Θρακιώτικα: Εμείς, εδώ είμαστε…

Θρακιώτικα: Εμείς, εδώ είμαστε…

Το 10ο Καλλιτεχνικό Σχολείο της χώρας έκανε αγιασμό στη Ροδόπη, στον Δήμο Κομοτηνής και συγκεκριμένα στον οικισμό Νέου Σιδηροχωρίου, που ήταν, επί Σχεδίου «Καποδίστρια», ολόκληρος δήμος!

Τώρα, υπάγεται στον Δήμο Κομοτηνής. Ωστόσο, αυτό το σχολείο –χωρίς να παραγνωρίζουμε την ουσία και τη σημαντικότητα των ΓΕΛ, των ΕΠΑΛ, των Πρότυπων και των Πειραματικών– δίνει μια άλλη ώθηση. Που δεν έχει να κάνει τόσο με το… προφίλ της περιοχής όσο με την ανάγκη των ανθρώπων, όπου κι αν βρίσκονται αυτοί… Σίγουρα, όχι όλων. Όμως υπάρχουν άνθρωποι, στην προκειμένη περίπτωση, μικροί άνθρωποι, που με τη βοήθεια ή τη συναίνεση των μεγάλων –των γονιών δηλαδή– οδηγούνται στον δρόμο που μπορούν ή θέλουν να περπατήσουν.

Γενικώς, είναι μεγάλη ευλογία να μπορείς ή να σου δίνεται η ευκαιρία να βρεις αυτόν τον δρόμο…
Σε αυτήν την πρώτη χρονιά και αυτού του νέου δρόμου, λοιπόν, όπου η Α’ Γυμνασίου «σκάει μύτη» και διαμορφώνει (επί της ουσίας) αυτήν τη νέα προοπτική για τα παιδιά της Κομοτηνής, της Ροδόπης και, ελπίζουμε, όλης της Θράκης, ας ευχηθούμε όλοι «καλή αρχή».

Πολλά είναι τα προβλήματα που ακολουθούν τα καλλιτεχνικά σχολεία της χώρας και… σίγουρα οι παθογένειες είναι… κολλητικές. Τίποτα καινούριο όμως δεν έγινε παλιό χωρίς να αντισταθεί. Αυτό τουλάχιστον συμβαίνει στη φύση. Και αν οι διευθύνοντες αυτό το φρέσκο σχολείο έχουν κέφια, ποιος ξέρει, ίσως να δούμε θαύματα σε όλη την ελληνική επικράτεια. Ίσως και πάλι όχι, μιας και η έκφραση μέσω της τέχνης «κολυμπάει» αυτούσια, χωρίς κανόνες – αδιαφορώντας γι’ αυτούς…


Τα… εύσημα
Μεγάλη η συμβολή του βουλευτή Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδη Στυλιανίδη, καθώς η δημιουργία ενός καλλιτεχνικού σχολείου στην περιοχή μας ήταν ένα πάγιο αίτημα. Και το τάιμινγκ βοήθησε πια – ά­γνωστο πώς.

Ο Δήμος Κομοτηνής φρόντισε κι αυτός, καθώς διέθετε τη σχολική υποδομή και έκανε όσα μπορούσε για τον εξωραϊσμό της και την υποδοχή των μαθητών της Α’ Γυμνασίου…


Το παν και το ενδεχόμενο…
Έκλεισε τα σύνορα η Γερμανία και μας έπιασε πρεμούρα. Λογικό.

Εξ ου και η επίσκεψη Χρυσοχοΐδη στον φράχτη του Έβρου, γιατί, κατά το κοινώς και κομψώς (στην προκειμένη περίπτωση) λεγόμενο, η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι αλλά και να φαίνεται τίμια…

«Ο Έβρος είναι απαραβίαστος, είναι θωρακισμένος», καθησύχασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, μετά και την επίσκεψή του στον Έβρο.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις σχετικά με τα ζητήματα της μετανάστευσης, ο υπουργός σημείωσε: «Πήγα στον Έβρο και πηγαίνω διαρκώς, γιατί η κυβέρνηση έχει τεταμένη την προσοχή της στα σύνορα, που είναι τόσο ελληνικά όσο και ευρωπαϊκά. Εκεί κοιτάζει όλη η Ευρώπη και κυρίως η Κεντρική Ευρώπη, γιατί οι ροές από εκεί περνούν. Είδα την κατάσταση, συνεχίζουμε να κατασκευάζουμε τον φράχτη, προσλαμβάνουμε νέους συνοριοφύλακες και για τη δεύτερη γραμμή, στην Καβάλα και στη Ροδόπη.

Είμαι βέβαιος ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι πιο ευαίσθητο και πιο δύσκολο, θα έλεγα, από επιχειρησιακής πλευράς, στα νησιά. Το Λιμενικό Σώμα δίνει έναν τιτάνιο, ηρωικό αγώνα για την προστασία των συνόρων».

Σε ό,τι αφορά την πολιτική της Γερμανίας, την απέδωσε σε σοβαρά εσωτερικά πολιτικά προβλήματα και τόνισε πως είναι κάτι που δεν τον ανησυχεί. Αναλυτικότερα, όπως είπε: «Εμείς από τα αεροδρόμιά μας, όπου έχουμε καθημερινά μόνο από το “Ελευθέριος Βενιζέλος” περίπου 100 πτήσεις προς Ευρώπη, δεν έχουμε σχεδόν ούτε μία επιστροφή. Δηλαδή η δουλειά που κάνει η Ελλάδα στα σύνορά της, εννοώ στα αεροδρόμια, είναι υποδειγματική και δεν παραβιάζουμε με κανέναν τρόπο τη Συνθήκη Schengen.

Προβληματίζομαι πάντα για το Μεταναστευτικό, αλίμονο αν δεν προβληματιζόμαστε. Δεν με ανησυχεί αυτήν τη στιγμή η κατάσταση σχετικά με τη Γερμανία, γιατί πιστεύω ότι είναι ένα πολιτικό μέτρο το οποίο έλαβαν. Εάν, ωστόσο, επιχειρηθεί η παραβίαση της Συνθήκης Schengen, είμαστε εδώ, η ελληνική κυβέρνηση και άλλες κυβερνήσεις, για να παλέψουμε, να επαναφέρουμε τα πράγματα στο αυτονόητο».


Δεν είναι τι, αλλά πώς
Ο Μουσταφά Σεντόπ έχει διατελέσει πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Αυτός, λοιπόν, ο τύπος, που έλαβε τη συγκεκριμένη προεδρία μετά την παραίτηση του Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος προτίμησε να κατέλθει στις τοπικές εκλογές για δήμαρχος Κωνσταντινούπολης το 2019, επισκέφθηκε μετά από περιοδεία –όπως ανακοινώθηκε– στα Βαλκάνια και την ελληνική Θράκη…

Συγκεκριμένα, επισκέφθηκε (μετά συνοδών) την Ξάνθη και συναντήθηκε με τα μέλη της «Συμβουλευτικής Επιτροπής», δηλαδή με όσους… έπρεπε να δει.

Και είναι γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι δεν χρειάζονται να κοπιάζουν πολύ. Έφυγε ο Γιλντιρίμ, μπήκε στη θέση του ο «πρόεδρος». Έκανε ταξίδι στη χερσόνησο του Αίμου και στην επιστροφή… μάζεψε όλους όσοι χρειάζονταν για να τους συναντήσει – κατά τη γνωστή πρακτική: δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο.

Και ο Σεντόπ, γενικώς, έχει αποδείξει ότι με τη συγκεκριμένη πρακτική είναι… κολλητός.

Το «παρών» έδωσε στην Ξάνθη ο Ιμπραήμ Σερίφ, ο ψευδομουφτής στην Κομοτηνή, που είναι και πρόεδρος της «Συμβουλευτικής», ο οποίος στη συνέχεια ολοκλήρωσε την εργασία του αναρτώντας τη συνάντηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο ίδιο πλαίσιο και ο τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή, που ανάρτησε την «επίσκεψη Σεντόπ στη Θράκη», τραβώντας την από τα μαλλιά…

Όπως συνηθίζεται, άλλωστε…

Έλλη Μητακίδου


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ