Μ. Κρανίδης στο “Π”: «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», πρόγραμμα επιδότησης για κενές κατοικίες

Μ. Κρανίδης στο “Π”: «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», πρόγραμμα επιδότησης για κενές κατοικίες

–Προϋποθέσεις ένταξης, απαιτούμενες αλλαγές και σημαντικές συμβουλές

Του
ΜΑΝΟΥ ΚΡΑΝΙΔΗ
Πολιτικού Μηχανικού ΕΜΠ, MSc, CEO «Krama Property»,
Γραμματέα Ενημέρωσης ΠΟΜΙΔΑ, Δημοτικού Συμβούλου Χαλανδρίου
www.kramaproperty.com
[email protected]


Στο πλαίσιο της στεγαστικής πολιτικής, προκηρύχθηκε προ τριών μηνών ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης για κενές κατοικίες. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που δεν είχε την απαιτούμενη ζήτηση και είναι ακόμη ανοιχτό, με αδιάθετα κονδύλια. Η κυβέρνηση το έχει αντιληφθεί και έχει ήδη ανακοινώσει αλλαγές. Ας δούμε τα βασικά κριτήρια και τις προτεινόμενες αλλαγές.

Σύμφωνα με το πλαίσιο του προγράμματος, θα πρέπει:

• οι ωφελούμενοι να διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 50%,
το ακίνητο να έχει έκταση έως 100 τ.μ. και να βρίσκεται σε οικιστική περιοχή,
• οι ωφελούμενοι να έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο –πραγματικό ή τεκμαρτό– εισόδημα που δεν υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους να μην υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ,
• οι δικαιούχοι να μην έχουν λάβει επιδότηση από πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας (π.χ., «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον») ή ανακαίνισης για ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία 5 έτη,
• το ακίνητο να μην έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία ή ως μισθωμένο, αλλά να έχει δηλωθεί ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των 3 τελευταίων ετών.

Οι αιτήσεις γίνονται μέσω του gov.gr μέχρι εξαντλήσεως των κεφαλαίων του προγράμματος και οι δικαιούχοι επιδοτούνται για την πραγματοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης κόστους μέχρι 10.000 ευρώ (για απαιτούμενα υλικά και εργασίες). Η επιδότηση ανέρχεται στο 40% των πραγματοποιηθεισών δαπανών (ήτοι μέχρι 4.000 ευρώ), προκαταβάλλεται κατά 50% και χορηγείται υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:

α) τα σχετικά τιμολόγια εξοφλούνται ηλεκτρονικά,

β) μέσα σε 6 μήνες από την ανακαίνιση οι ωφελούμενοι προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου τους με διάρκεια 3 τουλάχιστον ετών. Προσοχή: Σε περίπτωση που το ακίνητο δεν νοικιαστεί, θα υπάρξει πρόστιμο ίσο με την επιστροφή του ποσού για την ανακαίνιση (άρα τα εν λόγω ακίνητα θα βγουν στην αγορά με λογικό μίσθωμα λόγω της πίεσης για την τάχιστη μίσθωσή τους).

Η συνολική δαπάνη του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ. Άρα, με 4.000 ευρώ ανώτατη επιδότηση ανά δικαιούχο θα επιδοτηθούν 12.500 κατοικίες, που αφού επισκευασθούν θα ενισχύσουν την προσφορά κατοικιών προς μίσθωση. Επίσης, η υποχρεωτική μίσθωση σε άμεσο χρόνο έχει ως αποτέλεσμα τη μίσθωσή τους με χαμηλότερο μίσθωμα.

Οι βασικές αλλαγές που μπορούν να γίνουν για να διευρυνθεί η συμμετοχή είναι:

1.Αύξηση του προϋπολογισμού κάθε έργου και τουλάχιστον διπλασιασμός της επιδότησης, στα 8.000 ευρώ.
2.Παροχή δανείου με προνομιακό επιτόκιο για τη λοιπή χρηματοδότηση της ανακαίνισης, μέσω τραπεζικών ιδρυμάτων, με προϋπόθεση την ένταξη στο πρόγραμμα.
3.Αύξηση της μέγιστης επιφάνειας κάθε ακινήτου τουλάχιστον στα 150 τ.μ.
4.Περιορισμός του χρονικού διαστήματος που πρέπει να είναι δηλωμένο ως κενό το ακίνητο από τα 3 έτη στα 2 έτη τουλάχιστον.

Πρόκειται για λογικές αλλαγές, που θα καταστήσουν το πρόγραμμα πιο αποτελεσματικό και ωφέλιμο για πολύ περισσότερους συμπολίτες μας που έχουν κενά ακίνητα παλαιότητας, για τη μίσθωση των οποίων απαιτείται μια σημαντική επένδυση ανακαίνισης. Σίγουρα κάθε επιδότηση είναι θετική, όμως τα κριτήριά της πρέπει να επιτρέπουν ευρεία συμμετοχή.

Τα έργα ανακαίνισης, βέβαια, πρέπει σε κάθε περίπτωση να υλοποιούνται αποτελεσματικά, κάτι για το οποίο απαιτείται σωστός σχεδιασμός, μελέτη, άδεια, προγραμματισμός, κατάθεση φακέλου – αίτησης, επίβλεψη του έργου και εύρεση μισθωτή από εξειδικευμένες τεχνικές εταιρείες διαχείρισης, με δυνατή ομάδα ειδικών, συμβούλων, μηχανικών και τεχνικών συνεργείων.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ