Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου πιστεύει ότι είναι δυνατή η κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ – 21 ημέρες η πρόταση
Μακρόν: Ο πόλεμος στη Γάζα διαρκεί «υπερβολικά πολύ»
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι προτείνουν κατάπαυση του πυρός 21 ημερών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ
– Ο στρατός του Ισραήλ ετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στο Λίβανο!
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί σύντομα κατάπαυση του πυρός για να τερματιστούν οι μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ που έχουν κλονίσει τη χώρα του και έχουν εγείρει φόβους για χερσαία εισβολή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και αρκετοί σύμμαχοι κάλεσαν για άμεση εκεχειρία 21 ημερών στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, ενώ εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μετά από έντονες συζητήσεις στα Ηνωμένα Έθνη την Τετάρτη.
Ο Μικάτι χαιρέτισε την έκκληση για εκεχειρία, αλλά είπε ότι το κλειδί για την εφαρμογή της είναι εάν το Ισραήλ, το οποίο έχει μετακινήσει στρατεύματα πιο κοντά στον Λίβανο, είναι αφοσιωμένο στην επιβολή διεθνών ψηφισμάτων.
Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να εξασφαλιστεί σύντομα κατάπαυση του πυρός, ο Μικάτι είπε στο Reuters: «Ελπίζουμε, ναι».
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Μικάτι περιλαμβάνει υπουργούς που επιλέγονται από τη Χεζμπολάχ, που θεωρείται ευρέως ως η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη της χώρας.
Η κατάπαυση του πυρός θα ισχύει για τη «Γαλάζια Γραμμή» Ισραήλ-Λιβάνου, τη γραμμή οριοθέτησης μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, και θα επιτρέψει στα μέρη να διαπραγματευτούν για μια πιθανή διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Η Ειδική Συντονίστρια του ΟΗΕ για τον Λίβανο, Jeanine Hennis-Plasschaert, χαιρέτισε την Πέμπτη την έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός 21 ημερών, ώστε να επιτραπεί η επιτυχία της διπλωματίας.
«Δεν μπορεί να γίνει πόλεμος στον Λίβανο. Γι’ αυτό προτρέπουμε το Ισραήλ να σταματήσει την κλιμάκωσή του» στον Λίβανο, τόνισε ο Μακρόν.
Κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ «να σταματήσει τις εκτοξεύσεις πυραύλων προς το Ισραήλ. Καλούμε όλους όσους τους παρέχουν τα μέσα να το κάνουν, να σταματήσουν να το κάνουν».
Η Χεζμπολάχ «για πάρα πολύ καιρό διατρέχει έναν αβάσιμο κίνδυνο να σύρει τον Λίβανο σε έναν τοίχο», είπε ο Μακρόν. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «το Ισραήλ δεν μπορεί, χωρίς συνέπεια, απλώς να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του στον Λίβανο.
«Η Γαλλία απαιτεί από όλους να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους κατά μήκος της Γαλάζιας Γραμμής» μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, είπε, καθώς ζήτησε μια διπλωματική λύση που θα σώζει ζωές αμάχων και θα αποτρέπει μια περιφερειακή πυρκαγιά.
Η Γαλλία έχει μια ειδική σχέση με τον Λίβανο και έχει εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες για την εξασφάλιση διπλωματικής επίλυσης στον περιορισμένο διασυνοριακό πόλεμο που διαρκεί ένα χρόνο μεταξύ του Ισραηλινού Στρατού και της Χεζμπολάχ.
Ο Μακρόν ζητά την απελευθέρωση των ομήρων
Ο Μακρόν, στην ομιλία του, καταδίκασε τη Χαμάς για την εισβολή της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία πάνω από 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 250 συνελήφθησαν ως όμηροι.
«Καταδικάζουμε έντονα την τρομοκρατική επίθεση, η οποία ήταν τρομερή και άνευ προηγουμένου, που πραγματοποιήθηκε από τη Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου», είπε.
«Η τρομοκρατία είναι απαράδεκτη, όποια και αν είναι τα αίτια, και εδώ θρηνούμε τα θύματα της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου», δήλωσε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι 48 από αυτούς που σφαγιάστηκαν ήταν Γάλλοι πολίτες.
Αντιδράσεις κατοίκων του Ισραήλ για την πρόταση κατάπαυσης του πυρός
Ισραηλινοί πολιτικοί και κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ καταδίκασαν την αμερικανο-γαλλική πρόταση κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, η οποία είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει την Πέμπτη γύρω στο μεσημέρι, ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη το πρωί.
Όπως αναφέρει η Jerusalem Post, σε συνέντευξή του, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Μετούλα Ντέιβιντ Αζουλάι τόνισε ότι μια τέτοια κατάπαυση του πυρός θα διασφάλιζε «την επόμενη 7η Οκτωβρίου», για την οποία θα είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση, τόνισε περαιτέρω. Εκτός από τον Αζουλάι, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Άνω Γαλιλαίας, Αμίρ Σόφερ, είπε ότι ενώ «υπάρχει καιρός για διαπραγματεύσεις, δεν είναι αυτή η ώρα».
Ο Αζουλάι εξήγησε ότι οι τελευταίες ημέρες τόνισαν τις δυνατότητες της Χεζμπολάχ και ότι «αυτή η κυβέρνηση του [πρωθυπουργού] Μπενιαμίν Νετανιάχου» πρέπει να «άρει την απειλή» για να αποφύγει μια άλλη «7 Οκτωβρίου του επόμενου έτους». Ο Αζουλάι τόνισε ότι μια τέτοια κατάσταση «δεν πρέπει να συμβεί» και ότι η κυβέρνηση «έχει όλη την υποστήριξη που χρειάζεται» για να πολεμήσει τη Χεζμπολάχ και να προσφέρει ένα πιο ασφαλές περιβάλλον για τους κατοίκους του βόρειου Ισραήλ.
Οι προτεραιότητες του Ισραηλ
Το Ισραήλ έχει θέσει ως προτεραιότητα την ασφάλεια των βόρειων συνόρων του και την επιστροφή εκεί περίπου 70.000 κατοίκων που έχουν εκτοπιστεί από σχεδόν καθημερινές ανταλλαγές πυρών από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος τον Οκτώβριο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα στα νότια σύνορα του Ισραήλ.
Για ον λόγο αυτό αύξησε τις αεροπορικές του επιδρομές στον Λίβανο την Τετάρτη και τουλάχιστον 72 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters από δηλώσεις του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου που ανέφερε νωρίτερα ότι τουλάχιστον 223 τραυματίστηκαν.
Ο αρχηγός του στρατού του Ισραήλ είπε ότι είναι πιθανή μια χερσαία επίθεση, εγείροντας φόβους ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Τους τελευταίους μήνες, η Ουάσιγκτον έχει συνομιλίες με αξιωματούχους στο Ισραήλ και τον Λίβανο για να μειώσει τις εχθροπραξίες, δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος Μπάιντεν.
Σύμφωνα με το Reuters, o πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Ντάνι Ντάνον δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τετάρτη ότι το Ισραήλ θα χαιρετίσει μια κατάπαυση του πυρός και προτιμά μια διπλωματική λύση. Στη συνέχεια είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι το Ιράν ήταν ο σύνδεσμος της βίας στην περιοχή και η ειρήνη απαιτούσε την εξάρθρωση της απειλής.
Οι παγκόσμιοι ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η σύγκρουση – που διεξάγεται παράλληλα με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα ενάντια στους παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς που υποστηρίζονται επίσης από το Ιράν – κλιμακώνεται ραγδαία καθώς ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στον Λίβανο και χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.
Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές αυτή την εβδομάδα στόχευσαν ηγέτες της Χεζμπολάχ και έπληξαν εκατοντάδες τοποθεσίες βαθιά μέσα στον Λίβανο, όπου εκατοντάδες χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τη συνοριακή περιοχή, ενώ η ομάδα εκτόξευσε μπαράζ με ρουκέτες προς το Ισραήλ.
Η Χεζμπολάχ έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα πρόσφατα. Ορισμένοι από τους ανώτερους διοικητές του έχουν δολοφονηθεί και χιλιάδες συσκευές επικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα μέλη του έχουν εκραγεί, προκαλώντας θανάτους και τραυματισμούς.
Τα νοσοκομεία του Λιβάνου έχουν γεμίσει με τραυματίες από τη Δευτέρα, όταν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν περισσότερους από 550 ανθρώπους στην πιο θανατηφόρα ημέρα του Λιβάνου από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου το 1990.
Mε πληροφορίες απο Reuters, Jerusalem Post
Φωτο: IDF-israel