Δ. Νατσιός στο “Π”: Υπερφορολόγηση, ακρίβεια και «κόκκινα» δάνεια μαστίζουν τους έλληνες πολίτες

Του
ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΑΤΣΙΟΥ
Προέδρου της ΝΙΚΗΣ


Ο μέσος έλληνας πολίτης, τα νοικοκυριά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στενάζουν από την ακρίβεια. Οι πολίτες αναγκάζονται να πληρώνουν πανάκριβους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, υψηλά μισθώματα για την οικία τους, ειδικά σε τουριστικές περιοχές (βλ. δάσκαλοι, καθηγητές, αστυνομικοί), πληρώνουν ακριβά καύσιμα με ΦΠΑ και Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, αυξημένα διόδια για τις μετακινήσεις τους, υψηλές προμήθειες στις τράπεζες κ.λπ.

Η κυβέρνηση προτάσσει το αφήγημα πως η άνοδος των τιμών οφείλεται σε εξωγενή αίτια, στον εισαγόμενο πληθωρισμό και στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Η αλήθεια είναι διαφορετική.

Η κυβέρνηση διατηρεί από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην ΕΕ, κυρίως τον ΦΠΑ, έναν άδικο οριζόντιο φόρο, αρνείται να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής, ενώ αφήνει ανενόχλητα τα καρτέλ των μεγάλων εταιρειών και των πολυεθνικών να αισχροκερδούν εις βάρος των πολιτών (βλ. χρηματιστήριο ενέργειας, τράπεζες, διυλιστήρια, τηλεπικοινωνίες, αλυσίδες σούπερ μάρκετ). Η υπερφορολόγηση και η αισχροκέρδεια διέπουν όλα τα επίπεδα τιμολόγησης, επομένως η ακρίβεια μεταβιβάζεται στις τσέπες των πολιτών. Στόχος της κυβέρνησης, η επίτευξη ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων, μεταφέροντας πλούτο από τον ιδιωτικό τομέα (πολίτες, νοικοκυριά, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες) στο κράτος και από εκεί στους δανειστές.

Τι προτείνει η ΝΙΚΗ;

Α) Οριζόντια μείωση του ΦΠΑ στο 15% σε όλα τα προϊόντα (πλην των προϊόντων πολυτελείας), στο 6% στα επεξεργασμένα τρόφιμα και μηδενισμό στα νωπά τρόφιμα.

Β) Μείωση του ΦΠΑ και ορισμό πλαφόν στις πρώτες ύλες (εισροές) στη γεωργία και στην κτηνοτροφία μας (πετρέλαιο κίνησης, σπόροι, λιπάσματα, αναλώσιμα, ζωοτροφές).

Γ) Μείωση του περιθωρίου κέρδους, παύση της αισχροκέρδειας και αυστηρά πρόστιμα στους μεσάζοντες εμπόρους στις εφοδιαστικές αλυσίδες παραγωγής και πώλησης τροφίμων.

Δ) Εντατικοποίηση ελέγχων των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τις συμμετοχικές εταιρείες, ώστε να αποφευχθούν τα έντονα φαινόμενα αισχροκέρδειας και οι ολιγοπωλιακές πρακτικές.

Ε) Κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας, ώστε η μεγαβατώρα να τιμολογείται στη βάση του κόστους παραγωγής της συν ένα συμβατό περιθώριο κέρδους και όχι ως χρηματιστηριακό προϊόν.

Από την άλλη πλευρά, οι συμπολίτες μας έχουν να αντιμετωπίσουν τους χιλιάδες πλειστηριασμούς των «κόκκινων» δανείων, τους οποίους επιτρέπει η κυβέρνηση με απάνθρωπο τρόπο. Ήδη, από το 2019 έχουν βγει σε πλειστηριασμό 148.000 ακίνητα. Το 2023 διενεργήθηκαν 36.072 πλειστηριασμοί, ενώ το πρώτο πεντάμηνο του 2024 διενεργήθηκαν 18.245 πλειστηριασμοί. Η κυβέρνηση νομοθέτησε τη μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων στα funds, ύψους 91 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 28 δισ. ευρώ αφορούν στεγαστικά δάνεια και εξ αυτών 12 δισ. ευρώ δάνεια πρώτης κατοικίας. Παράλληλα, η κυβέρνηση αυξάνει συνεχώς τα ποσά του σχεδίου εγγυήσεων «ΗΡΑΚΛΗΣ» για τις τράπεζες, το οποίο ανέρχεται ήδη σε 19,17 δισ. ευρώ και λειτουργεί ως μέσο εκβιασμού υπέρ των funds. Αν, δηλαδή, δεν προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί, θα καταπέσουν οι κρατικές εγγυήσεις, ενώ η ιδιοκτησία του ακινήτου παραμένει σε αυτά.

Εσκεμμένα, δεν έχει δημιουργηθεί ο Ειδικός Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, ενώ έχει ψηφισθεί με τον ν.4738/2020 (άρθρο 218), ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στον δανειολήπτη να διατηρήσει το ακίνητό του με ένα μίσθωμα και κατόπιν να το αγοράσει. Άλλο ένα δώρο της κυβέρνησης και του Κ. Χατζηδάκη στα funds.

Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς να εφαρμόσει σώφρονα κοινωνική πολιτική στο κρίσιμο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, που αφορά 2,4 εκατομμύρια οφειλέτες.

Το ζητούμενο σε ένα ευνομούμενο κράτος δεν είναι η ρύθμιση και η παράταση πλειστηριασμού της περιουσίας των πολιτών, και ειδικά της πρώτης κατοικίας τους, αλλά η διάσωσή της.

Τι προτείνει η ΝΙΚΗ;

1ον. Άμεση νομοθέτηση κατάργησης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

2ον. Δυνατότητα επαναγοράς των «κόκκινων» δανείων από τους οφειλέτες στην τιμή που τα αγόρασαν τα funds.

3ον. Διαχείριση του όγκου των «κόκκινων» δανείων από δημόσιο οργανισμό, ο οποίος θα τα αγοράσει στο ίδιο ποσό με τα funds. Ο οργανισμός αυτός θα κάνει λογιστικό έλεγχο του δανείου, όπου θα αφαιρεθούν πανωτόκια, έξτρα χρεώσεις, προμήθειες κ.λπ. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα μπορεί να παραμένει σε αυτό καταβάλλοντας δόση ανάλογα με την εισοδηματική του δυνατότητα, βάσει εκκαθαριστικού, ενώ η εξόφληση θα είναι μακροπρόθεσμη.

4ον. Ο ανωτέρω οργανισμός θα διαχειριστεί την κάθε περίπτωση «κόκκινου» δανείου ξεχωριστά, με κοινωνικά και όχι μόνον οικονομικά κριτήρια.

5ον. Τα funds θα ελεγχθούν εξονυχιστικά από Δημόσια Φορολογική Αρχή και στρατηγικά ακίνητα για το Δημόσιο, όπως βιομηχανίες, επιχειρήσεις, αγροτικές εκτάσεις κ.λπ., θα επανέλθουν στην κυριότητα του Δημοσίου και θα σταματήσει άμεσα η όποια εκμετάλλευσή τους από τα διεθνή επενδυτικά ταμεία των αγορών.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ