Συναλλαγές εκατομμυρίων έχει με το ΠΑΔΑ η εταιρεία που θέλει να του πουλήσει το ξενοδοχείο

Συναλλαγές εκατομμυρίων έχει με το ΠΑΔΑ η εταιρεία που θέλει να του πουλήσει το ξενοδοχείο

–Έντονη… οσμή σκανδάλου αποκτά η υπόθεση


Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς


Μια ιστορία με… αμαρτωλό παρελθόν, διαπλοκή και περίεργες δοσοληψίες είναι εκείνη του ξενοδοχείου που βρίσκεται στον Σκαραμαγκά και θέλει να αποκτήσει με κάθε τρόπο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ο πρύτανης του οποίου διακινδυνεύει ακόμα και τη θέση του για να πετύχει αυτόν το στόχο, ασχέτως αν η συγκεκριμένη υπόθεση έχει διχάσει την Επιτροπή Διοίκησης του ΠΑΔΑ και δημιουργεί πολλά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του.

Αν ψάξει κανείς τον φάκελο συμμετοχής της εταιρείας που έχει το ξενοδοχείο στον διαγωνισμό που προκήρυξε το Πανεπιστήμιο, θα διαπιστώσει ότι η εταιρεία αυτή δραστηριοποιήθηκε ακριβώς για να πάρει μέρος στον διαγωνισμό και να… τρέξει όλες τις διαδικασίες.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι πρόεδρος του διοικητικού της συμβουλίου από το 2021 είναι η κ. Αιμιλία Πουλάκη, σύζυγος του Σπυρίδωνος Σταυρούλια, ο οποίος έχει έναν εξάδελφο που ονομάζεται Βασίλειος Τρίψας.

Αυτοί οι τρεις έχουν στην κατοχή τους και διοικούν τις ακόλουθες εταιρείες, οι οποίες έχουν άμεση σχέση με το ΠΑΔΑ, αφού από το 2018 μέχρι σήμερα έχουν υπογράψει διάφορες συμβάσεις εκατομμυρίων ευρώ για παροχή διαφόρων υπηρεσιών στο Πανεπιστήμιο.

Δηλαδή, η οικογένεια που έχει το ξενοδοχείο είναι ιδιαίτερα προσφιλής στον κ. πρύτανη, αφού τα τελευταία πέντε χρόνια περίπου παίρνει μέσω των εταιρειών που έχει ή ελέγχει πολλές δουλειές από το ΠΑΔΑ.

Οι εταιρείες αυτές είναι:
Η ASD ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΕ, της οποίας πρόεδρος είναι ο Σπυρίδων Σταυρούλιας, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο πατέρας του Αλέξιος Σταυρούλιας και μέλος του ΔΣ ο εξάδελφός του Βασίλειος Τρίψας.
Η εταιρεία EXODOS TRAVEL EE, της οποίας διαχειρίστρια είναι η κ. Μαρία Σταυρούλια, σύζυγος του Αλεξίου Σταυρούλια και μητέρα του Σπυρίδωνος Σταυρούλια.
Η εταιρεία ADAM SMITH AE, με διευθύνοντα σύμβουλο και διαχειριστή τον Βασίλειο Τρίψα και μέτοχο την Αιμιλία Πουλάκη.
Η πρώτη από τις εταιρείες αυτές υπέγραψε από το 2017 έως σήμερα 20 συμβάσεις με το Πανεπιστήμιο, συνολικού ύψους 1.850.000 ευρώ περίπου.
Η δεύτερη υπέγραψε από το 2017 μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2020 εννιά συμβάσεις, συνολικού ύψους 195.000 ευρώ περίπου.
Η τρίτη έχει μόνο μία σύμβαση δύο μηνών, την άνοιξη του 2021, ύψους 21.452 ευρώ.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η οικογένεια Σταυρούλια έχει βρει στο ΠΑΔΑ την… κότα με τα χρυσά αυγά, αφού έχει καταφέρει να πάρει δουλειές που υπερβαίνουν τα 2 εκατ. ευρώ σε διάστημα έξι χρόνων. Και τώρα ο κ. πρύτανης προσπαθεί να εξαγοράσει και το ξενοδοχείο που έχει αντί 6,5 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για την… μπάζα της δεκαετίας. Ούτε εφοπλιστές δεν βγάζουν τόσα λεφτά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Η οικογένεια Σταυρούλια όμως ίσως τα καταφέρει, ενώ αν δεν ήταν το Ελεγκτικό Συνέδριο να ανάψει κόκκινο θα τα είχε ήδη καταφέρει.

Ανεξάρτητα από όλα αυτά, όμως, το ζήτημα που προβάλλει και στο οποίο δεν έχει αναφερθεί κανένας είναι το ηθικό. Θα πει κάποιος ότι, αφού δεν υπάρχει παράβαση του νόμου, είναι άτοπο που ασχολούμεθα με το θέμα. Η απάντηση είναι πως αυτό ίσως ισχύει οπουδήποτε αλλού εκτός από τα πανεπιστήμια. Τα ΑΕΙ πρέπει να είναι παραδείγματα ηθικής, όλες οι διαδικασίες πρέπει να είναι κρυστάλλινες και άμεμπτες. Οφείλουν να είναι ναοί της ηθικής, προπύργια της αρετής, θεμέλια αξιοπιστίας. Γιατί δίνουν το παράδειγμα σε νέους που αύριο θα βγουν στην κοινωνία, θα κρατήσουν το τιμόνι της, θα είναι στη θέση του οδηγού. Αν δεν έχουν ηθικές βάσεις, ψήγματα αρετής, ξεκάθαρα ιδανικά, δεν θα μας πάνε πουθενά, θα μας οδηγήσουν στα βράχια.

Γι’ αυτό, ό,τι κάνουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν πρέπει να είναι μόνο νόμιμο, πρέπει να είναι και ηθικό.
Τι ήθος διδάσκει, όμως, το ΠΑΔΑ, όταν η διαπλοκή κυριαρχεί και γίνεται αγώνας με νύχια και δόντια για να πάρει ένα ξενοδοχείο, που δεν χρειάζεται, προκειμένου να πλουτίσει μια συγκεκριμένη οικογένεια που ήδη έχει δοσοληψίες εκατομμυρίων μαζί του;

Αν ήθελε να μην προκαλεί ο κ. πρύτανης, αν δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του, θα έβαζε όρο στον διαγωνισμό που θα έλεγε ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν όσοι έχουν οποιαδήποτε δοσοληψία με το Πανεπιστήμιο. Για να αποκλειστεί κάθε υποψία διαπλοκής και λοιπά… παρατράγουδα.
Δεν το έκανε όμως. Έδειξε πως έχει συγκεκριμένες προτιμήσεις, τις οποίες δεν αποδέχθηκε η πανεπιστημιακή κοινότητα, με αποτέλεσμα έξι εκπρόσωποί της στο Συμβούλιο Διοίκησης να κάνουν πρόταση μομφής εναντίον του και να τον αποκαθηλώσουν (παραμένει ακόμα στη θέση του με δικαστικές αποφάσεις).

Το ζήτημα δεν είναι ούτε νομικό ούτε διαδικαστικό. Είναι ηθικό, και εκεί πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους όσοι έχουν την ευθύνη του Πανεπιστημίου. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει υποψία σκανδάλου σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Και στο συγκεκριμένο, δυστυχώς, υπάρχει. Αν όχι σκανδάλου, διαπλοκής.

Γι’ αυτό, ας ξεχάσουν γρήγορα οι θιασώτες του ξενοδοχείου το όλο θέμα και ας αλλάξουν πορεία. Πάνω απ’ όλα είναι το ΠΑΔΑ και όχι οι κάθε λογής Σταυρούλιες. Συνεννοηθήκαμε;


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ