύρω τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, και όχι μόνο. Στο πλαίσιο του… αγώνα, ακούστηκαν κατηγορίες για «ευνοούμενους» οικονομικών παραγόντων και εξωθεσμικών κέντρων αλλά και χαρακτηρισμοί για «βαρόνους», «πρίγκιπες», αλαζόνες κ.ά.

Παράλληλα, οι έξι υποψήφιοι, σε μια επίδειξη αυτοπεποίθησης, δήλωσαν άπαντες βέβαιοι ότι μπορούν να επαναφέρουν το Κίνημα σε τροχιά εξουσίας και στις ερχόμενες εθνικές εκλογές να νικήσουν τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Ως προς τις εκτιμήσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων, δεν παρουσίαζαν σημαντική μεταβολή σε σχέση με τα ευρήματα του τελευταίου μήνα. Ν. Ανδρουλάκης και Χ. Δούκας προβάλλουν ως οι επικρατέστεροι να περάσουν στον δεύτερο γύρο, με τους Π. Γερουλάνο και Άν. Διαμαντοπούλου να είναι πολύ κοντά, έτοιμοι να κάνουν την έκπληξη. Μένει να φανεί αν τα αποτελέσματα της κάλπης θα δικαιώσουν τις προβλέψεις ή θα κρύβουν εκπλήξεις.

Συμμαχίες

Ωστόσο, όλα αυτά θα έχουν πρόσκαιρη σημασία (αξία), καθώς από αύριο, Δευτέρα, αν όχι από α πόψε, θα ξεκινήσει η προεκλογική μάχη για τους δύο πρώτους, με έπαθλο την καρέκλα του προέδρου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δημοσκόπων και πολιτικών αναλυτών, τρεις είναι οι παράγοντες που μπορεί να κρίνουν τον τελικό νικητή. Πρώτον, η διαφορά που θα υπάρχει στη σημερινή αναμέτρηση μεταξύ πρώτου και δεύτερου.

Αν, δηλαδή, ένας εκ των δύο θα έχει ρεύμα. Δεύτερον, οι συμμαχίες που θα καταφέρουν να συμπήξουν. Από τους άλλους πέντε ο Ν. Ανδρουλάκης ελπίζει σίγουρα στη στήριξη της Αν. Διαμαντοπούλου, ενώ ο Χ. Δούκας στου Π. Γερουλάνου (πιθανότατα), στης Ν. Γιαννακοπούλου και εκτός απροόπτου, στου Μιχ. Κατρίνη.

Ο τρίτος παράγοντας που μπορεί να κρίνει τον τελικό νικητή είναι η δεξαμενή των ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στις κάλπες. Το αν θα πάνε ξανά να ψηφίσουν όσοι πάνε σήμερα και από ποιον χώρο θα προέρχονται.Αν, δηλαδή, θα προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ ή από την κοινωνία ευρύτερα, χωρίς να έχουν οποιαδήποτε σχέση με το Κίνημα. Κι αυτό διότι με άλλα κριτήρια θα ψηφίσει ο καθαρόαιμος ψηφοφόρος του Κινήματος και με άλλα ένας πολίτης που θα έρθει από άλλον χώρο.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ