Το Ηνωμένο Βασίλειο εκχωρεί την κυριαρχία του νησιού Τσάγκος στον Μαυρίκιο, διατηρεί την αεροπορική βάση του Ντιέγκο Γκαρσία

Το Ηνωμένο Βασίλειο εκχωρεί την κυριαρχία του νησιού Τσάγκος στον Μαυρίκιο, διατηρεί την αεροπορική βάση του Ντιέγκο Γκαρσία

Η Βρετανία δήλωσε την Πέμπτη ότι θα παραχωρήσει την κυριαρχία των νήσων Τσάγκος στον Μαυρίκιο.

«Καθοδηγηθήκαμε από την πεποίθησή μας να ολοκληρώσουμε την αποαποικιοποίηση της δημοκρατίας μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Μαυρικίου Pravind Jugnauth σε τηλεοπτική ομιλία του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε τη συμφωνία, λέγοντας ότι θα εξασφαλίσει την αποτελεσματική λειτουργία του Ντιέγκο Γκαρσία, μιας στρατηγικής σημαντικής αεροπορικής βάσης στον Ινδικό Ωκεανό, στον επόμενο αιώνα.

Δεν συμφωνούν όλοι στο Ηνωμένο Βασίλειο… Επικριτές είπαν ότι ήταν μια συνθηκολόγηση που ωφέλησε την Κίνα, η οποία έχει στενούς εμπορικούς δεσμούς με τον Μαυρίκιο. Μια ομάδα που εκπροσωπούσε εκτοπισμένους κατοίκους του νησιού Τσάγκος εξέφρασε την οργή τους που είχαν αποκλειστεί από τις συνομιλίες.

«Πρόκειται για μια επικίνδυνη συνθηκολόγηση που θα παραδώσει την επικράτειά μας σε έναν σύμμαχο του Πεκίνου», δήλωσε ο Ρόμπερτ Τζένρικ, το φαβορί για τον επόμενο ηγέτη των Συντηρητικών, στο X.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι είπε ότι η συμφωνία διευθέτησε την αμφισβητούμενη κυριαρχία των νησιών, του τελευταίου βρετανικού υπερπόντιου εδάφους στην Αφρική, ενώ οι συνεχιζόμενες νομικές προκλήσεις έθεσαν σε κίνδυνο το μακροπρόθεσμο μέλλον της αεροπορικής βάσης του Ντιέγκο Γκαρσία.

Είπε ότι η βάση, της οποίας η στρατηγική σημασία αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, όπου λειτουργούσε ως βάση εκτόξευσης για βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας, είναι πλέον εγγυημένη για τουλάχιστον 99 χρόνια.

Σύμφωνα με το Reuters, o Ντέιβιντ Λάμι είπε: “Η σημερινή συμφωνία… θα ενισχύσει τον ρόλο μας στη διαφύλαξη της παγκόσμιας ασφάλειας”.

Ο Μπάιντεν επανέλαβε αυτό το αίσθημα, λέγοντας ότι η αεροπορική βάση έπαιξε «ζωτικό ρόλο στην εθνική, περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια».

«Δίνει τη δυνατότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες να υποστηρίξουν επιχειρήσεις που αποδεικνύουν την κοινή μας δέσμευση για περιφερειακή σταθερότητα, παρέχουν ταχεία απάντηση σε κρίσεις και αντιμετωπίζουν μερικές από τις πιο δύσκολες απειλές ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε», είπε.

Η Βρετανία, η οποία ελέγχει την περιοχή από το 1814, απέσυρε τα νησιά Τσάγκος το 1965 από τον Μαυρίκιο -μια πρώην αποικία που έγινε ανεξάρτητη τρία χρόνια αργότερα- για να δημιουργήσει το Βρετανικό Έδαφος του Ινδικού Ωκεανού.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, η Βρετανία έδιωξε σχεδόν 2.000 κατοίκους στον Μαυρίκιο και τις Σεϋχέλλες για να ανοίξει τον χώρο για μια αεροπορική βάση στο Ντιέγκο Γκαρσία, το μεγαλύτερο νησί, το οποίο είχε μισθώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1966.

Ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2019 έλεγε ότι η Βρετανία πρέπει να εγκαταλείψει τον έλεγχο του αρχιπελάγους αφού άδικα ανάγκασε τον πληθυσμό να φύγει.
Το 2016, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας παρέτεινε τη μίσθωση του Ντιέγκο Γκαρσία μέχρι το 2036 και δήλωσε ότι οι απελαθέντες νησιώτες δεν θα επιτρεπόταν να επιστρέψουν.

Με πληροφορίες απο το Reuters
Φωτο: Google maps



Σχολιάστε εδώ