Θ. Φωτίου στο “Π”: Τι κρύβουν τα μέτρα για την «ενίσχυση» της οικογένειας και τη στεγαστική κρίση

Θ. Φωτίου στο “Π”: Τι κρύβουν τα μέτρα για την «ενίσχυση» της οικογένειας και τη στεγαστική κρίση

Της
ΘΕΑΝΩΣ ΦΩΤΙΟΥ
Βουλευτού Νέας Αριστεράς Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών


Δεν χρειάστηκε να περάσουν πολλές μέρες μετά τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για να καταλάβουμε από τη διυπουργική συνέντευξη εξειδίκευσης ότι η ενίσχυση της οικογένειας με επιδόματα που εξήγγειλε είναι παραπλανητική και αποτελεί εμπαιγμό. Διότι η εξειδίκευση αποκάλυψε ότι κόβονται χιλιάδες προνοιακά επιδόματα από τους δικαιούχους τους αλλά και γιατί οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν υπολείπονται της ακρίβειας που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά. Πώς το καταφέρνει αυτό ο κ. Μητσοτάκης;

1) Μειώνει τους δικαιούχους των προνοιακών επιδομάτων με τρεις τρόπους:

α) Δεν αναπροσαρμόζει τα εισοδηματικά κριτήρια με βάση τον πληθωρισμό.
β) Χρησιμοποιεί τα άδικα τεκμαρτά κριτήρια για συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθυσμού.
γ) Προσθέτει για πρώτη φορά νέα περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας.

Είναι χαρακτηριστικό το ότι, χωρίς αυτά τα νέα κριτήρια, τον φετινό Ιούλιο πάνω από 71.000 άτομα έχασαν το επίδομα παιδιού σε σχέση με τον Μάιο. Επομένως, η εξειδίκευση αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει την αδίστακτη περικοπή επιδομάτων από ανθρώπους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Τα παραπάνω έχουν αποτέλεσμα ο ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) να δαπανά λιγότερα χρήματα για την πληρωμή προνοιακών επιδομάτων. Πράγματι, μέχρι και τον Αύγουστο, δηλαδή στους πρώτους 8 μήνες του έτους, εκταμιεύθηκε μόλις το 52% του προϋπολογισμού του ΟΠΕΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι ξόδεψε 500 εκατ. ευρώ λιγότερα απ’ όσα είχαν προϋπολογιστεί. Πρόκειται για ποσό διπλάσιο της ενίσχυσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση πως θα δώσει τον Δεκέμβριο για τους ευάλωτους, ύψους 250 εκατ. ευρώ. Βέβαια, σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού, ο κ. Μητσοτάκης διακηρύσσει ότι η ενίσχυση των ευάλωτων φέτος θα χρηματοδοτηθεί από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων! Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, δεν μειώνει μόνο τους δικαιούχους αλλά και τους εξαπατά ως προς τις δήθεν αυξήσεις που τους δίνει.

Οι αυξήσεις αυτές είναι δήθεν διότι είναι χαμηλότερες από την ακρίβεια που αντιμετωπίζουν τα ευάλωτα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αγοραστική δύναμη των επιδομάτων. Πράγματι, η κ. Ζαχαράκη ανακοίνωσε αύξηση του επιδόματος παιδιού από τα 70 στα 75 ευρώ (αύξηση μόλις 6,7%), αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στα 250 ευρώ, που μαζί με την περυσινή αύξηση φτάνει στο 25%, και καμία αύξηση για το αναπηρικό επίδομα του ΟΠΕΚΑ, που σημαίνει ότι μένει η περυσινή αύξηση του 8%. Με τα επιδόματα, όμως, αυτά πληρώνονται κυρίως τρόφιμα, στα οποία η ακρίβεια – πληθωρισμός σε σχέση με το 2018 ανέρχεται στο 32,7%, και ενοίκια, τα οποία στα αστικά κέντρα έχουν αυξηθεί κατά 60% μεσοσταθμικά, που σημαίνει ότι κάποια ενοίκια έχουν υπερδιπλασιαστεί! Η διαφήμιση των αυξήσεων σε κάποια επιδόματα, που στην πραγματικότητα αφήνουν μειωμένη την αγοραστική δύναμη, συνιστά το άκρον άωτον της εξαπάτησης των πολιτών από τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του.

2) Τα μέτρα που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ για το στεγαστικό πρόβλημα αγνοούν προκλητικά ότι 1 στα 2 νοικοκυριά στην Ελλάδα πληρώνει το μισό εισόδημά του για στέγαση, όταν στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 1 στα 10, όπως και ότι πάνω από 1.200.000 νέοι 18 – 35 χρονών ζουν με τους γονείς τους ή συ­ντηρούνται από αυτούς. Αγνοούν ότι 1.000.000 τουλάχιστον νοικοκυριά κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους σε πλειστηριασμό. Ότι η βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb έχει εκτοξεύσει τα νοίκια στον Θεό και ότι οι φοιτητές δεν βρίσκουν στέγη πουθενά, ούτε στις εστίες ούτε σε διαμερίσματα.

Και τι κάνει ο κ. Μητσοτάκης;

Σπαταλάει 1,3 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για να δώσει 15.000 δάνεια σε ανθρώπους μέχρι 50 χρονών, με υψηλά εισοδηματικά κριτήρια, μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ», που συνεχίζει το αποτυχημένο «Σπίτι μου Ι».

Άλλα 400 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης θα δοθούν για δάνεια ύψους 20.000 ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.
Περίπου 8.000 ευρώ θα είναι η επιδότηση στο αποτυχημένο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», που αφορούσε 12.000 νοικοκυριά και έλαβαν την επιδότηση μόλις 1.000.

H «Κοινωνική Αντιπαροχή», θεσμοθετημένη από το 2022, δεν είναι πραγματική αντιπαροχή. Δίνει σε μεγαλοκατασκευαστές οικόπεδα-«φιλέτα» του Δημοσίου (πρώην ΟΕΚ) προκειμένου να ενοικιάζουν ένα ποσοστό των διαμερισμάτων που κατασκευάζουν και παραμένουν στην ιδιοκτησία τους. Σε κάθε περίπτωση, τα ό­ποια (αμφίβολα) αποτελέσματα δεν θα φανούν πριν περάσουν αρκετά χρόνια.

Η εφαρμογή κριτηρίων ακίνητης και κινητής περιουσίας στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου που ξεκίνησε το 2018 θα μειώσει α­κόμη περισσότερο τον ήδη μειωμένο από το 2019 έως σήμερα αριθμό των δικαιούχων, καθιστώντας άχρηστη την οριζόντια αύξηση που ανακοινώθηκε. Για να ενισχυθούν οι νέοι ενοικιαστές, χρειάζεται διπλασιασμός της επιδότησης για τους νέους έως 45 ετών, με παράλληλη διεύρυνση του αριθμού τους και διασφάλιση ότι δεν θα αυξηθεί το καταβαλλόμενο σήμερα ενοίκιο.

Τα μέτρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb είναι εντελώς αναποτελεσματικά. Εμείς θεωρούμε ότι: Όσο δεν περιορίζεται η δραστηριότητα του Air­bnb μόνο σε δύο ακίνητα ανά φυσικό πρόσωπο, δεν απαγορεύεται τελείως για τα νομικά πρόσωπα (εταιρείες) και δεν καταργείται η «golden visa», δεν υπάρχει περίπτωση να βελτιωθεί η κατάσταση.

Στις ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές των αστικών κέντρων χρειάζεται παρέμβαση του κράτους για ανώτατα όρια στο ύψος του ενοικίου και στις επιτρεπόμενες αυξήσεις στις μακροχρόνιες μισθώσεις.

Για τη φοιτητική στέγη: Τα προγράμματα ΣΔΙΤ των 700.000 ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ του 2022 ακόμη μένουν στα χαρτιά. Για την πρώτη, εγκεκριμένη το 2019, Εστία της Κρήτης δεν έχει ακόμη υπογραφεί η σύμβαση. Παράλληλα, τα αυστηρά και παρωχημένα κριτήρια εισδοχής αποκλείουν μεγάλο αριθμό ενδιαφερόμενων φοιτητών από τις υφιστάμενες φοιτητικές εστίες. Έτσι, και οι φοιτητές δεν μπορούν να στεγασθούν οικονομικά και οι εστίες υπολειτουργούν και απαξιώνονται. Πρέπει να αναθεωρηθούν τα κριτήρια εισδοχής των φοιτητών στις εστίες για άμεσα ορατά αποτελέσματα.

Η Νέα Αριστερά, με συγκεκριμένες και σαφείς προτάσεις, χωρίς να εμπαίζει τους πολίτες, εργάζεται καθημερινά για να συγκροτήσει ένα μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό κίνημα, που θα ρίξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ