Γ. Καραμέρος: «Το Κτηματολόγιο δεν ολοκληρώνεται με εκκρεμότητες και ανασφάλεια δικαίου»

Γ. Καραμέρος: «Το Κτηματολόγιο δεν ολοκληρώνεται με εκκρεμότητες και ανασφάλεια δικαίου»

Του
Γιώργου Καραμέρου
Βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών


Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός πανηγυρίζουν για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, ενώ ουσιαστικά εγκρίνουν την έναρξη ισχύος του Κτηματολογίου με εκκρεμότητες ως προς το αμάχητο τεκμήριο του Δημοσίου και με ανοιχτή την πληγή του αγνώστου ιδιοκτήτη για εκατομμύρια περιουσίες.

Στην εισήγησή μου επί του νομοσχεδίου «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του Ν.Π.Δ.Δ. “Ελληνικό Κτηματολόγιο”, λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης», τόνισα τις ανοιχτές εκκρεμότητες που παραμένουν παρά την «ολοκλήρωση» της κτηματογράφησης ταλαιπωρώντας τους πολίτες και υπονομεύοντας το αίσθημα ασφάλειας δικαίου και τους κινδύνους που συνεπάγεται η τυπική, αλλά όχι ουσιαστική ολοκλήρωση ενός έργου χρηματοδοτούμενου από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ως προς την εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης για τον νομικό έλεγχο των πράξεων δηλώσαμε θετικοί, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, την ανάγκη στάθμισης κινδύνων που αφορά δεδομένα περιουσιακής κατάστασης εκατομμυρίων συμπολιτών μας και την οποία προβλέπει το πρόσφατο ευρωπαϊκό πλαίσιο του Κανονισμού 2024/1689. Τονίσαμε τη σημασία ύπαρξης δικλείδων ασφαλείας για τα κενά σημεία που αφήνει η δυνατότητα εικοσιτετράωρης υποβολής πράξεων ως προς την ασφάλεια των συναλλαγών.

Παράλληλα, στηρίξαμε ορισμένες διατάξεις που αφορούν την τακτοποίηση διορθωμένων στοιχείων στα ακίνητα, την κατοχύρωση της περιουσίας των πολιτών που έλαβαν θετική κρίση στις ενστάσεις τους κατά δασικού χάρτη και σε ρυθμίσεις που επιλύουν, έστω και περιορισμένα εκκρεμότητες.

Ειδικά σε περιοχές όπως η Κερατέα και η Λαυρεωτική με εκκρεμότητες πολλών ετών, συμβάλλουμε στην κατοχύρωση της περιουσίας των πολιτών που διαθέτουν εμπράγματα δικαιώματα και δικαιώθηκαν στις αντιρρήσεις τους έναντι δασικών χαρτών. Στεκόμαστε στο πλευρό τους και στο πλευρό κάθε πολίτη που προσπαθεί να προστατέψει την περιουσία του μέσα σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας και ανασφάλειας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έμπρακτα στέκεται στο πλευρό των πολιτών διεκδικώντας την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης χωρίς γκρίζες ζώνες, χωρίς εκκρεμότητες, χωρίς ανασφάλεια δικαίου.



Σχολιάστε εδώ