Από τα ψηλά στα χαμηλά ο Κασσελάκης

Από τα ψηλά στα χαμηλά ο Κασσελάκης

[Ανάλεκτα]

Η έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη από τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα εξέλιξη στο πολιτικό σκηνικό. Σε λιγότερο από έναν χρόνο βρέθηκε σε αυτήν τη θέση, έχοντας ταυτόχρονα δημιουργήσει εσωκομματικά μέτωπα.

Η απώλεια του αξιώματός του, όμως, έφερε μοιραία πολλές αλλαγές, ακόμα και στη Βουλή.

Στην πραγματικότητα, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο δηλαδή, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ήταν ποτέ αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βάσει του άρθρου 20 του Κανονισμού της Βουλής, αρχηγός της αντιπολίτευσης είναι ο πρόεδρος της μεγαλύτερης Κοινοβουλευτικής Ομάδας που δεν μετέχει στην κυβέρνηση και υποχρεωτικά βουλευτής. Ωστόσο, εξαρχής του δόθηκε πρόσβαση στη Βουλή, ενώ του είχε παραχωρηθεί και το γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο βρίσκεται στο ισόγειο.

Στην αρχή, το συγκεκριμένο γραφείο είχε ο Σωκράτης Φάμελλος, ως μεταβατικός πρόεδρος… Δεν άργησε η καθαίρεσή του και η αντικατάστασή του από τον Νίκο Παππά. Μετά την καθοριστική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στην οποία ο Στέφανος Κασσελάκης ηττήθηκε με εκκωφαντικό τρόπο, ο Νίκος Παππάς μεταφέρθηκε στο γραφείο 69 στο ισόγειο.

Εκτός βέβαια από το χωροταξικό, υπήρξαν αλλαγές και στο ανθρώπινο δυναμικό. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχασε τους γραμματείς, ενώ αλλαγές έγιναν και στην ασφάλειά του. Από τα δύο αυτοκίνητα που του έχουν παραχωρηθεί έχει ήδη επιστρέψει το ένα. Πρόκειται για ένα Range Rover το οποίο στο παρελθόν χρησιμοποιούσε ο Αλέξης Τσίπρας. Παρότι το δικαιούται ο κ. Παππάς, ο ίδιος δεν θα το χρησιμοποιήσει.

Η αστυνομική φρουρά του κ. Κασσελάκη μπορεί να παραμείνει ακόμα και για έξι μήνες μετά την έκπτωση από το αξίωμά του.

Τα πρόσωπα και τα σημεία

Στην πλήρη αποσυριζοποίηση των οργάνων της ΚΟ είχε προχωρήσει ο –έκπτωτος πια– Στέφανος Κασσελάκης. Με εξαίρεση τον Νίκο Παππά, ο οποίος προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και επελέγη για πρόεδρος της ΚΟ, και οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, Γιάννης Σαρακιώτης, Γιώργος Γαβρήλος και Νίνα Κασιμάτη, προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Όπως άλλωστε και η γραμματέας της ΚΟ Θεοδώρα Τζάκρη αλλά και ο διευθυντής της Θάνος Μωραΐτης, ενώ ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Βασίλης Κόκκαλης προέρχεται από τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου. Η σημειολογία έχει τη σημασία της.

Τα κανάλια και το πουλέν

Ο διασυρμός του Στέφανου Κασσελάκη, που κηρύχθηκε έκπτωτος από την Κεντρική Επιτροπή και εκδιώχθηκε από την Κουμουνδούρου, έχει επίπτωση και στα λεγόμενα συστημικά κανάλια. Ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν ο μόνος αρχηγός πολιτικού κόμματος που είχε προνομιακή σχέση και αντιμετώπιση από τρία μεγάλα συστημικά κανάλια.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ