Ρ. Θρασκιά: «Πρεμιέρα» για το Ψηφιακό Φροντιστήριο εν μέσω σφοδρών καταγγελιών από τους εκπαιδευτικούς – Κατάθεση Αναφοράς στη Βουλή

Ρ. Θρασκιά: «Πρεμιέρα» για το Ψηφιακό Φροντιστήριο εν μέσω σφοδρών καταγγελιών από τους εκπαιδευτικούς – Κατάθεση Αναφοράς στη Βουλή

Ξεκινάει σήμερα η λειτουργία του Ψηφιακού Φροντιστηρίου, εν μέσω σφοδρών καταγγελιών από τους εκπαιδευτικούς, επιβεβαιώνοντας δυστυχώς όλους τους φόβους που είχαμε εκφράσει και στην Ολομέλεια της Βουλής. Ως εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου που περιλάμβανε τις διατάξεις για το Ψηφιακό Φροντιστήριο αλλά και, στη συνέχεια, όταν κατατέθηκε σχετική τροπολογία, είχαμε τονίσει ότι η πρόβλεψη Ψηφιακού Φροντιστηρίου έρχεται πρωτίστως να επικυρώσει τα υφιστάμενα κενά στη μαθησιακή διαδικασία, ενώ η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης ως προς τη στελέχωσή του εγείρει σοβαρές ανησυχίες. Διότι αφενός δίνονται κίνητρα που δημιουργούν αδικίες και ανισότητες μεταξύ των εκπαιδευτικών, αφετέρου προβλέπεται μια διαδικασία επιλογής εκπαιδευτικών, που εδράζεται εν πολλοίς στην αοριστία και δεν διασφαλίζει την αξιοπιστία, μια διαδικασία που δεν μπορεί να εγγυηθεί τη διαφάνεια και την αξιοκρατία.

Η ημέρα της «πρεμιέρας» λοιπόν μας βρίσκει αποδέκτες πληθώρας έντονων αντιδράσεων από την εκπαιδευτική κοινότητα σχετικά με την «καταπάτηση» της διαδικασίας, ακόμη και καταγγελιών εκπαιδευτικών ότι υπήρξαν περιπτώσεις όπου το κομμάτι της συνέντευξης των υποψηφίων που προβλεπόταν στην πρόσκληση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ!

Προ ολίγου, κατέθεσα ενδεικτικά στη Βουλή ως Αναφορά την με αρ. πρωτ. 320/16.09.2024 ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Ε.Α.Δ.), με την οποία διαμαρτύρεται για τη διαδικασία επιλογής, δεδομένου ότι η τροποποίηση της πρόσκλησης και η προσθήκη της δυνατότητας συμμετοχής όσων είχαν προϋπηρεσία από φροντιστήριο έγινε μεταγενέστερα κι αφού είχε ήδη λήξει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων. Κι, επιπροσθέτως, δεν αναρτήθηκε ποτέ πίνακας κατάταξης υποψηφίων, καθώς και η αναλυτική μοριοδότησή τους. Για τον λόγο αυτό η Π.Ε.Α.Δ. ζητά «την άμεση αποκατάσταση της αδικίας, ανάκληση της απόφασης προσλήψεων αναπληρωτών στο ψηφιακό φροντιστήριο και έκδοση νέας πρόσκλησης για το ψηφιακό φροντιστήριο».

Να αποκατασταθεί έστω και τώρα η εν λόγω αδικία, να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η αξιοκρατία, να μπει επιτέλους ένα τέλος στη συνεχή υποβάθμιση και απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης και του δημόσιου σχολείου.

Το πλήρες κείμενο της Αναφοράς που κατατέθηκε στη Βουλή:

2024-09-17_Θρασκιά_Σχετικά με τη διαδικασία επιλογής εκπαιδευτικών για το Ψηφιακό


Σχολιάστε εδώ