Με φόρα προς τη διάλυση ο ΣΥΡΙΖΑ!

Με φόρα προς τη διάλυση ο ΣΥΡΙΖΑ!

Ίντριγκες, δολοπλοκίες, εκβιασμοί, απειλές και άγριο παρασκήνιο

Πολεμικό είναι το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ μετά και την καθαίρεση του Στ. Κασσελάκη, ενώ εντείνονται τα διαλυτικά φαινόμενα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το πότε αλλά κυρίως το πώς θα βγει από αυτό το τούνελ της κρίσης.

Οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες και η διάσπαση (μια ακόμη) φαίνεται να είναι αναπόφευκτη.
Πολλά θα εξαρτηθούν και από τη στάση που θα τηρήσει στο εξής ο Στ. Κασσελάκης, ο οποίος προς το παρόν ακολουθεί μια άκρως επιθετική τακτική, απειλώντας ακόμη και με προσφυγή στα δικαστήρια προκειμένου να ακυρώσει την καθαίρεσή του.

Την ίδια στιγμή, υποστηρικτές του οργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ενώ καταφεύγουν σε αποδοκιμασίες και λεκτικό μπούλινγκ σε βάρος στελεχών που συμμάχησαν για την ανατροπή του.

Σκηνές πρωτόγνωρες για κόμμα της Αριστεράς, με στελέχη να κατηγορούν ευθέως τον κ. Κασσελάκη για όσα συμβαίνουν, παρομοιάζοντας τα γεγονότα αυτά με την εισβολή των οπαδών του Ντ. Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Διαδικαστικά, το τριήμερο 1 – 3 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί το έκτακτο Συνέδριο, όπου θα επικυρωθούν οι υποψηφιότητες για την προεδρία, ενώ οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 24 Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου, αν και εφόσον απαιτηθεί και δεύτερος γύρος. Ωστόσο ο χρόνος που απομένει, δεδομένης της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί στο κόμμα, είναι μακρύς και είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν μεγάλες ανατροπές.

Με συνέπεια την ημέρα που θα στηθούν οι κάλπες το τοπίο να είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που υπάρχει σήμερα. Από την άλλη, τα ονόματα που ακούγονται ως υποψήφιοι διεκδικητές της προεδρικής καρέκλας δεν προκαλούν… ρίγη ενθουσιασμού στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ευρύτερα στους πολίτες.

Εξ ου και δεν είναι λίγοι που θεωρούν ότι στην πορεία θα προκύψει όνομα ή ονόματα-έκπληξη. Στις σχετικές έρευνες που γίνονται τις τελευταίες ημέρες μπήκε και το όνομα του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος κερδίζει με διαφορά όλους τους υπόλοιπους, ακόμη και τον Στ. Κασσελάκη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων του κ. Κασσελάκη ως προς τις επόμενες κινήσεις του. Το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την πολιτική και να εγκαταλείψει τη χώρα, που υπήρχε μέχρι πρότινος, έχει αποκλειστεί.

Παραμένει σε ισχύ το σενάριο της ίδρυσης νέου κόμματος, αν και έχει χάσει έδαφος τις τελευταίες ημέρες, καθώς στενοί συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι πρόκειται για προβοκάτσια και πως πρόθεσή του είναι να κατέβει εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία.

Το ενδεχόμενο αυτό ήρθαν να ενισχύσουν οι κινήσεις του τις προηγούμενες ημέρες, οι δηλώσεις του, καθώς και η αμφισβήτηση της νομιμότητας της απόφασης να τον αποπέμψει η Κεντρική Επιτροπή.

Όποια κι αν είναι η επιλογή του, νέο κόμμα ή εκ νέου υποψηφιότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ άμεσα ή βραχυπρόθεσμα θα οδηγηθεί σε μια νέα διάσπαση.

Αν ιδρύσει δικό του κόμμα, θα αποχωρήσουν μαζί του ορισμένοι βουλευτές και δεκάδες στελέχη από όλη την επικράτεια. Αν κατέβει στις εκλογές, χάσει ή κερδίσει, ένα τμήμα του κόμματος θα εγκαταλείψει και θα… ταξιδέψει σε άλλες (κομματικές) πολιτείες.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ