Σ. Αρναούτογλου στο “Π”: Ευρωπαϊκή Ένωση και Αλιεία: Βιώσιμη Ανάπτυξη και Προστασία

Σ. Αρναούτογλου στο “Π”: Ευρωπαϊκή Ένωση και Αλιεία: Βιώσιμη Ανάπτυξη και Προστασία

Του
ΣΑΚΗ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ
Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ,
Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών


Η αλιεία είναι ένας από τους πιο ζωτικούς κλάδους για την Ευρώπη και την Ελλάδα, όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο αλλά και για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και τη διασφάλιση της βιοποικιλότητας. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο τομέας της αλιείας είναι στενά συνδεδεμένος με τις πολιτικές της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς οι αλιευτικές δραστηριότητες πρέπει να εξασφαλίζουν την ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική ευημερία και στη μακροπρόθεσμη προστασία των θαλάσσιων πόρων. Αυτό γίνεται ακόμα πιο σημαντικό για την Ελλάδα, όπου η αλιεία αποτελεί παράδοση αιώνων και πηγή ζωής για πολλές παράκτιες κοινότητες.

Η αλιεία στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις. Η υπεραλίευση, η κλιματική αλλαγή και η μείωση των αλιευτικών αποθεμάτων απειλούν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του τομέα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναλάβει την ευθύνη να διαμορφώσει πολιτικές που προωθούν τη βιώσιμη διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων, με στόχο την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και τη διασφάλιση της συνέχειας της αλιευτικής δραστηριότητας. Αυτό περιλαμβάνει μέτρα μείωσης της υπεραλίευσης και προώθηση βιώσιμων μεθόδων αλιείας, όπως είναι η χρήση επιλεκτικών αλιευτικών εργαλείων, που μειώνουν την παγίδευση προστατευόμενων ειδών, και η εφαρμογή ελέγχων σε ευάλωτες θαλάσσιες περιοχές.

Οι υδατοκαλλιέργειες αποτελούν μια σημαντική πηγή τροφής και οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη, και ειδικά στην Ελλάδα, όπου η παράκτια υδατοκαλλιέργεια είναι βασικό κομμάτι της αγροτικής οικονομίας. Η στήριξη των υδατοκαλλιεργειών, σε συνδυασμό με τη διασφάλιση της περιβαλλοντικής τους συμβατότητας και της προστασίας της βιοποικιλότητας, αποτελεί μια από τις κεντρικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, είναι απαραίτητη η προώθηση πολιτικών που στηρίζουν τις μικρές και μεσαίες αλιευτικές κοινότητες, οι οποίες είναι πιο ευάλωτες στις οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Στην Ελλάδα, οι μικροί αλιείς αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του κλάδου και είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνουν ενεργοί και να συνεχίσουν να συνεισφέρουν στην παράδοση της αλιείας αλλά και στην ανανέωση των γενεών. Η οικονομική στήριξη και η ενθάρρυνση των νέων να εισέλθουν στον τομέα είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της αλιείας στην Ελλάδα.

Ο τομέας της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και καινοτόμων λύσεων. Η έρευνα για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των αλιευτικών δραστηριοτήτων και των υδατοκαλλιεργειών είναι ζωτικής σημασίας, ενώ παράλληλα πρέπει να υπάρχει στενή σύνδεση των πολιτικών αλιείας με τις ευρύτερες στρατηγικές της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι αλλαγές στο περιβάλλον επηρεάζουν άμεσα τις θαλάσσιες ζωές και τις αλιευτικές δραστηριότητες, γεγονός που απαιτεί συνεχή προσαρμογή και ευελιξία από τον τομέα.

Η διασφάλιση της διαφάνειας στις αλιευτικές και υδατοκαλλιεργητικές δραστηριότητες είναι απαραίτητη για την ορθή διαχείριση των θαλάσσιων πόρων. Οι πολιτικές της ΕΕ ενθαρρύνουν τη συμμόρφωση προς διεθνείς κανονισμούς και την προώθηση της αγοράς προϊόντων αλιείας με πιστοποιήσεις βιωσιμότητας. Αυτό βοηθά στην ανάπτυξη μιας αγοράς που σέβεται το περιβάλλον και ενθαρρύνει τους καταναλωτές να επιλέγουν προϊόντα που είναι φιλικά προς το οικοσύστημα.

Η αλιεία στην Ελλάδα δεν είναι απλώς ένας τομέας της οικονομίας. Συνδέεται βαθιά με την παράδοση, την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά των παράκτιων περιοχών μας. Η Ελλάδα, ως χώρα με εκτεταμένες ακτές και ιστορία στην αλιεία, πρέπει να διασφαλίσει ότι οι αλιευτικές της κοινότητες θα παραμείνουν ενεργές και βιώσιμες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να στηρίξει την Ελλάδα στην προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων της και στην ενίσχυση των αλιέων, ειδικά σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Η κλιματική αλλαγή, η υπεραλίευση και η αυξανόμενη πίεση στα θαλάσσια οικοσυστήματα καθιστούν πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη για συντονισμένες και στοχευμένες δράσεις.

Με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η αλιεία στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη θα παραμείνει βιώσιμη, προσφέροντας εργασία, τροφή και προστασία των φυσικών μας πόρων για τις επόμενες γενιές.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ