Σημαντικά τα οφέλη των καινοτόμων ανοσοθεραπειών στο πρώιμο στάδιο θεραπείας του καρκίνου
Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ
Oι καινοτόμες ανοσοθεραπείες στο πρώιμο στάδιο διαχείρισης του καρκίνου εκτιμάται ότι μπορούν να μειώσουν τους θανάτους κατά 24% και τις υποτροπές κατά 25% και, ταυτόχρονα, να εξοικονομήσουν σημαντικούς πόρους για το σύστημα υγείας και την οικονομία, της τάξεως των 236 εκατ. ευρώ εντός 10 ετών.
Οι διαπιστώσεις αυτές περιλαμβάνονται στη μελέτη «Η οικονομική αξία των καινοτόμων ανοσοθεραπειών στη θεραπεία του καρκίνου στο πρώιμο στάδιο», η οποία παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η βιοφαρμακευτική εταιρεία MSD Ελλάδος.
Όπως τόνισε ο Κώστας Αθανασάκης (επίκουρος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής), η μελέτη βασίστηκε «στο μοντέλο HOBIP, που χρησιμοποιεί ελληνικά στοιχεία για την επιδημιολογία, το κόστος των θεραπειών και το κόστος διαχείρισης του καρκίνου, ενώ αποτυπώνει τον θεραπευτικό αλγόριθμο και το ταξίδι του ογκολογικού ασθενούς στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Παράλληλα, χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από τις κλινικές μελέτες για τον υπολογισμό της αποτελεσματικότητας των θεραπειών».
Ο χρονικός ορίζοντας της μελέτης είναι τα 10 έτη, με σύγκριση δύο σεναρίων. Στο πρώτο σενάριο, ο θεραπευτικός αλγόριθμος των ασθενών περιλαμβάνει τις καινοτόμες ανοσοθεραπείες τόσο στο πρώιμο όσο και στο μεταστατικό στάδιο. Στο δεύτερο σενάριο, ο θεραπευτικός αλγόριθμος περιλαμβάνει τις καινοτόμες ανοσοθεραπείες μόνο στο μεταστατικό στάδιο, ενώ στο πρώιμο στάδιο δίνεται η προηγούμενη θεραπεία εκλογής.
Οι ασθενείς που συμπεριλαμβάνονται στην ανάλυση είναι ενήλικες ασθενείς με μελάνωμα σταδίου ΙΙΒ, ΙΙC ή ΙΙΙ, που έχουν υποβληθεί σε πλήρη εξαίρεση, ασθενείς με τοπικά προχωρημένο ή πρώιμου σταδίου τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού με υψηλό κίνδυνο υποτροπής και ασθενείς με νεφροκυτταρικό καρκίνο με αυξημένο κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου έπειτα από νεφρεκτομή ή έπειτα από νεφρεκτομή και εξαίρεση μεταστατικών βλαβών.
Ποια είναι τα οφέλη
Αναλυτικότερα, τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η χρήση των καινοτόμων ανοσοθεραπειών στο πρώιμο θεραπευτικό στάδιο, δηλαδή ως επικουρική είτε / και νεο-επικουρική θεραπεία, αναμένεται να προσφέρει:
= μείωση των θανάτων κατά 24%, με 881 λιγότερους θανάτους συνολικά,
= μείωση των υποτροπών κατά 25%, με 1,722 λιγότερες υποτροπές συνολικά,
= μείωση των θεραπειών σε μεταστατικό στάδιο και πιο συγκεκριμένα στην 1η και στη 2η γραμμή θεραπείας κατά 27% συνολικά, με 1,782 λιγότερες θεραπείες συνολικά,
= μείωση των ανεπιθύμητων ενεργειών κατά 0,2%, με 18 λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες συνολικά,
= αύξηση των ετών ζωής χωρίς υποτροπή κατά 11%, με 5,556 επιπρόσθετα έτη ζωής χωρίς υποτροπές συνολικά,
= αύξηση των επιπρόσθετων ετών ζωής κατά 4%, με 2,556 επιπρόσθετα έτη ζωής συνολικά,
= αύξηση των σταθμισμένων ποιοτικά ετών ζωής κατά 4%, με 2,363 επιπρόσθετα ποιοτικά σταθμισμένα έτη ζωής συνολικά.
Τα οφέλη αυτά προκύπτουν συγκρίνοντας τις αναμενόμενες εκβάσεις υγείας του πρώτου και του δεύτερου σεναρίου και παρατηρώντας τα επιπρόσθετα οφέλη για τους ασθενείς που έλαβαν θεραπείες με anti PD-L1 αναστολείς στο πρώιμο θεραπευτικό στάδιο. Ωστόσο, τα οφέλη που προέκυψαν από την ανάλυση δεν αφορούσαν μόνο τους ασθενείς. Από την πλευρά του συστήματος υγείας και της οικονομίας, σύμφωνα με τη μελέτη, εξοικονομούνται πόροι ύψους 236 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 139 εκατ. ευρώ προέρχονται από το κόστος των μεταστατικών σταδίων που αποφεύγονται, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν εξοικονόμηση σε κόστη παραγωγικότητας, κόστη εξέτασης των ασθενών και κόστη παρηγορητικής θεραπείας τελικού σταδίου.
«Η συνεισφορά της επιστήμης και της τεχνολογίας στους ασθενείς που δεν θα υποτροπιάσουν χάρη στις καινοτόμες θεραπείες στο πρώιμο θεραπευτικό στάδιο είναι ανεκτίμητη», κατέληξε ο κ. Αθανασάκης.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος Ζένια Σαριδάκη – Ζώρα, «οι καινοτόμες θεραπείες στην ογκολογία έχουν φέρει πραγματική επανάσταση στη θεραπευτική προσέγγιση των ογκολογικών ασθενών, προσφέροντας στοχευμένες και πιο αποτελεσματικές λύσεις. Η εξατομικευμένη προσέγγιση, η οποία είναι πραγματικότητα για χιλιάδες ογκολογικούς ασθενείς καθημερινά, οδηγεί σε καλύτερα κλινικά αποτελέσματα, λιγότερες παρενέργειες, βελτίωση στην ποιότητα ζωής και σε πάρα πολλές περιπτώσεις παράταση στη συνολική επιβίωση».
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: Jan Bergman από το Pixabay