Θα μπορούν να εργάζονται κανονικά όσοι παίρνουν αναπηρική σύνταξη

Θα μπορούν να εργάζονται κανονικά όσοι παίρνουν αναπηρική σύνταξη

–Δεν θα γίνονται περικοπές στον μισθό τους

Δεν θα είναι υποχρεωμένοι να σταματούν να εργάζο­νται όσοι παίρνουν σύνταξη λό­γω αναπηρίας. Αντίθετα, θα μπορούν να συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά, χωρίς περικοπή του μισθού ή της σύνταξης.

Η μόνη επιβάρυνση που θα έ­χουν θα είναι η καταβολή του πόρου υπέρ του e-ΕΦΚΑ.

Η διάταξη αυτή, που αποτελεί πολύ ευνοϊκή εξέλιξη για εκατοντάδες χιλιάδες ανάπηρους συνταξιούχους, περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που βρίσκεσαι στο στάδιο της διαβούλευσης.

Σύμφωνα με την «Καθημερι­νή», η διάταξη αυτή θα περάσει σε νόμο που θα καθορίζει θέματα που αφορούν τη λειτουργία του θεσμού του οικογενειακού γιατρού. Ειδικότερα, στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού και τη σύσταση των πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας, συμπεριελήφθη διάταξη που προβλέπει ότι οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ που δικαιούνται κύρια σύνταξη, λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του νόμου, δεν θα χρειάζεται εφεξής να διακόπτουν την εργασία τους για να γίνουν αποδέκτες της. Το μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά, δηλαδή οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που έ­χουν υποβληθεί από την 1η Ιανουαρίου 2024 και έχουν απορριφθεί, λόγω μη προηγούμενης διακοπής της ασφαλιστέας απασχόλησης, θα υποβληθούν εκ νέου εντός έξι μηνών.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η εν λόγω διάταξη εναρμονίζεται με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που έχει ήδη θεσπίσει το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με το οποίο οι συνταξιούχοι που επιλέγουν να εργάζονται δεν υφίστανται περικοπή στη σύνταξή τους κατά 30%, όπως ίσχυε πριν από την εφαρμογή του μέτρου, αλλά καταβάλλουν πόρο υπέρ του e-ΕΦΚΑ.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο έτυχε ευρείας αποδοχής, καθώς πάνω από 190.000 συνταξιούχοι έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα την απασχόλησή τους στη σχετική πλατφόρμα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ