Αντ. Αυγερινός στο “Π”: Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, φάρος ανθρωπισμού, ειρήνης και αλληλεγγύης

Αντ. Αυγερινός στο “Π”: Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, φάρος ανθρωπισμού, ειρήνης και αλληλεγγύης

Του
Dr ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ
Προέδρου Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού,
Φαρμακοποιού, Υποστράτηγου ε.α.


Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ) αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες ανθρωπιστικής δράσης στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Από την ίδρυσή του, πριν από 147 χρόνια, ο ΕΕΣ έχει αναπτύξει ένα πλούσιο και πολυδιάστατο έργο, με μοναδικό στόχο και σκοπό να βρίσκεται πάντα δίπλα σε εκείνους που έχουν ανάγκη, να προσφέρει υποστήριξη σε δύσκολες συνθήκες και να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Άμεση ανταπόκριση σε κρίσεις
Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε πληθώρα προκλήσεων, όπως φυσικές καταστροφές, υγειονομικές κρίσεις και κοινωνικές δυσκολίες. Σε όλες αυτές τις περιστάσεις, ο ΕΕΣ ανταποκρίθηκε έγκαιρα και αποτελεσματικά. Από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές έως την πανδημία της Covid-19, οι εθελοντές και το προσωπικό του ΕΕΣ βρέθηκαν αμέσως στην πρώτη γραμμή για να προσφέρουν παντός είδους βοήθεια στους πληγέντες. Μεταξύ των βασικών δράσεων του Οργανισμού είναι η υποστήριξη ευάλωτων ομάδων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, συνδράμοντας στην αντιμετώπιση των κρίσεων και παρέχοντας, παράλληλα, ανθρωπιστική υποστήριξη στους πληγέντες, με διανομή τροφίμων μακράς διάρκειας και εμφιαλωμένων νερών, καθώς και ψυχολογική στήριξη – υποστήριξη όσων βιώνουν τις συνέπειες τραυματικών καταστάσεων. Παράλληλα, οι ειδικά εκπαιδευμένοι εθελοντές Σαμαρείτες – Διασώστες και το εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΕΣ παρεμβαίνουν ταχύτατα σε έκτακτες καταστάσεις που προκύπτουν σε πολίτες, σώζοντας ζωές με τη χρήση εξοπλισμού αιχμής (απινιδωτές κ.ά.).

Ενίσχυση της υγείας και της πρόληψης
Η προώθηση της υγείας αποτελεί, επίσης, κεντρικό άξονα του έργου μας. Ο ΕΕΣ διοργανώνει εκστρατείες πρόληψης για τη βελτίωση της Δημόσιας Υγείας, υλοποιώντας συνεχείς δράσεις προαγωγής της υγείας (καρκίνος του μαστού, σακχαρώδης διαβήτης κ.ά.) σε όλη την Ελλάδα, δίνοντας έμφαση σε περιοχές όπου οι πολίτες έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε υγειονομικές μονάδες. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη φροντίδα των ηλικιωμένων, των ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, των αστέγων, των εγκύων και των παιδιών, απανταχού της Ελλάδος. Επιπλέον, ο ΕΕΣ υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα Πρώτων Βοηθειών για πολίτες, οργανισμούς, φορείς, εταιρείες κ.ά. Όποιος γνωρίζει Πρώτες Βοήθειες μπορεί να παρέμβει άμεσα σε περιπτώσεις τραυματισμού, καρδιακής ανακοπής ή ατυχήματος και να σώσει ζωές. Τα εκπαιδευτικά αυτά προγράμματα αποτελούν ύψιστη ανθρωπιστική προσφορά προς την ελληνική κοινωνία.

Ανθρωπιστική δράση και στο εξωτερικό
Ως μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΕΣ), ο ΕΕΣ συμμετέχει ενεργά σε διεθνείς ανθρωπιστικές αποστολές. Οι εθελοντές και το νοσηλευτικό προσωπικό μας έχουν ταξιδέψει σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις, πολέμους και φυσικές καταστροφές, προσφέροντας πρωτοβάθμια υγειονομική βοήθεια και είδη πρώτης ανάγκης στους πληγέντες. Τα τελευταία χρόνια, από την Ουκρανία, την Τουρκία και τη Συρία έως την Παλαιστίνη, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός αποδεικνύει με πράξεις ότι η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη δεν γνωρίζουν σύνορα. Σε συνεργασία με τη ΔΟΕΣ και άλλους Εθνικούς Συλλόγους Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, επιδιώκουμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη, προσφέροντάς τους τα μέσα να επιβιώσουν και να ανακάμψουν από τις δυσκολίες.

Ο κινητήριος μοχλός του ΕΕΣ
Όλα τα παραπάνω δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν χωρίς τη συμβολή των χιλιάδων εθελοντών, που αποτελούν την ψυχή και τον κινητήριο μοχλό του ΕΕΣ. Άνθρωποι από κάθε γωνιά της Ελλάδας προσφέρουν τον χρόνο, τις γνώσεις και την ενέργειά τους για να κάνουν τη διαφορά στις ζωές των συνανθρώπων τους. Επενδύουμε διαρκώς στην εκπαίδευση και στην ενίσχυση των εθελοντών μας, αναγνωρίζοντας την αξία και τη συμβολή τους στην υλοποίηση του ανθρωπιστικού μας έργου. Ο εθελοντισμός στη σύγχρονη κοινωνία του ατομισμού και της κατανάλωσης αποτελεί την ύψιστη μορφή κοινωνικής ευαισθησίας και προσφοράς και αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία, καθώς εκφράζει την κοινωνική ευθύνη του ενεργού πολίτη έναντι των συνανθρώπων του. Οι δράσεις εθελοντισμού και η αύξηση της συμμετοχής των νέων σε αυτές αποτελούν ένα ουσιαστικό βήμα προς τη μετάβαση σε μια κοινωνία υπεύθυνων πολιτών, όπου οι πολίτες από απλοί χρήστες ή κριτές των δρώμενων γίνονται υπεύθυνοι και συνειδητοποιημένοι πολίτες, που συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση ενός ποιοτικού μέλλοντος για τους ίδιους και τις επόμενες γενιές. Θέλουμε και έχουμε ανάγκη από εθελοντές που θα διακρίνονται από υπευθυνότητα, ευγένεια, σεβασμό, ομαδικότητα και συλλογικότητα. Παρακαλώ θερμά τις νέες και τους νέους μας να γίνουν εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και να συμπορευθούμε όλοι μαζί στον ωραίο δρόμο του ανθρωπισμού και του εθελοντισμού.

Συναυλία για την ειρήνη και την αλληλεγγύη στο Ηρώδειο (16/9)
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συνεχίζει να αποτελεί φάρο ανθρωπιάς και αλληλεγγύης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Με την υποστήριξη των πολιτών, των δωρητών και των συνεργατών μας, παραμένουμε πιστοί στην αποστολή μας να υπηρετούμε τις ανάγκες των πιο ευάλωτων, να προσφέρουμε βοήθεια σε κρίσιμες στιγμές και να προάγουμε τις υπέρτατες, πανανθρώπινες αξίες του ανθρωπισμού, του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής προσφοράς αλλά και της ειρήνης μεταξύ των λαών, σε μια εποχή που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός διοργάνωσε τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024 μεγάλη συναυλία, με τίτλο «Τραγουδάμε για την ειρήνη και την αλληλεγγύη», στο κατάμεστο Ηρώδειο, με τη συμμετοχή 18 κορυφαίων ελλήνων καλλιτεχνών και 300 χορωδών. Ευχαριστούμε θερμά τους 4.500 και πλέον θεατές που στήριξαν με την παρουσία τους τη μεγάλη αυτή προσπάθεια, αποστέλλοντας μαζί μας ηχηρό μήνυμα ειρήνης και αλληλεγγύης.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ