Μαίνεται ο εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ – «Σκοτώνονται» πριν διασπαστούν!

Μαίνεται ο εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ – «Σκοτώνονται» πριν διασπαστούν!

Με πορεία σε ναρκοπέδιο προσομοιάζει η χρονική απόσταση που πρέπει να διανύσουν στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την εκλογή νέου προέδρου, στα τέλη Νοεμβρίου. Το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος είναι εκρηκτικό, η πόλωση και η τοξικότητα έχουν χτυπήσει κόκκινο, με συνέπεια ανά πάσα στιγμή να ξεσπάνε συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις.

Πριν φτάσει η ώρα της κάλπης (24 Νοεμβρίου) οι… αντιμαχόμενες πλευρές θα έχουν την ευκαιρία για ένα πρώτο ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί λίγες εβδομάδες νωρίτερα. Λόγοι υπάρχουν πολλοί, αλλά ακόμη κι αν δεν υπήρχαν, θα τους ανακαλύπταν προκειμένου να συγκρουστούν.

Π. Πολάκης και Σ. Φάμελλος ανακοίνωσαν και επισήμως την απόφασή τους να διεκδικήσουν την προεδρία. Θέμα χρόνου είναι να πράξει το ίδιο (ίσως κι εντός του Σαββατοκύριακου) και ο Στ. Κασσελάκης, ο οποίος έχει ξεκινήσει περιοδείες στην επικράτεια. Όλγα Γεροβασίλη και Ν. Παππάς δήλωσαν, διαδοχικά, ότι δεν πρόκειται να κατέβουν υποψήφιοι. Το ερώτημα είναι αν μέχρι την προβλεπόμενη προθεσμία θα προκύψουν νέες υποψηφιότητες, τέτοιες που να μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες. Αν και είναι ακόμη σχετικά νωρίς, οι έρευνες των τελευταίων εβδομάδων δείχνουν προβάδισμα του κ. Κασσελάκη, μικρό ή μεγάλο, ανάλογα με την εταιρεία, με τον κ. Φάμελλο στη δεύτερη θέση και τρίτο τον κ. Πολάκη.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, οποίος κι αν επικρατήσει στις εκλογές η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιη και προδιαγεγραμμένη, καθώς το χάσμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στις αντίπαλες πλευρές δεν είναι απλά αγεφύρωτο αλλά δυσθεώρητο. Αν εκλεγεί πρόεδρος ο κ. Κασσελάκης, ένας μεγάλος αριθμός στελεχών θα αποχωρήσει από το κόμμα, το λένε πλέον ανοιχτά. Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί αν νικητής των εκλογών είναι είτε ο κ. Φάμελλος είτε ο κ. Πολάκης.

Μια τέτοια εξέλιξη ίσως σημάνει και το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Η φθορά που έχει υποστεί τις τελευταίες εβδομάδες είναι σημαντική, η ζημιά μη αναστρέψιμη. Στις έρευνες κινείται σε μονοψήφια ποσοστά, μπορεί κανείς να αναλογιστεί τι θα συμβεί αν προκύψει και μια διάσπαση. Τα βλέμματα αρκετών στελεχών είναι στραμμένα προς την πλευρά του Αλ. Τσίπρα.

Ωστόσο, από το περιβάλλον του τονίζουν ότι δεν πρόκειται να αναμειχθεί με κανέναν τρόπο στις διαδικασίες και δεν προτίθεται να στηρίξει συγκεκριμένο υποψήφιο. Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η αντίδρασή του σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο ο ίδιος οδήγησε στην εξουσία, διασπαστεί.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ