Θεανώ Φωτίου: Οι δήθεν αυξήσεις της κυβέρνησης στα προνοιακά επιδόματα είναι εμπαιγμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Θεανώ Φωτίου: Οι δήθεν αυξήσεις της κυβέρνησης στα προνοιακά επιδόματα είναι εμπαιγμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Της
ΘΕΑΝΩΣ ΦΩΤΙΟΥ
Βουλευτού Νέας Αριστεράς Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών


Η διυπουργική συνέντευξη τύπου που εξειδίκευσε τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ για την «ενίσχυση» της οικογένειας απέδειξε ότι δεν πρόκειται για «ενίσχυση»  αλλά για παραπέρα εμπέδωση της ανασφάλειας που επιφέρει η κυβερνητική πολιτική στις νέες και τους νέους, στις οικογένειες και στους ευάλωτους συμπολίτες μας. Διότι η εξειδίκευση αποκάλυψε ότι κόβονται χιλιάδες προνοιακά επιδόματα από τους δικαιούχους τους και διότι οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν υπολείπονται της ακρίβειας που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά. Δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του χρησιμοποιούν δύο τρόπους για να εξαπατήσουν τους πολίτες.

Ο πρώτος είναι η συνεχής μείωση των δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων. Αυτό γίνεται για τρείς λόγους: (α) η κυβέρνηση δεν αναπροσαρμόζει τα εισοδηματικά κριτήρια των επιδομάτων με βάση την ακρίβεια (β) για τα εισοδηματικά κριτήρια χρησιμοποιούνται τα εισοδήματα που προκύπτουν από την άδικη τεκμαρτή φορολόγηση και (γ) η κυβέρνηση εξήγγειλε  νέα περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι χωρίς αυτά τα νέα κριτήρια, φέτος τον Ιούλιο, πάνω από 71.000 άτομα έχασαν το επίδομα παιδιού σε σχέση με τον Μάιο. Επομένως, η εξειδίκευση αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει την αδίστακτη περικοπή επιδομάτων  από ανθρώπους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα ο ΟΠΕΚΑ να δαπανά λιγότερα χρήματα για την πληρωμή προνοιακών επιδομάτων. Πράγματι, μέχρι και τον Αύγουστο, δηλαδή στους πρώτους 8 μήνες φέτος, εκταμιεύθηκε μόλις το 52% του προϋπολογισμού του ΟΠΕΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι ξόδεψε 500 εκ. ευρώ λιγότερα απ’ όσα είχαν προϋπολογιστεί. Πρόκειται για ποσό διπλάσιο από την ενίσχυση κατά 250 εκ. ευρώ των ευάλωτων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για φέτος τον Δεκέμβριο. Βέβαια, σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού, ο κ. Μητσοτάκης διακηρύσσει ότι η ενίσχυση των ευάλωτων φέτος θα χρηματοδοτηθεί από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων!!!

Η δεύτερη εξαπάτηση του κ. Μητσοτάκη προς τους πολίτες είναι οι δήθεν αυξήσεις κάποιων επιδομάτων. Οι αυξήσεις αυτές είναι «δήθεν» διότι είναι χαμηλότερες από την ακρίβεια που αντιμετωπίζουν τα ευάλωτα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αγοραστική δύναμη των επιδομάτων. Πράγματι, η κ. Ζαχαράκη ανακοίνωσε αύξηση του επιδόματος παιδιού από 70 στα 75 ευρώ δηλαδή αύξηση μόλις 6,7%, αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στα 250 ευρώ που μαζί με την αύξηση πέρσι φθάνει στο 25%, και καμία αύξηση για το αναπηρικό επίδομα του ΟΠΕΚΑ που σημαίνει ότι μένει η περσινή αύξηση του 8%. Όμως, τα επιδόματα αυτά πληρώνουν κυρίως τρόφιμα όπου η ακρίβεια-πληθωρισμός σε σχέση με το 2018 είναι 32,7% και ενοίκια που στα αστικά κέντρα έχουν αυξηθεί 60% μεσοσταθμικά που σημαίνει ότι κάποια ενοίκια έχουν ακόμη και υπερδιπλασιαστεί! Η διαφήμιση αυξήσεων σε επιδόματα που στην πραγματικότητα αφήνουν μειωμένη την αγοραστικής τους δύναμη συνιστά το άκρον άωτο της εξαπάτησης των πολιτών από τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του.

Επιπλέον, ο Υπουργός Οικονομικών στη δική του συνέντευξή επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προτίθεται να δώσει ούτε μισό ευρώ παραπάνω το 2025 για την ενίσχυση των προνοιακών επιδομάτων. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη κι αν δεν μειωθεί ο προνοιακός προϋπολογισμός κατά απόλυτο μέγεθος, πράγμα καθόλου απίθανο, το πιθανότερο είναι ότι, μία ακόμη χρονιά, θα μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ. Τούτο αποκαλύπτει την πραγματική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη πεντέμιση χρόνια τώρα. Αποκαλύπτει δηλαδή τη συστηματική συρρίκνωση του προνοιακού προϋπολογισμού και ευρύτερα της χρηματοδότησης του κοινωνικού κράτους που μαζί με την υπερφορολόγηση των πολιτών (εξαιτίας της μη μείωσης των συντελεστών έμμεσης φορολογίας ενόψει ακρίβειας) χρηματοδοτούν τις σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και του μεγάλου πλούτου, αλλά και τις υπερβολικά υψηλές εξοπλιστικές δαπάνες. Αυτές είναι οι πραγματικές επιλογές του κ. Μητσοτάκη.

Προφανώς, πρόκειται για μια κατά κυριολεξία ανάλγητη κυβερνητική πολιτική που όσο κι αν φτιασιδώνεται επικοινωνιακά είναι αδύνατον να συγκαλυφθεί. Μια πολιτική που συμβάλει τα μέγιστα στη γενικευμένη ανασφάλεια που σκορπίζει η κυβέρνηση στα ελληνικά νοικοκυριά. Μια πολιτική που δικαιολογεί μαζί με τόσες άλλες γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να πέσε. Η Νέα Αριστερά παλεύει με όλες τις δυνάμεις της για να  πείσει τους πολίτες ότι υπάρχει άλλος δρόμος, ώστε η πτώση της ΝΔ να γίνει το συντομότερο.



Σχολιάστε εδώ