Πήγαν να σώσουν τις τράπεζες, με το αζημίωτο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά την… πάτησαν

Πήγαν να σώσουν τις τράπεζες, με το αζημίωτο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά την… πάτησαν

ΤΖΑΜΠΑ ΕΧΑΣΕ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ…

–Άνθρακες ο θησαυρός των μετοχών που είχαν δεσμεύσει ως εγγυήσεις

Πριν από 15 χρόνια, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έ­δωσαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να διασώσουν το τραπεζικό σύστημα, που κατέρρεε, ελπίζοντας ότι θα τα έπαιρναν πίσω πολλαπλάσια σε λίγα χρόνια, από τις υπεραξίες των μετοχών που είχαν δεσμεύσει ως εγγύηση, αλλά ακόμα δεν έχουν πάρει σχεδόν τίποτα γιατί οι μετοχές δεν έχουν σημειώσει την αναμενόμενη άνοδο, παρά τη σημαντικότατη κερδοφορία των τραπεζών.

Η αποκάλυψη αυτή γίνεται σε εμπεριστατωμένη ανάλυση των «Financial Times», στην οποία επισημαίνεται ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσδοκούσαν σημαντική άνοδο των μετοχών που κατείχαν, για να ισοφαρίσουν τις απώλειες που είχαν από τη διάθεση ποσών για τη διάσωση των τραπεζών ή και να αποκτήσουν και κέρδη. Όμως η πραγματικότητα τις διέψευσε, καθώς οι αποδόσεις των τραπεζικών μετοχών στα χρηματιστήρια είναι μηδαμινές και δεν έχουν τις αναμενόμενες αποδόσεις.

Ειδική μνεία γίνεται και για τη χώρα μας, για την οποία επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση πριν από 15 χρόνια είχε ενισχύσει τις τέσσερις συστημικές τράπεζες με 50 δισ. ευρώ προκειμένου να τις διασώσει, όπως και έγινε, αλλά σήμερα, που έχει ανάγκη αυτά τα χρήματα για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, την κοινωνική κατακραυγή για τους χαμηλούς μισθούς και τις μειωμένες κρατικές παροχές, να καλύψει τις αμυντικές δαπάνες κ.λπ., εισπράττει μόνο κάτι… ψίχουλα.

Ενδεικτικά, η ανάλυση αναφέρει πως το κράτος μέχρι στιγμής εισέπραξε 1 δισ. ευρώ από την πώληση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και 1,7 δισ. από πωλήσεις μετοχών της Alpha, της Eurobank και της Πειραιώς. Αναμένει δε και άλλα τόσα από την πώληση του υπόλοιπου 18% των μετοχών της Εθνικής που κατέχει. Έχει δώσει, δηλαδή, 50 δισ. και με το ζόρι θα πάρει 4,5 με 5 δισ. πίσω. Τη στιγμή που η κερδοφορία των τραπεζών έχει φτάσει στο… ταβάνι και δεν ξέρουν πού να τοποθετήσουν τα κέρδη τους.

Ουσιαστικά, δηλαδή, οι τότε κυβερνήσεις πέταξαν 50 δισ. ευρώ του ελληνικού λαού, υποθήκευσαν το μέλλον των παιδιών μας και των επόμενων γενιών, χάρισαν τα σπίτια του κοσμάκη στα funds μέσω των τραπεζών και άφησαν χιλιάδες ανθρώπους στον δρόμο για το τίποτα. Όμως έτσι εξηγείται και η σκανδαλώδης εύνοια που απολαμβάνουν οι τράπεζες από το κράτος.

Η νομοθεσία, οι διατάξεις, οι παρεμβάσεις, όλα γίνονται για να διευκολύνονται αυτές. Καταστρατηγείται το Σύνταγμα, καταπατώνται ανθρώπινα δικαιώματα, καταργείται ουσιαστικά η ιδιοκτησία, διαλύονται οικογένειες, αυτοκτονούν άνθρωποι, εξαθλιώνεται μια ολόκληρη κοινωνία για να μην πάθουν τίποτα οι τράπεζες. Γιατί; Για να αυξήσουν την κερδοφορία τους και να ανέβει η τιμή της μετοχής τους, ώστε να μη χάσει το κράτος.

Όλα δηλαδή γίνονται για το κέρδος. Για να μη χάσει το κράτος, για να μη χαθούν οι τράπεζες. Η κοινωνία ας χαθεί, ο κόσμος ας καταρρεύσει, μοναδική έννοια του κράτους, της κυβέρνησης είναι οι τράπεζες. Μόνο αυτές, οι πολίτες δεν υπάρχουν. Μόνο για τις εκλογές είναι χρήσιμοι. Μετά αντιμετωπίζονται ως… αναγκαίο κακό. Για να συμπληρώνουν το ντεκόρ του κράτους και να τρώνε τις σφαλιάρες.

Η ανάλυση των «Financial Times» δεν αποκαλύπτει μόνο την οικονομική διάσταση της κρίσης. Αποκαλύπτει τη νοοτροπία εκείνων που μας κυβερνάνε τόσα χρόνια. Και δείχνει πόσο αφελείς είμαστε που τους πιστεύουμε.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ