Πήγαν να πετάξουν έξω από τις εκλογές των επιμελητηρίων τους επαγγελματίες που έχουν οικονομικά προβλήματα
Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς
Κάτι δεν πάει καλά στα επιμελητήρια. Κάποιοι χρησιμοποιούν τις θέσεις τους για να προωθούν τις δουλειές τους και κάποιοι προσπαθούν να προσαρμόσουν τη νομολογία ανάλογα με τα συμφέροντά τους, αδιαφορώντας για το αν πλήττεται ο επιμελητηριακός θεσμός.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας την περασμένη Τετάρτη, στην ημερήσια διάταξη της οποίας υπήρχε θέμα αποκλεισμού από τις εκλογές του Δεκεμβρίου μελών των επιμελητηρίων που είχαν ή ανήκαν σε εταιρείες που βρίσκονται υπό καθεστώς πτώχευσης ή έχουν οφειλές στο Δημόσιο ή αγωνίζονται για να μπουν σε καθεστώς εξυγίανσης. Δηλαδή, οι επαγγελματίες που ατύχησαν και προσπαθούν να ορθοποδήσουν είναι… ανεπιθύμητοι στις εκλογές. Όσοι έχουν εκκρεμότητες με το Δημόσιο δεν πρέπει να ψηφίσουν, δεν πρέπει να έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.
Περίεργη άποψη περί δημοκρατίας, ομολογουμένως, που μάλλον παραπέμπει σε φωτογραφική διάταξη για να αποκλειστούν από τις εκλογές κάποιοι που δεν πρέπει…
Το γεγονός επισήμανε ο αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ Γιάννης Βουτσινάς σε επιστολή που έστειλε προς τις διοικήσεις και τα μέλη των ΔΣ όλων των επιμελητηρίων της χώρας, στην οποία υπογραμμίζει πως τέτοιου είδους… διορθώσεις, που αφορούν άμεσα την εκλογική διαδικασία, δεν θα πρέπει να γίνονται δύο μήνες πριν από τις εκλογές, καθώς υποκρύπτουν σκοπιμότητα και φαλκιδεύουν τον επιμελητηριακό λόγο.
Τελικά, το θέμα ήρθε προς συζήτηση, αλλά ο αντιπρόεδρος, που είχε ήδη τοποθετηθεί αρνητικά, αποχώρησε και, επειδή τα εναπομείναντα πέντε μέλη δεν σχημάτιζαν την απαιτούμενη απαρτία, η συνεδρίαση διεκόπη.
Έτσι απλά διασώθηκε το κύρος των επιμελητηριακών εκλογών, ωστόσο τα ερωτήματα παραμένουν. Δηλαδή:
1. Από τη στιγμή που η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι να δίνεται μία δεύτερη ευκαιρία στους επιχειρηματίες που έχουν προβλήματα για να εξυγιάνουν τις επιχειρήσεις τους, γιατί ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ θέλει να τους αποκλείσει από τις εκλογές; Θέλει να κοντράρει την κυβέρνηση, θέλει να κάνει… διευκολύνσεις σε κάποιους, για δικούς του λόγους, ή συμβαίνει τίποτε άλλο;
2. Η ύπαρξη μελών δύο ταχυτήτων σε ένα εκλογικό σώμα συνάδει με την συνταγματική επιταγή περί ισότητας; Πώς, έτσι απλά, ένας σοβαρός επιχειρηματίας και πρόεδρος του κορυφαίου οργάνου των επιμελητηρίων της χώρας παίρνει τέτοιες αποφάσεις; Είχε ενημερώσει τον αρμόδιο υπουργό κ. Θεοδωρικάκο για την πρωτοβουλία του, του είχε πει τι σκεφτόταν να κάνει λίγο πριν από τις εκλογές;
3. Η τελευταία παράγραφος της επιστολής του κ. Βουτσινά αναφέρει επί λέξει: «Ακόμα μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δείχνουμε σε πράξεις ή ενέργειες που διαμορφώνουν εξελίξεις όταν μεταξύ των προέδρων τυγχάνει να συνυπάρχουν υφιστάμενες εμπορικές συναλλαγές».
Αυτό και μόνο έπρεπε να ευαισθητοποιήσει κάθε αρμόδιο, τον υπουργό, τον γενικό γραμματέα Εμπορίου κ.λπ., για να ψάξουν να βρουν τι γίνεται. Και αν αυτό που γίνεται έχει σχέση με την επιχειρούμενη αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας στο παραπέντε των εκλογών. Γιατί δεν αντέδρασε κανένας;
Δεν καταλαβαίνουν οι κάθε είδους αρμόδιοι ότι αυτή η απάθεια με την οποία αντιμετωπίζουν τον επιμελητηριακό θεσμό τον τραυματίζει βαρύτατα και θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία του;
Σε κάποια επιμελητήρια πλακώνονται στο ξύλο, άλλα λειτουργούν χωρίς πρακτικά, παράγοντες άλλων σέρνονται αλληλομηνυόμενοι στα δικαστήρια, τώρα έχουμε το θέμα με τις εκλογές, που ευτυχώς εντοπίστηκε έγκαιρα από έναν επιμελητηριακό παράγοντα που ασχολείται με το αντικείμενο και αποσοβήθηκε. Όλα αυτά δείχνουν ότι ο επιμελητηριακός θεσμός πελαγοδρομεί. Όσοι αισθάνονται την ευθύνη και την υποχρέωση ότι μπορούν να παρέμβουν ας το κάνουν όσο πιο γρήγορα μπορούν. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι…
ΤΟ ΠΑΡΟΝ