ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΞΑΝΑ: Πρεμιέρα Νέου Κύκλου, Κυριακή 6/10 στις 14:00

ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΞΑΝΑ: Πρεμιέρα Νέου Κύκλου, Κυριακή 6/10 στις 14:00

ΕΡΤ3 – «Κυριακή Στο Χωριό Ξανά»
Πρεμιέρα Νέου Κύκλου
Κυριακή  6 Οκτωβρίου, στις 14:00

Η αγαπημένη εκπομπή «Κυριακή Στο Χωριό Ξανά», με τον Κωστή Ζαφειράκη, επιστρέφει στους τηλεοπτικούς δέκτες πάντα από τη συχνότητα της ΕΡΤ3 με νέο κύκλο επεισοδίων, αυτή την Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, στις 14:00, και κάθε Κυριακή την ίδια ώρα.


Δείτε το επεισόδιο ΕΔΩ

Δείτε όλα τα επεισόδια ΕΔΩ

Πρωταγωνιστής της ταξιδιωτικής εκπομπής, παραγωγής ΕΡΤ 2024-2025, παραμένει το «χωριό», οι άνθρωποι που το κατοικούν, οι ζωές τους, ο τρόπος που αναπαράγουν στην καθημερινότητά τους, τις συνήθειες και τις παραδόσεις τους, όλα όσα έχουν πετύχει μέσα στο χρόνο κι όλα όσα ονειρεύονται. Οι ένδοξες στιγμές αλλά και οι ζόρικες, τα ήθη και τα έθιμα, τα τραγούδια και τα γλέντια, η σχέση με το φυσικό περιβάλλον και ο τρόπος που αυτό επιδρά στην οικονομία του τόπου και στις ψυχές των κατοίκων. Το χωριό δεν είναι μόνο μια ρομαντική άποψη ζωής, είναι ένα ζωντανό κύτταρο που προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες. Με φαντασία, ευρηματικότητα, χιούμορ, υψηλή αισθητική, συγκίνηση και μια σύγχρονη τηλεοπτική γλώσσα, ανιχνεύουμε και καταγράφουμε τη σχέση του παλιού με το νέο, από το χθες ως το αύριο κι από τη μία άκρη της Ελλάδας ως την άλλη. Κυριακή στο χωριό ξανά: ένα μαγικό ταξίδι στην ιστορία, την λαογραφία, τις μουσικές, τις μαγειρικές, τα ήθη και τα έθιμα. Ένα ταξίδι στον πολιτισμό μας.

Πρώτος σταθμός, η Νίσυρος. Η Νίσυρος δεν είναι ακριβώς νησί, είναι ένα ηφαίστειο ενεργό. Και κατά συνέπεια, ένα ηφαιστειακό γεωπάρκο παγκόσμιας σημασίας. Οι Νισύριοι μεγαλώνουν δίπλα στους δύο κρατήρες, τον Στέφανο και τον Πολυβώτη.

Στο Ζέλι Λοκρίδας ανακαλύπτουμε τον Σύλλογο Γυναικών και την ξεχωριστή τους σχέση με τον Όσιο Σεραφείμ. Στα Άνω Δολιανά οι άνθρωποι μοιράζουν τις ζωές τους ανάμεσα στον Πάρνωνα και το Άστρος Κυνουρίας, από τη μια ο Γιαλός κι από την άλλη ο «Χωριός». Σκαρφαλώνουμε στον ανεξερεύνητο Χελμό, στην Περιστέρα Αιγιαλείας και ακολουθούμε τα χνάρια της Γκόλφως και του Τάσου.

Στην Παναγιά την Κυρά ο Κωστής παίρνει μέρος σ’ ένα ξέφρενο πανηγύρι. Στην Τζούρτζια Ασπροποτάμου κάνει βουτιά στο «Μαντάνι του δαίμονα», και στο Νέο Αργύρι πατάει πάνω στα βήματα του Ζαχαρία Παπαντωνίου.  Επισκεπτόμαστε και την Παναγιά την Σπηλιανή, τα «Μετέωρα των Δωδεκανήσων» όπως λένε. Ο Κωστής κουβεντιάζει με τους κατοίκους για τις παραδόσεις τους, τις ασχολίες τους, τον πολιτισμό τους. Ποιά είναι η αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του νησιού; Πότε φτιάχτηκε το περίφημο «Παλαιόκαστρο»; Πότε χορεύουν την θρυλική «Κούπα» στο Μεγάλο Χωριό της Τήλου και γιατί το νησί θεωρείται τόπος καινοτομίας και πρωτοπορίας; Γιατί ο Νίκος Τσιφόρος έχει βαφτίσει τη Λίμνη Ευβοίας, «Μικρή Βενετία»;

Στο καθιερωμένο μεγάλο Κυριακάτικο τραπέζι μαθαίνουμε τα πάντα, όχι μόνο για την πλούσια Νισύρικη γαστρονομία αλλά και για τις ζωές των ανθρώπων. Και φυσικά, σκεφτόμαστε όλοι τον Νίκο Παπάζογλου, ο οποίος είχε την Νίσυρο για δεύτερη του πατρίδα.


Σενάριο-Αρχισυνταξία: Κωστής Ζαφειράκης
Σκηνοθεσία: Κώστας Αυγέρης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Διονύσης Πετρουτσόπουλος
Οπερατέρ: Διονύσης Πετρουτσόπουλος, Μάκης Πεσκελίδης, Νώντας Μπέκας, Κώστας Αυγέρης
Εναέριες λήψεις: Νώντας Μπέκας
Ήχος: Κλεάνθης Μανωλάρας
Σχεδιασμός γραφικών: Θανάσης Γεωργίου
Μοντάζ-post production: Νίκος Καλαβρυτινός
Creative Producer: Γιούλη Παπαοικονόμου
Οργάνωση Παραγωγής: Χριστίνα Γκωλέκα
Β. Αρχισυντάκτη-β. παραγωγής: Φοίβος Θεοδωρίδης


Σχολιάστε εδώ