Τι αλλάζει στην Υγεία τους επόμενους μήνες

Τι αλλάζει στην Υγεία τους επόμενους μήνες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ Ή ΠΑΘΟΛΟΓΟΥΣ

–Τι θα ισχύσει για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία
–Ιδρύονται 7 Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, αυξάνονται οι παιδίατροι

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Τα σημαντικά οικονομικά κίνητρα που θα δοθούν στους νέους γιατρούς προκειμένου να επιλέξουν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής ή της Παθολογίας, η ίδρυση επτά Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας, τα δωρεάν χειρουργεία ακόμη και σε ιδιωτικά νοσοκομεία, η αύξηση του αριθμού των παιδιάτρων, οι αλλαγές στο πρόγραμμα των εφημεριών, με αυξήσεις στους εργαζομένους, περιλαμβάνονται στα μέτρα που θα υλοποιηθούν (κάποια άμεσα και άλλα σε βάθος τριετίας) ώστε οι πολίτες να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Τα σχέδια της κυβέρνησης για την Υγεία παρουσίασαν την Τετάρτη ο υπουργός Υ­γείας Άδωνης Γεωργιάδης, η αναπληρώτρια υπουργός Υ­γείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και οι υφυπουργοί Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Τα μέτρα είχαν αποφασιστεί μία ημέρα πριν σε ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Αμέσως μετά τη σύσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα εξής:

«Θέλω να υπενθυμίσω την πολύ σημαντική ανακοίνωση της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ, που θα ενισχύσει σημαντικά το εισόδημά τους από τη στιγμή υλοποίησης του μέτρου. Ένα μέτρο το οποίο, εξάλλου, αποτελούσε πάγιο αίτημα των γιατρών του ΕΣΥ. Μας απασχόλησε, επίσης, για ακόμα μία φορά, το ζήτημα της διαχείρισης των περιστατικών στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων. Εντός του επόμενου διαστήματος θα υπάρχουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις σε αυτήν την κατεύθυνση.

Γνωρίζουμε ότι τα τμήματα επειγόντων περιστατικών αποτελούν μία εστία δυσαρέσκειας και πολλές φορές αδικούν και τη συνολική εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Δεν θα σταθώ στην αναμόρφωση των ΤΕΠ, η οποία δρομολογείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αναμένονται και άλλες πρωτοβουλίες ενίσχυσης σε προσωπικό, ειδικά όσον αφορά τους τραυματιοφορείς, και ενδεχομένως προτάσεις για μια καλύτερη διαχείριση των εφημεριών της Αττικής. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις άμεσης παρέμβασης σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα λειτουργίας του ΕΣΥ».

Στο μεταξύ, πριν από την παρουσίαση των μέτρων στους ιατρικούς συντάκτες, ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης επιτέθηκε στους συνδικαλιστές της Αριστεράς λέγοντας ότι «προσπαθούν να δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη η πεποίθηση ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ενδιαφέρεται για το ΕΣΥ, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη απεργάζεται κατά κάποιον τρόπο τη διάλυση του ΕΣΥ με σκοπό την ιδιωτικοποίησή του και ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αφήσει περίπου το ΕΣΥ στη μοίρα του».

Ωστόσο, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι «το ΕΣΥ έχει προφανώς πάρα πολλά προβλήματα. Και πρόσθεσε: «Είναι ένα σύστημα στο οποίο προσέρχονται και εξυπηρετούνται 80.000 άνθρωποι την ημέρα. Είναι δυνατόν κάθε μέρα να μην έχει ποτέ μία αστοχία ή κάτι στο οποίο δεν τα πήγαμε όπως ακριβώς θα το θέλαμε; Αλλά δεν μπορεί η μία, οι δύο ή οι πέντε αστοχίες να καλύπτουν τις 79.000 επιτυχίες. Δεν μπορεί να επιτρέψουμε στην κοινή γνώμη να καλλιεργείται η προπαγάνδα ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αφήσει το ΕΣΥ στη μοίρα του». «Είναι παράλογο να κατηγορούμαστε για ένα κρυφό σχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ. Με πνίγει το δίκιο μου όταν βλέπω να απαξιώνεται κάθε προσπάθεια αναβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία
Αναφερόμενος στα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε τα εξής: «Το πρόγραμμα αφορά 37.000 πολίτες που περιμένουν πάνω από τέσσερις μήνες έως και έναν χρόνο για να χειρουργηθούν. Ήδη έχουμε λάβει το πράσινο φως από τα τεχνικά κλιμάκια ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα λειτουργήσει. Αναμένεται η τελική απόφαση της ΕΕ για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Έχουν ήδη δεσμευθεί τα 51 εκατ. ευρώ που απαιτούνται, ενώ η απόφαση αναμένεται το αργότερο έως το τέλος του έτους». Παράλληλα, όμως, ο υπουργός ανέφερε ότι επειδή αναμένεται ο όγκος των δωρεάν χειρουργείων να είναι αυξημένος –τουλάχιστον στην αρχή της εφαρμογής τους–, αρκετά από αυτά θα μπορούν να γίνονται και στον ιδιωτικό τομέα. «Εξετάζουμε και το ενδεχόμενο σε κάποιες επεμβάσεις, όπως ο καταρράκτης για παράδειγμα, να δώσουμε vouchers στους δικαιούχους, ώστε να κάνουν εντελώς δωρεάν αυτές τις επεμβάσεις όπου επιθυμούν», είπε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι από τη στιγμή που ξεκίνησαν τα απογευματινά χειρουργεία έχουν χειρουργηθεί 280.000 άτομα, δηλαδή έχουμε 4% αύξηση σε σχέση με πέρυσι σε ό,τι αφορά τα χειρουργεία και 7,5% σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες.

Τα νέα μέτρα για την ΠΦΥ
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη παρουσίασε τα μέτρα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τα οποία θα προβλέπονται στο νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό και την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες. Τα μέτρα αυτά έχουν ως εξής:

• Από 1/1/2025 δίνεται ισχυρό οικονομικό κίνητρο, ύψους 30.000 ευρώ, στους νέους γιατρούς που θα επιλέξουν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής ή της Παθολογίας. Το ποσό θα δίνεται σε δύο δόσεις: 20.000 μόλις ξεκινήσουν την ειδικότητα και 10.000 με την ολοκλήρωσή της.
• Ενισχύεται ο θεσμός του προσωπικού γιατρού με 2.500 γιατρούς.
• Ιδρύονται επτά Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, που θα αναλάβουν και το κομμάτι της τηλεϊατρικής με τα νησιά. Με το νέο σύστημα τηλεϊατρικής θα έχουμε και 3.500 σημεία κατ’ οίκον νοσηλείας σε όλη τη χώρα.
• Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιάτρων, με στόχο να καλυφθεί σε πρώτη φάση το ένα τρίτο των παιδιών (500.000 παιδιά) δωρεάν.
• Ξεκινά η β’ φάση για το πρόγραμμα κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και το πρόγραμμα κατά του καρκίνου του εντέρου.

Τα κίνητρα για γιατρούς σε άγονες περιοχές
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στα οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς σε άγονες περιοχές, τονίζοντας ότι το επίδομα τριπλασιάζεται για τις πιο δύσκολες περιοχές και θα φτάνει τα 300 ευρώ, ενώ σε συγκεκριμένες ειδικότητες που παρατηρείται έλλειψη θα υπάρχει περαιτέρω διπλασιασμός και άρα η αύξηση μπορεί να φτάσει τα 600 ευρώ.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι από του χρόνου πρόκειται να αλλάξει και ο τρόπος χρηματοδότησης των νοσοκομείων, τα οποία θα πληρώνονται με βάση το τι παράγουν, δηλαδή θα λαμβάνουν χρηματοδότηση με βάση πόσα χειρουργεία έχουν κάνει, πόσες νοσηλείες κ.λπ.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ