Τιμολόγια ρεύματος: Η μείωση του κόστους ενέργειας, κλειδί για τη μόνιμη μείωση του πληθωρισμού
Του
ΜΑΝΟΥ ΚΡΑΝΙΔΗ
Πολιτικού Μηχανικού ΕΜΠ, MSc, CEO «Krama Property»,
Ενεργειακού Επιθεωρητή, Δημοτικού Συμβούλου Χαλανδρίου,
Προέδρου ΕΝΙΒΟΠΑ, ΔΣ ΠΟΜΙΔΑ
www.kramaproperty.com
Το θέμα των χρωματιστών τιμολογίων ρεύματος, που ξεκίνησε στις αρχές του 2024, προβληματίζει ακόμη, όχι μόνο τους καταναλωτές αλλά και τους ειδικούς ενεργειακούς συμβούλους και επιθεωρητές. Τα ερωτήματα και τα σημεία αβεβαιότητας είναι πολλά. Γιατί ο κάθε καταναλωτής και το κάθε ακίνητο έχουν διαφορετικές ανάγκες και η τελική επιλογή είναι σχετική.
Σήμερα, στη λιανική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος υπάρχουν αρκετοί πάροχοι, με βασικό παίκτη τη ΔΕΗ, που κατέχει συντριπτικά μεγάλο μερίδιο αγοράς, άνω του 70%. Μέχρι τις αρχές του 2024 ο κάθε πάροχος έχει δικά του τιμολόγια – προσφορές, τύπο λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, χρέωση ηλεκτρικού ρεύματος και λοιπές χρεώσεις εκτός του ρεύματος, όπως λοιπά τέλη, δημοτικά τέλη, φόρους, ΕΡΤ κ.λπ. Πλέον όλοι γνωρίζουν ότι με το νέο σύστημα προβλέπονται τέσσερις γενικές κατηγορίες τιμολογίων, διαφορετικού χρώματος: μπλε με σταθερή τιμή, πράσινο με κυμαινόμενη τιμή, που γίνεται γνωστή στις αρχές κάθε μήνα, κίτρινο με πλήρως κυμαινόμενη τιμή βάσει τιμής χονδρικής και πορτοκαλί με δυναμική, μεταβαλλόμενη τιμολόγηση. Άρα, και με το νέο σύστημα έχουμε πολλά τιμολόγια, υπάρχει ένας ανταγωνισμός τιμών και ταξινομούνται πιο εύκολα σε γενικές προδιαγραφές σε τέσσερις κατηγορίες, ανά πάροχο, στοιχείο πολύ καλύτερο σε σχέση με το παλαιό δαιδαλώδες σύστημα των 130 διαφορετικών τιμολογίων.
Το οκτάμηνο του 2024, όμως, οι τιμές μεταβλήθηκαν και αυξομειώθηκαν σημαντικά, καταλήγοντας τον Αύγουστο σε νέα μεγάλα ύψη. Συνεπώς, η ενεργοποίηση του νέου συστήματος αποδεικνύεται ότι δεν αντιμετωπίζει δομικά το ζήτημα των τιμών ενέργειας. Αυτό συμβαίνει διότι η χονδρική τιμή, από την οποία εξαρτώνται οι τιμές λιανικής, αλλάζει διαρκώς και είναι μεταβαλλόμενη βάσει του χρηματιστηρίου ενέργειας. Άρα η λιανική τιμή είναι, προφανώς, διαφορετική ανά πάροχο, ανάλογα με τις εμπορικές πολιτικές του και με στόχο την προσέλκυση πελατολογίου, ανάλογα και με το προφίλ του κάθε καταναλωτή (νοικοκυριό, επιχείρηση κ.λπ.). Επίσης, η μεγάλη αλλαγή που έγινε το 2024 είναι ότι το κράτος σταμάτησε τη σταθερή οριζόντια επιδότηση και την ενεργοποιεί, όπως τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, σε συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών σε περιόδους εξαιρετικά υψηλών τιμών, όπως σήμερα.
Αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, γιατί το ενεργειακό κόστος είναι κομβικό για το κόστος παραγωγής, εισαγωγών, μεταφορών κ.λπ. και διαπερνά οριζόντια όλη την οικονομία. Είναι το πιο κρίσιμο στοιχείο του πληθωρισμού. Συνεπώς, μια αναγκαία, πρώτιστης σημασίας πολιτική της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστούν οι δομικές υψηλές τιμές ενέργειας. Τότε μόνο θα πέσει και ο πληθωρισμός, που δυναμιτίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Αυτός είναι ο πυρήνας του προβλήματος: όχι το σύστημα των χρωματιστών τιμολογίων αλλά η τιμή χονδρικής του ρεύματος. Απαιτούνται πράξεις και δομικές αλλαγές. Τις περιμένουμε και θα τις αναλύσουμε στο επόμενο άρθρο μας.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ