M. Κουρής: Δεν μείναμε… παραπονεμένοι το επταήμερο που πέρασε!

M. Κουρής: Δεν μείναμε… παραπονεμένοι το επταήμερο που πέρασε!

Kαλή εβδομάδα
Από τη μια η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, από την άλλη τα προεκλογικά των κομμάτων, δεν μείναμε… παραπονεμένοι το επταήμερο που πέρασε. Είπαμε, δεν πλήττει κανείς σε αυτήν τη χώρα. Αν δεν υπήρχε η μαθητική βία, που με την έναρξη της σχολικής χρονιάς εμφανίστηκε εντονότερη, θα λέγαμε απλώς ότι δεν πλήττουμε. Τώρα, όμως, πρέπει να ομολογήσουμε ότι μπορεί να μην πλήττουμε, αλλά ανησυχούμε. Και πολύ μάλιστα…

♦ Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στη Γαλλία η πρόθεση του Εμανουέλ Μακρόν να αντικατασταθούν κάποια βιτρό της εμβληματικής Νοτρ Νταμ. Ως επιδίωξη του Προέδρου της Γαλλίας να αφήσει στον καθεδρικό ναό το στίγμα της «βασιλείας» του αντιμετωπίζει το σχέδιο του Ελιζέ ο εικαστικός Πασκάλ Κονβέρ. Δεν πρόκειται απλώς για τη μητρόπολη του Παρισιού αλλά για μια από τις σημαντικότερες γοτθικές εκκλησίες, επισημαίνει ο ιστορικός τέχνης Ντένης Ζαχαρόπουλος.

♦ Στην πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη πραγματοποιήθηκε τελετή επαναπατρισμού αττικού κρατήρα του 5ου αιώνα π.Χ. Ο ερυθρόμορφος κιονωτός κρατήρας, που αποδίδεται στον «Ζωγράφο της Κε­νταυρομαχίας του Λούβρου» (450 – 420 π.Χ.), παραδόθηκε στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη από τον Πάολο Κάτι ντε Γκάσπερι, εγγονό του ιταλού πρωθυπουργού Αλτσίντε ντε Γκάσπερι (1945 – 1953). O κρατήρας είχε προσφερθεί ως δώρο στον Αλτσίντε ντε Γκάσπερι κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα, στις 9 – 10 Ιανουαρίου του 1953, από τον ομόλογό του, τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας, στρατάρχη Αλέξανδρο Παπάγο, προκειμένου να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του για την καθοριστική συμβολή του Ντε Γκάσπερι στην ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα.

♦ Το ΚΚΕ στα πολιτιστικά σκίζει, η αλήθεια να λέγεται. Μετά το επιτυχημένο φεστιβάλ της ΚΝΕ, ετοιμάζει εκδήλωση, με συναυλία και απαγγελίες κειμένων, στα Προπύλαια, στις 12 Οκτωβρίου, για την επέτειο των 80 χρόνων από την απελευθέρωση της Αθήνας και του Πειραιά από τη γερμανική κατοχή.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ