Μετά από δημοσΙευμα του “Π”: Προσφυγή στη Δικαιοσύνη για να αποκατασταθεί η κανονικότητα στο ΒΕΠ

Μετά από δημοσΙευμα του “Π”: Προσφυγή στη Δικαιοσύνη για να αποκατασταθεί η κανονικότητα στο ΒΕΠ

– Από τρία μέλη της Διοικητικής Επιτροπής τα οποία ζητούν την ακύρωση αποφάσεων που καταγγέλλονται ως παράνομες


Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς


Στα χέρια της Δικαιοσύνης είναι πλέον τα όσα απίθανα, αντικανονικά και εξωθεσμικά γίνονται στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, με πρωτοβουλία του προέδρου του, τα οποία έχουμε αναλυτικά παρουσιάσει με σειρά αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων μας.

Όλα αυτά έφτασαν στα δικαστικά έδρανα χάρη στην άτεγκτη, ασυμβίβαστη και αποφασιστική στάση των μελών της Διοικητικής Επιτροπής (ΔΕ) Θόδωρου Ματθιουδάκη, Γιώργου Κωνσταντόπουλου και Δημήτρη Φανουργάκη, που δεν άντεξαν την κατάσταση που δημιουργούν οι συγκεκριμένες πρακτικές του προέδρου και προχώρησαν στην κατάθεση προσφυγής για να ακυρώσουν αποφάσεις της διοίκησης που έχουν ληφθεί με μη σύννομες διαδικασίες και πληγώνουν το κύρος και την αξιοπιστία του Επιμελητηρίου.

Στην προσφυγή τους, τα τρία μέλη της διοίκησης του ΒΕΠ ζητούν την ακύρωση της υπ’ αριθμ. 648/2-5-2024 απόφασης της ΔΕ, που αφορούσε τη σύναψη ετήσιων συμβάσεων για παροχή υπηρεσιών καθαρισμού, φύλαξης οχημάτων, συντήρησης, νομικών θεμάτων, συμβουλευτικής υποστήριξης κ.λπ.

Επίσης, ζητούν την ακύρωση της υπ’ αριθμ. 995/27-6-2024 απόφασης, που αφορά την ανάθεση έργου συμβουλευτικών υπηρεσιών σε εταιρεία που δημιουργήθηκε μετά την ανάθεση του έργου. Για το θέμα αυτό είχαμε κάνει στις 21 Ιουλίου ειδικό δημοσίευμα, στο οποίο τονίζαμε ότι είναι ανήκουστο να λαμβάνεται πρώτα η απόφαση για να δοθεί η δουλειά και μετά να ιδρύεται η εταιρεία που θα την πάρει, γιατί παραπέμπει σε διάτρητη και προσυνεννοημένη διαδικασία.

Χαρακτηριστικό των όσων απίστευτων συμβαίνουν στο ΒΕΠ είναι το ότι ο γενικός γραμματέας έμαθε για την ανάθεση από τις… εφημερίδες, όπως αναφέρει ο ίδιος.

Και ειδικά για την ανάθεση αυτή υπογραμμίζει στην αίτηση ακύρωσης της απόφασης:

«Με έκπληξή μου, μετά από ανάγνωση του δημοσιεύματος της εφημερίδας ‘‘Το Παρόν’’ της Κυριακής στις 21 Ιουλίου του έτους 2024, με τίτλο ‘‘Σημεία και τέρατα στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς’’, που ανέφερε ότι έκαναν σύμβαση με εταιρεία που δεν υπήρχε, ανέτρεξα στη ‘‘Διαύγεια’’ και στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, όπου διαπίστωσα τα καταγγελλόμενα, σύμφωνα με τα οποία έγινε ανάθεση σύμβασης προμήθειας έργου στην εταιρεία FOLLOWING MY DREAMS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Η εν λόγω εταιρεία συστάθηκε, όπως αναφέρει το Γενικό Εμπορικό Μητρώο του ΓΕΜΗ, στις 15/4/2024.

Ουδέποτε είχα ενημερωθεί ως Γενικός Γραμματέας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου για την ανωτέρω ανάθεση, καθότι δεν είχαμε συγκαλέσει με την υπόλοιπη διοικητική επιτροπή συνεδρίαση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, όπως προβλέπεται στο άρθρο 70 του νόμου 4497/2017 και το άρθρο 3 του Οργανισμού ΒΕΠ ΠΔ 11/29/01/1999.

Το συγκεκριμένο συμβούλιο του Μαρτίου του έτους 2024 το είχε συγκαλέσει και είχε ορίσει τα θέματα Ημερήσιας Διάταξης από μόνος του ο πρόεδρος του ΒΕΠ και όχι η Διοικητική Επιτροπή. Επιπλέον, όσες ενστάσεις καταθέτουμε δεν τις διαβάζει ο πρόεδρος του ΒΕΠ, ως ώφειλε, και δεν ενημερώνει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΒΕΠ. Συνεπώς, δεν γίνεται καμία συζήτηση επί των θεμάτων στο Διοικητικό Συμβούλιο και οι αποφάσεις εκδίδονται εν αγνοία των υπολοίπων μελών.

Όπως προκύπτει από τα συνημμένα έγγραφα και τις ημερομηνίες, ο πρόεδρος του ΒΕΠ δεν ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο και για τη δεύτερη προσβαλλόμενη απόφαση, με την ο­ποία, εν αγνοία μας, συνάπτει σύμβαση με μία εταιρεία που δημιουργήθηκε έναν μήνα μετά.

Παρά τις αντιδράσεις εκ μέρους μας, ενημερωθήκαμε ότι στη Διοικούσα Επιτροπή τον Ιούνιο εντέλει εκδόθηκε η δεύτερη προσβαλλόμενη απόφαση. Σε συγκεκριμένες επανειλημμένες ερωτήσεις μου, ο πρόεδρος μου έκλεισε και πάλι παράνομα το μικρόφωνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν φροντίσει να μη μου δίνουν πρακτικά και όταν ζήτησα από τον κ. Διευθυντή του ΒΕΠ για πολλοστή φορά τα πρακτικά μού απάντησε ότι η Διοικητική Επιτροπή έχει πάρει απόφαση να μη δίνουν στον Γενικό γραμματέα του ΒΕΠ τα πρακτικά.

Τους παρακάλεσα επιτακτικά να αποστείλουν κάποιον να ελέγξει τα ηχογραφημένα και μαγνητοσκοπημένα αρχεία, που αποτελούν ντοκουμέντα για τα πρακτικά και τον τρόπο λειτουργίας του Επιμελητηρίου, για να διαπιστωθεί ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο το μόνο μέλημα του προέδρου είναι να περάσει τη συγκεκριμένη σύμβαση και ότι η ανομία βασιλεύει. Ο πρόεδρος αυτοσχεδιάζει, δεν ακολουθεί κανέναν κανόνα, κανέναν νόμο και δεν επιτρέπει σε κανέναν να μιλήσει.
Σε κάθε συνεδρίαση, ειδικά σε εμένα, τον γενικό γραμματέα του ΒΕΠ, μου κλείνει το μικρόφωνο παράνομα πάνω από πέντε φορές, με φιμώνει και δεν με αφήνει να ασκήσω τα καθήκοντά μου».

Στην προσφυγή που έκαναν τα τρία μέλη της ΔΕ αναφέρουν ξεκάθαρα μια πλειάδα λόγων για τους οποίους οι αποφάσεις που εκτίθενται είναι παράνομες και ως εκ τούτου άκυρες:

1. Παράνομη λήψη αποφάσεων από το ΔΣ:
Η απόφαση με αριθμό 648/2-5-2024 για την πρώτη προσβαλλόμενη απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια» στις 2 Μαΐου 2024, λήφθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο δεν είναι το αρμόδιο όργανο για τη σύναψη συμβάσεων. Σύμφωνα με το ΦΕΚ με αριθμό φύλλου 2124 και ημερομηνία 28/8/2013, το οποίο είναι σε πλήρη ισχύ και δεν έχει ανακληθεί, η ΔΕ είναι το αποκλειστικά εξουσιοδοτημένο όργανο για την υπογραφή συμβάσεων. Το ΔΣ υπερέβη τις αρμοδιότητές του, καταπατώντας το θεσμικό πλαίσιο, που ορίζει σαφώς τις εξουσίες και τις ευθύνες κάθε οργάνου.

2. Παραβίαση της εξουσιοδότησης από τη ΔΕ:
Η απόφαση με αριθμό 995/27-6-24 για τη δεύτερη προσβαλλόμενη απόφαση, που λήφθηκε από τη ΔΕ κατ’ εξουσιοδότηση του ΔΣ, είναι επίσης παράνομη. Το ΔΣ είχε αποφασίσει η σύναψη συμβάσεων να γίνεται με οποια­δήποτε από τις εταιρείες που είχε και θα υπεδείκνυε η κ. Μαυρομάτη. Εντούτοις, το ΔΣ δεν συνεκλήθη νομίμως από τη ΔΕ, παραβιάζοντας την προβλεπόμενη διαδικασία σύγκλησης. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε ενέργεια βασίζεται σε αυτήν την εξουσιοδότηση είναι άκυρη και αντιβαίνει στους κανόνες δικαίου.

3. Σύναψη σύμβασης με εταιρεία που δεν υφίστατο κατά τον χρόνο της απόφασης:
Σημειώνεται πως η κ. Μαυρομάτη, έναν μήνα μετά την απόφαση του ΔΣ, που έλαβε χώρα τον Μάρτιο του 2024, σύστησε την εταιρεία Following My Dreams Μονοπρόσωπη ΙΚΕ. Είναι ενάντια σε κάθε λογική να συνάπτεται σύμβαση από το ΒΕΠ με μια εταιρεία που δεν υπήρχε κατά τον χρόνο λήψης της απόφασης και συστάθηκε αργότερα, εγείροντας σοβαρά ζητήματα ως προς την πρόθεση και τη διαφάνεια της εν λόγω απόφασης. Σημειωτέον ότι η σύμβαση αυτή, της τάξεως των 28.000 ευ­ρώ, πλέον ΦΠΑ, είναι για έναν χρόνο,. Ενώ η ίδια κυρία είχε σύμβαση με το ΒΕΠ το 2020, επίσης για έναν χρόνο, της τάξεως των 14.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

4. Παραβίαση νομοθεσίας και διατάξεων του ΒΕΠ:
Υπάρχει παράνομη εξουσιοδότηση από το ΔΣ προς τη ΔΕ για σύναψη συμβάσεων, πράγμα το οποίο δεν είναι σύμφωνο με το ισχύον νομικό πλαίσιο. Η εξουσιοδότηση αυτή είναι παράνομη, δεδομένου ότι το ΔΣ δεν είχε εξουσία να μεταβιβάσει τέτοιες αρμοδιότητες. Περαιτέρω, η ΔΕ δεν συγκάλεσε το ΔΣ σύμφωνα με τους προβλεπόμενους κανονισμούς, γεγονός που υποδεικνύει πιθανή απώλεια απαρτίας και νομιμότητας της διαδικασίας.

5. Άρνηση παροχής πρακτικών και έλλειψη διαφάνειας:
Ο πρόεδρος αρνείται να μας παράσχει τα πρακτικά των συνεδριάσεων, ηχογραφημένα και μαγνητοσκοπημένα, παρά το νόμιμο αίτημά μας. Επιπροσθέτως, έχει απαγορεύσει στην υπηρεσία του Επιμελητηρίου την πρόσβαση σε αυτά τα πρακτικά, γεγονός που δημιουργεί περαιτέρω αμφιβολίες ως προς τη διαφάνεια και την ακεραιότητα των διαδικασιών. Για όλα τα ΔΣ και τις ΔΕ δεν υπάρχουν πρακτικά, σύμφωνα με τον διευθυντή του ΒΕΠ, εδώ και τρία χρόνια.

6. Παράνομη σύνθεση της ΔΕ:
Η σύνθεση της επταμελούς ΔΕ είναι παράνομη, διότι συμμετέχουν δύο μέλη που είναι συγγενείς δευτέρου βαθμού, κάτι που απαγορεύεται ρητά από τον νόμο. Η παρουσία τους στη ΔΕ θέτει σοβαρό ζήτημα αμεροληψίας και εγείρει υπόνοιες για αθέμιτες συναλλαγές και αποφάσεις. Η β’ αντιπρόεδρος και η υπεύθυνη Συμβουλευτικής έχουν στενή συγγενική σχέση μεταξύ τους και με τον πρόεδρο, ο οποίος διατηρεί ιδιαίτερες σχέσεις με την κ. Μαυρομάτη. Τέτοιες σχέσεις προκαλούν σοβαρά προβλήματα αμεροληψίας και διαφάνειας στις αποφάσεις που λαμβάνονται από τη ΔΕ.

7. Νομικές συναλλαγές και επιδράσεις:
Η γνωμοδότηση από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Δημητρίου Σκιαδά, επιβεβαιώνει ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων τα δύο μέλη που είναι συγγενείς. Εάν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί με τη συμμετοχή τους καταγγελθούν, υ­πάρχει κίνδυνος να ακυρωθούν όλες οι εν λόγω αποφάσεις, πλήττοντας την αξιοπιστία και την ακεραιότητα του ΒΕΠ.

8. Κακή σύγκληση ΔΣ:
Η συγκρότηση του ΔΣ πραγματοποιήθηκε χωρίς την απαραίτητη διαδικασία και απόφαση από τη ΔΕ. Αυτό αποτελεί σαφή παραβίαση των εσωτερικών κανονισμών του ΒΕΠ, καθιστώντας τη διαδικασία άκυρη.

9. Αναρμόδιο όργανο:
Η απόφαση ελήφθη από ένα όργανο που δεν ήταν αρμόδιο, δεδομένου ότι όλες οι αρμοδιότητες για τη σύναψη συμβάσεων είχαν μεταβιβαστεί στη ΔΕ, σύμφωνα με το ΦΕΚ που διέπει τη λειτουργία του ΒΕΠ.

10. Παραβίαση του ν. 4412/2016:
Η απόφαση για την κ. Μαυρομάτη παραβιάζει τον ν. 4412/2016 περί δημοσίων συμβάσεων και προμηθειών, διότι πραγματοποιήθηκε ανάθεση σε εταιρεία που υπεδείχθη από φυσικό πρόσωπο εκτός του Επιμελητηρίου. Η ανάθεση αυτή είναι αντίθετη με τις αρχές της διαφάνειας και της νομιμότητας, καθώς εισάγει αθέμιτους εξωτερικούς παράγοντες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται κάτι παραπάνω για να κατανοήσει και ο πλέον δύσπιστος το τι γίνεται στο ΒΕΠ. Όταν για δύο μόνο αποφάσεις παραβιάζεται επτά φορές η νομοθεσία και ο κανονισμός, δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα άλλο.

Τα πράγματα μιλάνε από μόνα τους. Τώρα θα μιλήσει και η Δικαιοσύνη…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ