Δ. Παπαχρήστου στο “Π”: Θωρακίζουμε τον Δήμο Σαρωνικού απέναντι στις πλημμύρες με έγκαιρες παρεμβάσεις σε επικίνδυνα σημεία

Δ. Παπαχρήστου στο “Π”: Θωρακίζουμε τον Δήμο Σαρωνικού απέναντι στις πλημμύρες με έγκαιρες παρεμβάσεις σε επικίνδυνα σημεία

Του
ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ
Δημάρχου Σαρωνικού


Με δεδομένο ότι σημειώνονται ολοένα και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, ο πρώτος βαθμός Αυτοδιοίκησης –δηλαδή, οι δήμοι μας– οφείλει να απλώσει αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας στους πολίτες, διασφαλίζοντας τις ζωές και τις περιουσίες τους και αποτρέποντας ακόμη μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές.

Οι υποδομές μας πρέπει να προσαρμοστούν και να γίνουν περισσότερο ανθεκτικές, καθώς η πλειονότητά τους κατασκευάστηκε αρκετά παλαιότερα, όταν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ήταν ηπιότερες. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει άμεσα. Νέες, σύγχρονες υποδομές ή ενίσχυση των υπαρχουσών είναι η λύση. Οι έντονες βροχοπτώσεις, οι πλημμύρες, η ξηρασία, που πυροδοτεί καταστροφικές πυρκαγιές, δεν γνωρίζουν από γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και ολιγωρία στη λήψη πολιτικών αποφάσεων. Κανένα επιχείρημα, όσο βάσιμο και να μπορεί να θεωρηθεί, δεν αποτελεί δικαιολογία για αστοχίες και καθυστερήσεις που ενδέχεται να αποβούν μοιραίες.

Στον Δήμο Σαρωνικού ξεκινήσαμε να οχυρώνουμε την περιοχή μας από νωρίς. Γνωρίζοντας τις παθογένειες των υποδομών της περιοχής μας, είχαμε κάνει κατάλληλο στρατηγικό σχεδιασμό πριν καν οι δημότες μάς επιλέξουν να τους εκπροσωπήσουμε στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023.

Προτάξαμε την ασφάλεια των πολιτών και ήδη από τα τέλη Αυγούστου ξεκινήσαμε μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση εντοπισμού των προβληματικών σημείων, τα οποία πλημμυρίζουν κάθε φορά που έχουμε έντονη βροχόπτωση. Οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, εφαρμόζοντας τον στρατηγικό μας σχεδιασμό, βρίσκονται διαρκώς στο πεδίο προκειμένου να ολοκληρώσουν την ανίχνευση των προβλημάτων το ταχύτερο δυνατόν. Προχωράμε στη δημιουργία ενός «χάρτη επικινδυνότητας», ώστε να γνωρίζει ο δήμος πού υπάρχει πρόβλημα και να δρομολογεί τα τεχνικά έργα που απαιτούνται και όχι να μπαλώνει απλώς τρύπες. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά: συγκροτημένα, μεθοδικά, οργανωμένα. Γιατί δεν αρκεί να αντιμετωπίζουμε άμεσα τα προβλήματα, πρέπει και να διασφαλίζουμε ότι θα λυθούν μια και καλή.

Παράλληλα, σε περιπτώσεις μείζονος επικινδυνότητας, όπως στο ρέμα της Τραμπουριάς, παρεμβαίνουμε με νέες κατασκευές. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που δύο νέα φράγματα έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Πρόκειται για το πρώτο μιας σειράς έργων που θα πραγματοποιηθούν το προσεχές διάστημα, ώστε οι βροχές να μας βρουν με νέα φράγματα όπου υπάρχει ανάγκη και με καθαρισμένα ρέματα σε όλο το εύρος του δήμου. Δεν σταματάμε, όμως, εδώ.

Όλα τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα πολλά που θέλουμε να κάνουμε ώστε να είμαστε, επιτέλους, έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ακραία ή λιγότερο ακραία καιρικά φαινόμενα. Άλλωστε, η θωράκιση όλων των δημοτικών μας κοινοτήτων απέναντι σε πλημμυρικά φαινόμενα είναι μία από τις μεγάλες προτεραιότητες της Δημοτικής μας Αρχής.

Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την ασφάλεια και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Είναι φανερό, ωστόσο, ότι απαιτείται η συνεργασία πολλών συναρμόδιων φορέων, όπως και η ανάπτυξη περιβαλλοντικής ευαισθησίας από τον κάθε πολίτη, προκειμένου να έχουμε ολοκληρωμένες και αποτελεσματικές επεμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρώ μείζονος σημασίας τη συνάντηση που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες με τον περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά. Ο ίδιος, ως άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης, γνωρίζει σε βάθος τις ανάγκες και δρομολογεί λύσεις. Συζητήσαμε επί μακρόν θέματα που αφορούν τον δήμο και υποσχέθηκε ότι η περιφέρεια θα σταθεί αρωγός στους σχεδιασμούς μας, ιδιαίτερα σε αυτούς που αφορούν την αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου Σαρωνικού.

Είμαστε βέβαιοι ότι και με την πολύτιμη συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής, μέσα από έργα τα οποία θα προφυλάσσουν την περιοχή μας με αποτελεσματικό τρόπο, ο Σαρωνικός μας και οι συμπολίτες μας θα παραμείνουν προστατευμένοι και ασφαλείς.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ