Φαρμακευτικές εταιρείες: Επιστρέψτε μας από το clawback 3,5 εκατ. ευρώ

Φαρμακευτικές εταιρείες: Επιστρέψτε μας από το clawback 3,5 εκατ. ευρώ

Εικονικές συνταγογραφήσεις, με ζημία 3,5 εκατ. ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Δύο διαφορετικές εγκληματικές οργανώσεις εξαρθρώθηκαν από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη κακουργηματικών απατών σε βάρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) μέσω εικονικής συνταγογράφησης φαρμακευτικών σκευασμάτων. Από τη μέχρι τώρα έρευνα έχει διαπιστωθεί η παράνομη χρήση 3.516 ΑΜΚΑ, βάσει των οποίων εκδόθηκαν ψευδώς 90.186 συνταγές, με τη ζημία του ΕΟΠΥΥ να φτάνει στα 3.500.284,98 ευρώ.

Ειδικότερα, προηγήθηκε πολύμηνη έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας εξακριβώθηκε η συ­γκρότηση και η δραστηριοποίηση των οργανώσεων, ενώ έ­πειτα από ευρείας κλίμακας επιχείρηση συνελήφθησαν συνολικά 16 μέλη τους. Πρόκειται για τέσσερις ιατρούς δημοσίων δομών υγείας σε Αττική και Βοιωτία, ιδιοκτήτες και υπαλλήλους οκτώ φαρμακείων στην Αττική, έναν ιατρικό επισκέπτη εταιρείας παραγωγής φαρμάκων και ένα άτομο που είχε τον ρόλο του μεσάζοντα.

Τα μέλη των δύο οργανώσεων, έχοντας διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, προέβαιναν αρχικά μέσω των ιατρών-μελών τους στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων σε ΑΜΚΑ αλλοδαπών, κυρίως, α­τόμων. Τα άτομα αυτά είτε είχαν απομακρυνθεί από τη χώρα είτε βρίσκονταν έγκλειστα σε καταστήματα κράτησης ή φιλοξενούνταν σε διάφορες δομές, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να διαπιστώσουν τη ψευδή συνταγογράφηση. Μάλιστα, τα μέλη για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους χρησιμοποιούσαν και ΑΜΚΑ ανασφάλιστων ατόμων, καθώς η συμμετοχή τους στη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ήταν μηδενική.

Στη συνέχεια, μέσω των εταιρειών / φαρμακείων των μελών τους, προέβαιναν σε εικονικές εκτελέσεις των συνταγογραφήσεων, υπογράφοντας παραστατικά εκτέλεσης αντί των ασφαλισμένων, πλαστογραφώντας τις υπογραφές τους. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, αποθηκευτικούς χώρους, ιατρεία, φαρμακεία, δημόσιες δομές υγείας και τραπεζικές θυρίδες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• πάνω από 9.000 συσκευασίες παρανόμως συνταγογραφηθέντων φαρμακευτικών σκευασμάτων, μεταξύ των οποίων και σκευάσματα που περιέχουν ναρκωτικές ουσίες,
• 451.140 ευρώ, 10.000 δολάρια ΗΠΑ, 8.000 δολάρια Αυστραλίας,
• δύο ράβδοι χρυσού συνολικού βάρους 1 κιλού, 109 χρυσές λίρες,
• πλήθος εγγράφων (χειρόγραφες σημειώσεις με πληρωμές ιατρών, σφραγίδες ιατρών, συνταγές / γνωματεύσεις κ.λπ.),
• κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές καθώς και άλλα ψηφιακά πειστήρια.

Γεωργιάδης: Έχουμε εγκαταστήσει σύστημα κατά της απάτης στον ΕΟΠΥΥ

Όπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης «έχουμε εγκαταστήσει στον ΕΟΠΥΥ ένα σύστημα κατά της απάτης, το οποίο με τον συγκεκριμένο αλγόριθμο ενεργοποιείται αμέσως όταν ένας γιατρός έχει περίεργη συνταγογραφική συμπεριφορά. Το σύστημα το ίδιο μας λέει ‘‘πηγαίνετε να ψάξετε τον τάδε γιατρό γιατί αυτά τα φάρμακα που γράφει σε αυτούς τους ασθενείς δεν προβλέπονται από κανένα πρωτόκολλο και δεν ταιριάζουν’’». Επίσης ο υπουργός ανέφερε ότι «από εδώ και μπρος οι διαγνωστικές εξετάσεις θα είναι σε ηλεκτρονική μορφή και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν συνδεθεί όλα τα εργαστήρια. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όταν πάνε κάποιοι να αγοράσουν το O­zempic για να αδυνατίσουν, ε­νώ το φάρμακο προορίζεται για τους διαβητικούς, ο γιατρός πρέπει να έχει ανεβάσει εξετάσεις που να δείχνουν ότι έχει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ο ασθενής, που του υποδεικνύει το πρωτόκολλο να πάρει Οzempic».

ΣΦΕΕ – ΠΕΦ: Οι απάτες αυτές επιβαρύνουν τις φαρμακευτικές εταιρείες

Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας υποστηρίζει ότι «η οικονομική επιβάρυνση που προκύπτει από αυτές τις απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, τουλάχιστον όσον αφορά το φάρμακο, καταβάλλεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), αφού η συνεισφορά του κράτους στη φαρμακευτική δαπάνη είναι συ­γκεκριμένη και καθορίζεται από κλειστό προϋπολογισμό» και ζητά από το υπουργείο Υ­γείας να αποφασίσει «τη μείωση των υποχρεωτικών επιστροφών των εταιρειών κατά 3,5 εκατ. ευρώ (όσο και το εκτιμώμενο ύψος της απάτης) για το 2024, έστω για λόγους συμβολικούς, αφού η δαπάνη αυτή προέκυψε από τα κενά του συστήματος και δεν είναι προϊόν πραγματικής κατανάλωσης».

Και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας επισημαίνει στην ανακοίνωσή της το θέ­μα της επιβάρυνσης των φαρμακευτικών επιχειρήσεων από τέτοιες παρανομίες και παράλλη­λα τονίζει ότι «η πρόσφατη αποκάλυψη της απάτης αναδεικνύει ως ύψιστη προτεραιότητα την πλήρη ανάπτυξη των ψηφιακών εργαλείων που θα επιτρέψουν τον συνεχή, συστηματικό έλεγχο της συνταγογράφησης, προκειμένου ανάλογες πρακτικές να εντοπίζονται έγκαιρα και να απομονώνονται».


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ