Δεν υπάρχει μεγάλη προθυμία…

Δεν υπάρχει μεγάλη προθυμία…

Συνεχίζονται οι αλλαγές στο Νεοκλασικό. Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ενημέρωσης του ΥΠΕΞ Ευστράτιος Ευθυμίου αποχωρεί από τη θέση του και αναλαμβάνει άλλη θέση, πιο χαμηλού προφίλ, στο υπουργείο.

Στο Νεοκλασικό ψάχνουν ακόμη τον αντικαταστάτη του, καθώς δεν υπάρχει και μεγάλη προθυμία για να αναλάβει κάποιος έμπειρος διπλωμάτης τη θέση που σε όλα τα υπουργεία Εξωτερικών (εκτός ίσως από το ελληνικό) είναι νευραλγική και παράγει πολιτική.

Στην Ελλάδα, ειδικά το τελευταίο διάστημα, η Διεύθυνση Ενημέρωσης εκδίδει ανακοινώσεις με το πρόγραμμα, τις δηλώσεις και τις συνεντεύξεις του υπουργού Εξωτερικών, διανέμει κάποιες διαρροές ως «δηλώσεις διπλωματικών πηγών» και πολύ συχνά βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να ενημερώνεται για κινήσεις του υπουργείου από τους δημοσιογράφους…


Απουσιάζει η τόλμη και η βούληση

Η Δημόσια Διπλωματία, που είναι ένα ισχυρό εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής και προβολής της χώρας, είναι δυστυχώς παραμελημένη και υποβαθμισμένη στο ελληνικό ΥΠΕΞ.

Και το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν ιδέες ή μοντέλα στα οποία θα μπορούσε να στηριχθεί αυτός ο κρίσιμος τομέας. Άλλωστε, μια απλή ανάλυση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η Δημόσια Διπλωματία στην Άγκυρα, στην Ουάσινγκτον, στο Βερολίνο ή στο Παρίσι θα ήταν αρκετή. Επιπλέον, ούτε τα αξιόλογα στελέχη απουσιάζουν.

Αυτό που λείπει είναι η τόλμη και η βούληση της πολιτικής ηγεσίας, καθώς βολεύεται στο να μετατρέπει τη Διεύθυνση Ενημέρωσης και το κεφάλαιο της Δημόσιας Διπλωματίας σε γραφείο προσωπικής προβολής της…

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ



Σχολιάστε εδώ