Ο Μητσοτάκης ψάχνει τη χαμένη αξιοπιστία της κυβέρνησης

Ο Μητσοτάκης ψάχνει τη χαμένη αξιοπιστία της κυβέρνησης

–Περιοδείες στη χώρα για να αλλάξει το κλίμα – Βαριά η ατμόσφαιρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας

Πορεία στον λαό… ξεκινάει ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε μια ύ­στατη προσπάθεια να αμβλύνει το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία έναντι της κυβέρνησης. Οι έρευνες των τελευταίων μηνών καταγράφουν σταθερά την απογοήτευση και τη δυσαρέσκεια της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, καθώς και τη σημαντική υποχώρηση του βαθμού αποδοχής και εμπιστοσύνης όσον αφορά το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι… διαρροές ψηφοφόρων, κυρίως προς τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Διαψεύσθηκαν, δε, πλήρως οι προσδοκίες που υπήρχαν στο Μέγαρο Μαξίμου για το ότι οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) θα σηματοδοτούσαν την ε­πανεκκίνηση και την αρχή μιας ανοδικής πορείας. Η απήχηση της Νέας Δημοκρατίας εξακολουθεί να διαγράφει χαμηλές πτήσεις στα επίπεδα του ποσοστού (28%) που είχε συγκεντρώσει στις ευρωεκλογές. Μακριά, δηλαδή, από ποσοστά που να δικαιολογούν την αισιόδοξη εκτίμηση του πρωθυπουργού περί «εφικτής αυτοδυναμίας». Εύλογος ως εκ τούτου ο προβληματισμός και η ανησυχία που υπάρχει στα ενδότερα της κυβερνητικής παράταξης.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προκειμένου η κυβέρνηση να επανασυνδεθεί με τη μερίδα εκείνη των πολιτών που, απογοητευμένη, του έχει γυρίσει την πλάτη. Ορισμένοι εξ αυτών έχουν ήδη έχουν… μετακομίσει σε άλλα κόμματα, ενώ η πλειοψηφία τους κινείται στην «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων.

Τις επόμενες εβδομάδες ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει σειρά στοχευμένων περιοδειών σε διάφορα σημεία της επικράτειας, ενώ κλιμάκια αποτελούμενα από υπουργούς και γαλάζιους βουλευτές θα επισκεφθούν περιφέρειες που αντιμετωπίζουν οξυμμένα προβλήματα και θα επιδιώξουν να δρομολογήσουν τις αναγκαίες λύσεις.

Η προσοχή θα είναι στραμμένη σε Μακεδονία και Θρά­κη, όπου η απήχηση της Νέας Δημοκρατίας υποχωρεί σταθερά την τελευταία διετία, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν την επιρροή τους τα μικρότερα κόμματα της Δεξιάς, όπως η Ελληνική Λύση και η Φωνή Λογικής. Σε μια προσπάθεια να βάλει στο παιχνίδι τους τοπικούς φορείς σε κάθε περιφέρεια, η κυβέρνηση θα οργανώσει θεματικά συνέδρια, όπου θα αναδειχθούν και θα εξεταστούν οι λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε περιοχή.

Την ίδια στιγμή, βαρύ είναι το κλίμα στις τάξεις των βουλευτών και των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, καθώς τα μηνύματα που φτάνουν από τις δημοσκοπήσεις κάθε άλλο παρά αισιοδοξία προκαλούν. Στην πρόσφατη έρευνα (Alco) το 80% των πολιτών απάντησε ότι είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο με τις επιδόσεις της κυβέρνησης, το 69% ότι το επιτελικό κράτος δεν λειτουργεί, ενώ το 67% πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν πήρε το μήνυμα των ευρωεκλογών.

Οι γαλάζιοι βουλευτές, ιδιαίτερα όσοι εκλέγονται στην περιφέρεια, γίνονται αποδέκτες των έντονων διαμαρτυριών και των παραπόνων των πολιτών, είτε για πολιτικές που υλοποιούνται σε κοινωνικό κυρίως επίπεδο είτε για τις αστοχίες της κυβέρνησης.

«Οι αντοχές της κοινωνίας εξαντλούνται», είναι το βασικό συμπέρασμα των κυβερνητικών βουλευτών. Η πρωτοβουλία των 11 βουλευτών να καταθέσουν ερώτηση για τα «κόκκινα» δάνεια αποτελεί αντανάκλαση της κατάστασης που επικρατεί στην κοινωνία, ενώ ταυτόχρονα συνιστά ένα ηχηρό μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου. Ότι εκτός από την αντοχή της κοινωνίας εξαντλείται και η… δική τους! Θεωρείται, δε, βέβαιο ότι στην πορεία θα υπάρξουν και άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες βουλευτών που δεν θα… αρέσουν καθόλου στο Μέγαρο Μαξίμου, πλην όμως, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει ή πρόκειται να αλλάξουν στην κυβερνητική παράταξη.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ