Παρέμβαση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας για τα ελληνοτουρκικά

Παρέμβαση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας για τα ελληνοτουρκικά

Ηχηρή ήταν η παρέμβαση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου για τα ελληνοτουρκικά στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Open. «Ο διάλογος με την Τουρκία είναι πάντα ευπρόσδεκτος, θα ήταν δε λάθος να αποκλεισθεί εκ προοιμίου και εντελώς.

Πλην όμως, ιδίως με την Τουρκία θα ήταν επίσης λάθος να κάνεις διάλογο χωρίς να έχεις πλήρη επίγνωση με ποιον ‘‘συνομιλητή’’ διαλέγεσαι», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος, με σαφείς υπαινιγμούς για τον «ενθουσιασμό» που έχει καταλάβει την ελληνική κυβέρνηση επειδή… συνδιαλέγεται με τον Χακάν Φιντάν και τον Ταγίπ Ερντογάν. Και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν σαφής για το ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές, και για το ποια θέματα δεν μπορούν να μπουν σε συζήτηση ούτε να παραπεμφθούν στη Χάγη.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την επίμαχη περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο έχει επανέλθει στην επικαιρότητα λόγω των αξιώσεων της Τουρκίας με αφορμή τις έρευνες για το ηλεκτρικό καλώδιο: «α) Άμεση επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης μας στα 12 ν.μ. στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, και δη νοτίως της Κρήτης, Ρόδου, Καρπάθου κ.λπ. β) Πέραν των όσων συμφωνήθηκαν με την Αίγυπτο στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας για την μεταξύ μας ΑΟΖ, τον Αύγουστο του 2020, πρέπει, κατά το ‘‘πρότυπο’’ του ν. 4001/2011 (άρθρο 156), να ‘‘κηρύξουμε’’ την ΑΟΖ που μας αναλογεί στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, έστω και αν δεν έχει γίνει η τελική της οριοθέτηση.

Τούτο δε είναι απολύτως εφικτό και επιτρεπτό κατά το ‘‘Δίκαιο της Θάλασσας’’. Τηρουμένων δε των αναλογιών, το αυτό πρέπει να πράξουμε και για την εκεί Υφαλοκρηπίδα μας, για την οποία μάλιστα δεν είναι καν αναγκαία η προηγούμενη ‘‘κήρυξη’’. Και τούτο διότι κατά το ‘‘Δίκαιο της Θάλασσας’’ η Υφαλοκρηπίδα υφίσταται νομικώς ‘‘εξ υπαρχής και αυτοδικαίως’’». Αυτές οι προτάσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση μιας εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της απειλής της Τουρκίας και της προσπάθειάς της για επιβολή τετελεσμένων…

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ



Σχολιάστε εδώ