Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή γιορτάζει!

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή γιορτάζει!

Το Μουσείο του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή στην Αθήνα γιορτάζει τα πέμπτα του γενέθλια με πολλές διαφορετικές εκδηλώσεις

Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου το Μουσείο του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή στην Αθήνα συμπληρώνει 5 χρόνια λειτουργίας και γιορτάζει με πολλές διαφορετικές εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες, από δωρεάν είσοδο και ξεναγήσεις μέχρι δωρεάν προβολές ντοκιμαντέρ για τον Henri Cartier-Bresson. Παράλληλα, όλος ο Οκτώβριος γίνεται μήνας εορτασμών καθώς ξεκινά το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που έχει σχεδιαστεί για την φετινή χρονιά.

Δωρεάν ξεναγήσεις στη Συλλογή του Ιδρύματος

Με αφορμή την επέτειο πέντε χρόνων λειτουργίας του Μουσείου

Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, την ημέρα των γενεθλίων του, το Μουσείο θα έχει ελεύθερη είσοδο για όλους ενώ το κοινό θα έχει επίσης τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τρεις διαφορετικές ξεναγήσεις στη μόνιμη Συλλογή στις 13.0015.00 και 17.00.

Ανακαλύψτε μια από τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές που δημιουργήθηκαν κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα και γνωρίστε σπάνια έργα νεότερης και σύγχρονης τέχνης από καλλιτέχνες που σημάδεψαν τον 19ο και 20ο αιώνα όπως Cézanne, Van Gogh, Monet, Degas, Rodin, Picasso, Braque, Giacometti, Bacon, Pollock καθώς και έργα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών όπως Τσαρούχης, Μόραλης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Παρθένης κ.ά.

Η είσοδος στις ξεναγήσεις είναι ελεύθερη, με απαραίτητη ηλεκτρονική προκράτηση.



«Henri Cartier-Bresson: Point d’interrogation» (1994) της Sarah Moon

Προβολή της ταινίας μικρού μήκους στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου
19.30

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον εμβληματικό φωτογράφο Henri Cartier-Bresson που παρουσιάζεται έως τις 27 Οκτωβρίου, θα προβληθούν στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος τα ντοκιμαντέρ Henri Cartier-Bresson: Point d’interrogation και Henri Cartier-Bresson, L’amour tout court στις και 17 Οκτωβρίου αντίστοιχα.

Στο ντοκιμαντέρ Henri Cartier-Bresson: Point d’interrogation που υπογράφει η Sarah Moon σε συνεργασία με τον Robert Delpire, ο μεγάλος φωτογράφος Henri Cartier-Bresson μιλά για το πάθος του για τη ζωγραφική, αναλύει διαφορετικές πτυχές της φωτογραφίας και μοιράζεται δικές του φωτογραφίες με φόντο τα σπίτια του στο Παρίσι και την Provence.

Στο ντοκιμαντέρ του Raphaël Byrne Henri Cartier-Bresson, L’amour tout court ο Henri Cartier-Bresson, σε ηλικία 93 ετών, μοιράζεται τις απόψεις του για την τέχνη της φωτογραφίας οι οποίες πλαισιώνονται από συνεντεύξεις καλλιτεχνών που προέρχονται από άλλους χώρους όπως η μουσική και η ζωγραφική.

Τα ντοκιμαντέρ προβάλλονται στα γαλλικά με ελληνικούς υπότιτλους και η είσοδος είναι δωρεάν, με απαραίτητη ηλεκτρονική προκράτηση. Οι προβολές ξεκινούν στις 19.30.



Jazz στο Μουσείο

Workin’ Trio – “The two sides of Charis Ioannou”

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου
20.30

Ο νέος κύκλος της δημοφιλούς σειράς συναυλιών του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή Jazz στο Μουσείο, που έχει τίτλο “Jazz Interactions” και εξερευνά τους διαφορετικούς τρόπους που η μουσική τζαζ αλληλεπιδρά με άλλες μορφές τέχνης, ξεκινά την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου με το Workin’ Trio του Χάρη Ιωάννου και την παράσταση “The two sides of Charis Ioannou”.

Στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή το Workin’ Trio θα παρουσιάσει μουσική από τις χρυσές δεκαετίες της τζαζ στα μέσα του 20ου αιώνα, ενώ κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα προβάλλονται φωτογραφίες των τελευταίων τεσσάρων ετών από τη δουλειά του Χάρη Ιωάννου, ο οποίος ειδικεύεται στη μαυρόασπρη φωτογραφία δρόμου.



«Ροσσινιάδα»

Ένα μουσικό παραμύθι για παιδιά ηλικίας 4-9 ετών

Κυριακή 13, 20, 27 Οκτωβρίου, 3, 10, 24 Νοεμβρίου & 1 Δεκεμβρίου
11.00-12.00

Η «Ροσσινιάδα», μια θεατρική παράσταση για παιδιά ηλικίας 4 έως 9 ετών σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Χλόης Μάντζαρη, έρχεται για να ανατρέψει την εικόνα που πιθανώς να έχουν τα παιδιά ότι η όπερα είναι βαρετή. Με κοστούμια εποχής, βίντεο, εικαστικές παρεμβάσεις, ευφάνταστες χορογραφίες, αλλά και κάποιες από τις πιο ωραίες άριες και μουσικές από τα έργα του Ροσσίνι «Ο κουρέας της Σεβίλλης», «Η Σταχτοπούτα», «Γουλιέλμος Τέλλος» και «Η Ιταλίδα στο Αλγέρι» καθώς και αγαπημένα τραγούδια των παιδιών όπως «Το κωμικό ντουέτο για δύο γάτες», το μουσικό παραμύθι ξεκινά στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος την Κυριακή 13 Οκτωβρίου.



Σεμινάριο διαφραγματικής αναπνοής, ορθοφωνικής τοποθέτησης και χρήσης των ηχείων του σώματος με την Μαρία Παπαγεωργίου

Στις 30 Οκτωβρίου, η γνωστή ερμηνεύτρια, τραγουδοποιός και δασκάλα φωνητικής Μαρία Παπαγεωργίου εγκαινιάζει σεμινάριο διαφραγματικής αναπνοής, ορθοφωνικής τοποθέτησης και χρήσης των ηχείων του σώματος στον δεύτερο όροφο της μόνιμης Συλλογής του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, προσφέροντας μια φορά τον μήνα μια ολιστική προσέγγιση της προσωπικής μας εναρμόνισης μέσα από την Τέχνη.

Με απλές, βιωματικές ασκήσεις, μέσα από την παρατήρηση της ανθρώπινης φωνής αλλά και μέσα από την ανάλυση σημαντικών έργων της Συλλογής του Ιδρύματος, η Μαρία Παπαγεωργίου θα διδάξει τη λειτουργία της φυσικής αναπνοής, τη λειτουργία και τις δυνατότητες του διαφράγματος, τα βασικά σημεία αντήχησης, τρόπους ενίσχυσης της φωνής κατά την ομιλία και το τραγούδι και πολλά άλλα σχετικά στοιχεία.

Αναλυτικές πληροφορίες για τη δράση θα ανακοινωθούν σύντομα



Olive tasting

Στις 30 Οκτωβρίου ξεκινά επίσης μια πολύ ιδιαίτερη δράση γευσιγνωσίας ελαιόλαδου (olive tasting), αντλώντας έμπνευση από το έργο του Vincent van Gogh «Η συγκομιδή της ελιάς» που παρουσιάζεται στον πρώτο όροφο της μόνιμης Συλλογής του Ιδρύματος. Ξεκινώντας με μια σύντομη ξενάγηση στο έργο του Van Gogh, μια φορά τον μήνα το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει διαφορετικές ποικιλίες ελαιόλαδου στο Café-Restaurant του Μουσείου, με την καθοδήγηση του chef Αριστοτέλη Μέγκουλα. Ανακαλύψτε συνταγές που αναδεικνύουν τα αρώματα και τις ποιότητες του ελαιόλαδου, γνωρίστε διαφορετικούς Έλληνες παραγωγούς και βραβευμένες ποικιλίες από όλη την Ελλάδα.

Αναλυτικές πληροφορίες για τη δράση θα ανακοινωθούν σύντομα



Σχολιάστε εδώ