Στον πυρετό της κάλπης το ΠΑΣΟΚ

Στον πυρετό της κάλπης το ΠΑΣΟΚ

–Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών

Στο ΠΑΣΟΚ μπαίνουν στην τελική ευθεία για την εκλογή νέου προέδρου. Στην πλειονότητά τους οι έρευνες καταγράφουν το (μικρό) προβάδισμα του Ν. Ανδρουλάκη, ενώ στη δεύτερη, προνομιούχο θέση εναλλάσσονται οι Χ. Δούκας, Άννα Διαμαντοπούλου και με λιγότερες πιθανότητες ο Π. Γερουλάνος.

Αν και επιφανειακά υπάρχει κλίμα σύμπνοιας μεταξύ των έξι υποψηφίων, στο παρασκήνιο επικρατεί μεγάλη ένταση. Με ανταλλαγή κατηγοριών – καταγγελιών, αιχμές, ακόμη και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Σε τέτοιον βαθμό, ώστε στελέχη του Κινήματος να εκφράζουν την ανησυχία τους για το κατά πόσο μπορεί να διασφαλιστεί η ενότητα την επόμενη ημέρα.

Στις ελάχιστες ημέρες που απομένουν μέχρι να στηθούν οι (πρώτες) κάλπες, οι διεκδικητές της προεδρίας θα κορυφώσουν τις προσπάθειές τους, ούτως ώστε να ενισχύσουν την απήχησή τους στους πολίτες και μαζί τις πιθανότητες να πετύχουν τον στόχο τους. Κοινή είναι η εκτίμηση ότι η έκβαση της μάχης την πρώτη Κυριακή (6 Οκτωβρίου) θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσοι και ποιοι θα προσέλθουν στις κάλπες. Λόγω της κινητικότητας που καταγράφεται και των δημοσκοπήσεων που δείχνουν το ΠΑΣΟΚ να ανεβαίνει, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τους 210.000 που είχαν ψηφίσει στις εσωκομματικές εκλογές του 2021. Οι πιο αισιόδοξοι κάνουν λόγο για 350.000 ή ακόμα και 400.000.

Αριθμός πολύ υψηλός για εκλογές κόμματος που είναι εκτός εξουσίας, ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από τον χώρο από τον οποίο θα προέρχονται οι ψηφοφόροι και από το κίνητρο που θα τους οδηγήσει στις κάλπες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αν υπερτερούν οι ψηφοφόροι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, πολλοί από τους οποίους τα προηγούμενα χρόνια είχαν αποστασιοποιηθεί, αυτό θα λειτουργήσει υπέρ του Ν. Ανδρουλάκη. Αν πάλι ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, αυτό –σύμφωνα πάντα με τους πολιτικούς αναλυτές– θα ευνοήσει τον Χ. Δούκα.

Άπαντες οι υποψήφιοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι, δεδομένου του ότι οι εκλογές είναι ανοιχτές (από τη βάση), είναι πολύ πιθανό, αν όχι βέβαιο, ότι θα πάρουν μέρος σε αυτές και πολίτες που δεν είχαν, δεν έχουν και πιθανόν δεν θα έχουν στη συνέχεια καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Και όλοι αυτοί, βέβαια, όχι… εντελώς αυθόρμητα, αλλά κατόπιν οδηγιών και υπηρετώντας ένα συγκεκριμένο σχέδιο!

Στο παρασκήνιο, άλλωστε, διακινούνται καιρό τώρα φήμες για εμπλοκή άλλων κομμάτων στις εκλογές, με σκοπό να ενισχύσουν συγκεκριμένους υποψηφίους. Μαρτυρίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι στελέχη είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της Νέας Δημοκρατίας έχουν κινητοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση όλο αυτό το διάστημα. Μένει να φανεί ποιο αποτέλεσμα θα έχουν, αν έχουν, οι παρεμβολές αυτές.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ