Λίβανος: Η φονικότερη μέρα μετά τον εμφύλιο πόλεμο – 490, τουλάχιστον οι νεκροί από ισραηλινά πλήγματα

Λίβανος: Η φονικότερη μέρα μετά τον εμφύλιο πόλεμο – 490, τουλάχιστον οι νεκροί από ισραηλινά πλήγματα

 Το ενδιαφέρον του Ισραήλ από τη Γάζα στον βορρά

Στη Νέα Υόρκη, όπου διεξάγεται η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό ανακοίνωσε χθες πως το Παρίσι ζήτηση έκτακτη «σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Λίβανο εντός της εβδομάδας».

«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου», προειδοποίησε από την πλευρά του ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ.

Το Ισραήλ επιτέθηκε σε εκατοντάδες στόχους της Χεζμπολάχ τη Δευτέρα σε ένα μπαραζ” αεροπορικών επιδρομώνόπου σύμφωνα με τις λιβανικές υγειονομικές αρχές  σκότωσαν τουλάχιστον 490 ανθρώπους, και και πάνω απο 1000 τραυματίστηκαν στα πλήγματα του Ισραήλ τη Δευτέρα, καθιστώντας την την πιο θανατηφόρα ημέρα στον Λίβανο εδώ και σχεδόν ένα χρόνο σύγκρουσης με τον υποστηριζόμενο από το Ιράν εχθρό του.

Συνολικά, στην επιχείρηση που βαφτίστηκε «Northern Arrows» («βέλη του βορρά») χτυπήθηκαν χθες «περίπου 1.600» θέσεις των «τρομοκρατών» στον νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Μπεκάα, διευκρίνισε αργά χθες βράδυ, ανάμεσά τους «εκατοντάδες στόχοι» που χτυπήθηκαν «τις τελευταίες ώρες».

Ο ισραηλινός στρατός στόχευσε τη Δευτέρα τη Χεζμπολάχ στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα και στη βόρεια περιοχή κοντά στη Συρία στα πιο εκτεταμένα πλήγματα.

Όπως αναφέρει το Reuters, μετά από μερικές από τις πιο βαριές διασυνοριακές ανταλλαγές πυρών από τότε που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες, το Ισραήλ προειδοποίησε τους ανθρώπους να εκκενώσουν περιοχές όπου είπε ότι το ένοπλο κίνημα αποθηκεύει όπλα.

Ο ισραηλινός στρατός στόχευσε τη Χεζμπολάχ στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα και στη βόρεια περιοχή κοντά στη Συρία στα πιο εκτεταμένα πλήγματα.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ αντιμετώπισε «περίπλοκες μέρες» καθώς ενέτεινε τις επιθέσεις εναντίον της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο και κάλεσε τους Ισραηλινούς να παραμείνουν ενωμένοι καθώς εξελίσσεται η εκστρατεία.

«Υποσχέθηκα ότι θα αλλάξαμε την ισορροπία ασφαλείας, την ισορροπία δυνάμεων στο βορρά – αυτό ακριβώς κάνουμε», είπε σε μήνυμά του μετά από αξιολόγηση της κατάστασης στο στρατιωτικό αρχηγείο στο Τελ Αβίβ.
Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant είπε ότι οι ενέργειες θα συνεχιστούν έως ότου «να πετύχουμε τον στόχο μας να επιστρέψουμε τους κατοίκους του βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους», θέτοντας το υπόβαθρο για μια μακρά σύγκρουση καθώς η Χεζμπολάχ έχει υποσχεθεί να πολεμήσει μέχρι να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Φωτο: via Reuters/x/0/srael attacked hundreds of Hezbollah targets in airstrikes which Lebanese health authorities said killed at least 182 people, making it the deadliest day in Lebanon in nearly a year of conflict



Σχολιάστε εδώ