Χαμηλή η κίνηση στην αγορά τον Σεπτέμβρη

Χαμηλή η κίνηση στην αγορά τον Σεπτέμβρη

ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΕΙΔΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΠΟΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ


Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς


Ο χειρότερος Σεπτέμβρης των τελευταίων ετών είναι αυτός που ολοκληρώνεται αύριο. Σύμφωνα με παράγο­ντες της αγοράς, οι πωλήσεις σε όλα τα είδη έκαναν θεαματική βουτιά, ενώ τα μόνα που κινήθηκαν κάπως ήταν όσα έχουν σχέση με τη διατροφή.

Η εβδομάδα που πέρασε, και ήταν η τελευταία του μήνα, αποδείχτηκε ακόμα χειρότερη, δεδομένου ότι τα χρήματα είχαν τελειώσει και πολλές οικογένειες στερήθηκαν βασικά είδη διατροφής γιατί δεν είχαν τα απαιτούμενα πο­σά για να τα αγοράσουν.

Όλος ο μήνας κινήθηκε σε απελπιστικά επίπεδα, γεγονός που προβλημάτισε τους καταστηματάρχες, που φοβούνται πως, αν πάει έτσι και ο Οκτώβρης, η κατάσταση θα παγιωθεί και ο δρόμος προς την καταστροφή δεν θα έχει γυρισμό.

Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι ο φετινός Σεπτέμβρης παρουσίασε μια αξιοπρόσεκτη κοιλιά ειδικά στο δεύτερο μισό του, γιατί η αγορά στις αρχές κινήθηκε κάπως με τα σχολικά είδη, αν και εδώ οι πωλήσεις ήταν πολύ περιορισμένες. Ως αιτία της μειωμένης κίνησης προβάλλεται η επιστροφή από τις διακοπές, καθώς οι καταναλωτές χάλασαν τα λεφτά τους και έμειναν… ρέστοι τον Σεπτέμβρη. Ήταν φανερό ότι ο κόσμος δεν είχε λεφτά για να διαθέσει. Ακόμα και τα τρόφιμα με το… σταγονόμετρο τα ψώνιζαν.

Ο φόβος που εκφράζουν οι καταστηματάρχες είναι μήπως η έλλειψη χρημάτων δεν είναι προσωρινή και δεν οφείλεται στην εποχή αλλά στη γενικότερη φτώχεια που μαστίζει πολύ κόσμο και εξαπλώνεται. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα είναι πολύ δύσκολο να σημειωθεί ανάκαμψη, καθώς δεν θα υπάρχουν λεφτά.

Υπό την έννοια αυτή, ο Οκτώβρης θα είναι καθοριστικός, γιατί θα δείξει πώς θα κινηθούν τα πράγματα. Αν πέσουν λεφτά στην αγορά, θα διορθωθεί η κατάσταση. Διαφορετικά…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ