Λ. Κυρίζογλου στο “Π”: Ήρθε η ώρα για την επανεκκίνηση της Αυτοδιοίκησης

Λ. Κυρίζογλου στο “Π”: Ήρθε η ώρα για την επανεκκίνηση της Αυτοδιοίκησης

Του
ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ
Δημάρχου Αμπελοκήπων – Μενεμένης,
Προέδρου Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος


Σε λίγες ημέρες πρόκειται να παρουσιαστεί από την κυβέρνηση το περιεχόμενο της Νέας Χάρτας της Αυτοδιοίκησης.

Για την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, για όλους εμάς που υπηρετούμε τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, η Χάρτα της Αυτοδιοίκησης αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση αλλά και μια μοναδική ευκαιρία. Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τις προτάσεις μας ώστε να δώσουμε ουσιαστικό περιεχόμενο σε αυτή την πρωτοβουλία, ώστε να γίνει, επιτέλους, πράξη μια πραγματική και ουσιαστική μεταρρύθμιση στο μοντέλο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης και του κράτους. Μια διοικητική μεταρρύθμιση εντός των πλαισίων του Ελληνικού Συντάγματος και με ουσιαστική σύγκλιση με την ευρωπαϊκή τοπική αυτοδιοίκηση. Με τους δήμους στο επίκεντρο του νέου συστήματος διακυβέρνησης της χώρας.

Η Χάρτα της Αυτοδιοίκησης και η απόδοση των αναγκαίων πόρων στους δήμους για να ασκήσουν αποτελεσματικά τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες που θα τους αποδοθούν είναι το αναγκαίο επόμενο βήμα στα σημαντικά βήματα που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι σήμερα οι δήμοι μας είναι πιο δυνατοί και πιο αποτελεσματικοί. Ακόμη, όμως, απομένουν να γίνουν πολλά. Παρά την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, εξακολουθούμε να μην μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το λειτουργικό μας κόστος. Είναι χαρακτηριστικό πως για να κλείσουμε το οικονομικό έτος 2024 χρειάζεται να μας δοθούν από την κυβέρνηση 450 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Οι δήμοι δεν έχουν το απαραίτητο προσωπικό για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και στις ευθύνες τους μετά από μια δεκαετία αναστολής νέων προσλήψεων και τη φυγή δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων λόγω συνταξιοδότησης ή μετακίνησης σε άλλους φορείς του Δημοσίου.

Χρειαζόμαστε επιπλέον θεσμικά και οικονομικά εργαλεία για να έχουμε ισχυρό ρόλο στη διαχείριση των μεγάλων ζητημάτων που θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια, όπως οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης, τα ανοιχτά κοινωνικά ζητήματα (ασφάλεια, στέγαση, φτώχεια), η ενεργειακή αυτάρκεια, η θεσμική αναβάθμιση του αυτοδιοικητικού θεσμού και του αιρετού πολιτικού προσωπικού.

Όλα αυτά τα ζητήματα που μας απασχολούν θα αποτελέσουν το αντικείμενο του ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, που θα διεξαχθεί στη Ρόδο στις αρχές Νοεμβρίου, με κεντρικό μήνυμα «Επανεκκίνηση: Ισχυροί Δήμοι, κάθε μέρα δίπλα στον πολίτη».

Το Συνέδριο σηματοδοτεί τη δυναμική επανεκκίνηση της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού. Για δήμους ισχυρούς, με οικονομική ανεξαρτησία και λειτουργική αυτοτέλεια, για να μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι στους πολίτες. Για δήμους με ανθρώπινο πρόσωπο, οι οποίοι θα είναι διαρκώς δίπλα στον συμπολίτη μας, που έχει ανάγκη από στήριξη στην καθημερινότητά του.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ