Σιωπητήριο, τέλος στη Νέα Δημοκρατία – Βουλευτές επιτίθενται στην κυβέρνηση και αμφισβητούν τον Μητσοτάκη

Σιωπητήριο, τέλος στη Νέα Δημοκρατία – Βουλευτές επιτίθενται στην κυβέρνηση και αμφισβητούν τον Μητσοτάκη

Στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου δεν μπήκε απλά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας το 41%, παράλληλα πήρε τέλος και το απυρόβλητο για τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Η πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας τέλει υπό αμφισβήτηση, ενώ ο πρωθυπουργός έπαψε να είναι το «ιερό τοτέμ» για τα στελέχη της παράταξης.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση είχε απολέσει την αποδοχή της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών, ο δε κ. Μητσοτάκης την εμπιστοσύνη τους. Οριστικά και αμετάκλητα, όπως δείχνουν οι έρευνες των τελευταίων μηνών.

Το κλίμα στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης δεν θυμίζει σε τίποτα αυτό που υπήρχε μέχρι πριν από λίγους μήνες. Το 28% των ευρωεκλογών και οι συνεχιζόμενες χαμηλές πτήσεις στις δημοσκοπήσεις έφεραν στην επιφάνεια προβλήματα και δυσλειτουργίες που τα προηγούμενα πέντε χρόνια κρύβονταν σκόπιμα κάτω από το χαλί.

Τώρα, όμως, βγήκαν στο φως, πήραν τις πραγματικές τους διαστάσεις, αν όχι και μεγαλύτερες. Ταυτόχρονα, εξαντλήθηκε η υπομονή και η ανοχή των βουλευτών σε λάθη, αστοχίες και αποτυχίες, όπως επίσης σε αλαζονικές συμπεριφορές υπουργών, καθώς και συνεργατών του πρωθυπουργού. Το σιωπητήριο έλαβε τέλος.

Η πρωτοβουλία των 11 βουλευτών για το θέμα των «κόκκινων» δανείων δεν ήταν μια σπασμωδική και για λόγους εντυπώσεων κίνηση αλλά αντανάκλαση της ζοφερής κατάστασης που αντιμετωπίζουν χιλιάδες δανειολήπτες, την οργή και την αγανάκτηση των οποίων εισπράττουν οι βουλευτές.

Έναν χρόνο νωρίτερα, οι βουλευτές δεν θα αναλάμβαναν μια ανάλογη πρωτοβουλία, φοβούμενοι την… οργή του Μεγάρου Μαξίμου. Και για να μη χαλάσουν την… ωραία εικόνα της κυβέρνησης.

Το ότι κινήθηκαν τώρα έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει μπει σε τροχιά φθοράς, δεν είναι πλέον ο αδιαμφισβήτητος πρωθυπουργός. Επιπλέον, οι βουλευτές, ορισμένοι εξ αυτών, δεν έχουν τίποτα να χάσουν, αφού δεν υπάρχει περίπτωση να αναλάβουν κυβερνητικό πόστο με την παρούσα κατάσταση.

Έχουν, λοιπόν, άπλετη ελευθερία κινήσεων. Ως εκ τούτου, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν κι άλλες πρωτοβουλίες, ανάλογες με αυτή των 11. Η περίοδος που οι βουλευτές ψήφιζαν αβλεπί, και χωρίς να ερωτηθούν καν, το ένα νομοσχέδιο μετά το άλλο έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Αυτό έχει θορυβήσει το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο προχωρεί σε κινήσεις εκτόνωσης της έντασης που επικρατεί. Μετά τις συναντήσεις υπουργών (Κεραμέως, Γεωργιάδης, Φλωρίδης κ.ά.) με κλιμάκια βουλευτών θα έρθει η… ώρα του πρωθυπουργού, ο οποίος, μετά από δύο και πλέον χρόνια, πρόκειται να τους συναντήσει από κοντά (ορισμένους ίσως δεν τους γνωρίζει καν προσωπικά).

Μένει να φανεί αν θα πρόκειται για συνάντηση ουσίας ή θα είναι για λόγους εντυπώσεων και μόνο. Αν ισχύει το δεύτερο, η υπόθεση θα εξελιχθεί σε μπούμερανγκ.

Όπως και να έχει, στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν τους βουλευτές σε χαμηλούς τόνους, καθώς το επόμενο διάστημα θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή σημαντικά νομοσχέδια, ενώ σε βάθος χρόνου υπάρχει και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ