Μόνο 16 σχολεία έγιναν τα τελευταία 10 χρόνια στην Αττική

Μόνο 16 σχολεία έγιναν τα τελευταία 10 χρόνια στην Αττική

Όσο κι αν λένε οι πολιτικοί, όλων των αποχρώσεων, ότι πρώτη τους προτεραιότητα είναι η Παιδεία, τα γεγονότα δεν τους δικαιώνουν. Δεν μιλάμε για την ποιότητα της εκπαίδευσης ή για τις επιδόσεις των μαθητών και των δασκάλων αλλά για τους χώρους που γίνονται τα μαθήματα, για τα κτίρια, τις συνθήκες, τις υποδομές.

Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών της χώρας μας προσπαθεί να μάθει γράμματα σε ακατάλληλα κτίρια, με παλιά θρανία, παρωχημένες ε­γκαταστάσεις, που κάθε άλλο παρά ανοίγουν την όρεξη για μάθηση.
Αυτά, όμως, δεν φαίνεται να συγκινούν τους πολιτικούς μας, οι οποίοι, χρησιμοποιώντας διάφορες προφάσεις, αρνούνται να προχωρήσουν στην κατασκευή νέων σχολικών μονάδων, με αποτέλεσμα η κατάσταση να διαιωνίζεται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, τα τελευταία δέκα χρόνια στην Αττική, στη μεγαλύτερη και πιο κεντρική περιοχή της χώρας, έγιναν μόλις 16 νέα σχολικά κτίρια.
Δεδομένου ότι η Αττική έχει 63 δήμους, αντιστοιχεί ένα τέταρτο σχολείου στον καθένα. Δηλαδή, σε δέκα χρόνια, αναλογικά, έγιναν δύο – τρεις σχολικές αίθουσες σε κάθε δήμο.

Το επιχείρημα που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί για το ότι δεν γίνονται νέα σχολεία είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι δεν υπάρχει σοβαρό κράτος. Γιατί όταν, λόγω γραφειοκρατίας, για να γίνει ένα καινούργιο σχολείο χρειάζονται πάνω από δέκα χρόνια και όταν οι νόμοι αλλάζουν κάθε λίγο, πώς να γίνουν νέα σχολεία;

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κατά καιρούς η ΚΤΥΠ (Κτιριακές Υποδομές) –πρώην ΟΣΚ (Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων)–, δηλαδή η εταιρεία του Δημοσίου που αναλαμβάνει την ανέγερση κτιρίων δημόσιας χρήσης, όπως δικαστήρια, υπουργεία κ.λπ., κατά καιρούς δεσμεύει οικόπεδα για να γίνουν σχολεία, επειδή όμως δεν υπάρχουν πόροι, δεν γίνονται οι κατασκευές.

Ακόμα και όταν βρεθούν οι πόροι, έχουν αλλάξει οι νόμοι και τα οικόπεδα που είχαν δεσμευθεί δεν πληρούν τις προδιαγραφές που θέτει το νέο νομικό πλαίσιο και δεν μπορούν να χτιστούν σχολεία σε αυτά, με αποτέλεσμα να αξιοποιούνται για πάρκα κ.λπ. Πάντως σχολεία δεν γίνονται.

Έτσι όμως δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ σχολεία Αν όντως θέλει το κράτος να κάνει σχολεία, μπορεί. Με τους ρυθμούς που βαδίζει, όμως, δεν δείχνει να θέλει…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ