Άννα Ευθυμίου στο “Π”: Αντιμετωπίζοντας τη δημογραφική κρίση: Πολιτική για την ενίσχυση των οικογενειών και τη στήριξη της στέγασης
Της
ΑΝΝΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ
Βουλευτού ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης,
Αναπληρώτριας Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου,
Δικηγόρου
Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σοβαρή δημογραφική κρίση, που απαιτεί άμεσες και συντονισμένες λύσεις. Η γήρανση του πληθυσμού, η μείωση των γεννήσεων και η φυγή νέων ανθρώπων δημιουργούν έναν επικίνδυνο συνδυασμό, που απειλεί τη βιωσιμότητα της χώρας. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα βρίσκεται στη στενή σύνδεση της δημογραφικής και οικογενειακής πολιτικής με όλες τις άλλες δημόσιες πολιτικές.
Η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος έχει τεθεί ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Σε ό,τι με αφορά, τοποθετούμαι διαχρονικά για το θέμα αυτό με θέσεις και προτάσεις.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδας, η δημογραφική και οικογενειακή πολιτική θα ήταν επωφελές να αποτελεί τον θεμέλιο λίθο κάθε νομοθετικής πρωτοβουλίας και κυβερνητικής απόφασης, ώστε να προωθούνται τα συμφέροντα των οικογενειών και να δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για την αύξηση των γεννήσεων. Αυτή η στρατηγική, γνωστή ως «family mainstreaming», θα μπορούσε να συνδράμει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της δημογραφικής κάμψης.
Μια αποτελεσματική δημογραφική και οικογενειακή πολιτική χρειάζεται να καλύπτει ποικίλες πτυχές της δημόσιας ζωής, όπως η οικονομική ενίσχυση με επιδόματα και φορολογικές ελαφρύνσεις για τις οικογένειες, καθώς και η υποστήριξη σε τομείς όπως η εκπαίδευση και η υγεία των παιδιών. Επιπλέον, οι εργασιακές πολιτικές θα πρέπει να διευκολύνουν τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ώστε να εξασφαλίζεται η ισορροπία μεταξύ εργασίας και οικογενειακών υποχρεώσεων, παρέχοντας άδειες μητρότητας και πατρότητας, καθώς και ποιοτικές υπηρεσίες φύλαξης παιδιών.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ήδη ξεκινήσει πρωτοβουλίες σε αυτόν τον τομέα, όπως το επίδομα γέννησης 2.000 ευρώ, αυξημένα επιδόματα για πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, καθώς και μέτρα μείωσης του ΦΠΑ στα βρεφικά είδη. Επίσης, εφαρμόζονται πολιτικές που ενισχύουν την ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, όπως η βελτίωση των υποδομών για τη φύλαξη παιδιών. Επιπλέον, παρέχονται κίνητρα για τη στήριξη των νέων ζευγαριών, ενώ ενισχύονται οι υπηρεσίες υγειονομικής φροντίδας για την υποστήριξη της εγκυμοσύνης και της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Μάλιστα, πρόσφατα, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση των οικογενειών και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, τα οποία εξειδικεύονται από τους αρμόδιους υπουργούς. Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη παρουσίασε τις κύριες δράσεις, που περιλαμβάνουν: ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και νέες παροχές για τρίτεκνες οικογένειες, φοροαπαλλαγές οικειοθελών παροχών και vouchers από τις επιχειρήσεις σε νέους γονείς. Παράλληλα, θα επεκταθούν οι θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» σε όλους τους δήμους μέχρι το 2025. Επίσης, προβλέπεται η κατάργηση του φόρου 15% για ιδιωτικές ασφάλειες υγείας παιδιών έως 18 ετών και η παροχή δωρεάν προληπτικού ελέγχου γονιμότητας για τις γυναίκες.
Η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή στέγη για νέες οικογένειες είναι, επίσης, κρίσιμη. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ», το οποίο στοχεύει στη διευκόλυνση της πρόσβασης των νέων σε κατοικίες, με χαμηλό επιτόκιο και κρατική στήριξη. Το πρόγραμμα αυτό προβλέπει την επιδότηση δανείων για την αγορά κατοικίας με πιο διευρυμένα εισοδηματικά και ηλικιακά όρια, για νέους ηλικίας 25 – 50 ετών, με στόχο να αντιμετωπιστεί η στεγαστική πίεση που αντιμετωπίζουν πολλά νέα ζευγάρια και οικογένειες. Παράλληλα, προωθούνται πρωτοβουλίες για την κατασκευή νέων κατοικιών και την ανακαίνιση υφιστάμενων κτιρίων, με στόχο τη δημιουργία ενός πιο προσιτού στεγαστικού περιβάλλοντος.
Τα παραπάνω μέτρα συνοδεύονται από την αναμόρφωση βασικών κοινωνικών επιδομάτων, όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα παιδιού και το επίδομα στέγασης, με αυξήσεις στα ποσά και διευρυμένα κριτήρια. Παράλληλα, ενθαρρύνεται η απασχόληση με κίνητρα για νέους γονείς.
Η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης δημογραφικής και οικογενειακής πολιτικής είναι απαραίτητη για το μέλλον της Ελλάδας. Με τη σωστή στήριξη και τις κατάλληλες πολιτικές, η χώρα μπορεί να αντιστρέψει τη δημογραφική κρίση και να εξασφαλίσει μια βιώσιμη και ευημερούσα κοινωνία για τις επόμενες γενιές.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ