“Πράσινο φως” από την Κύπρο για την ηλεκτρική διασύνδεση (GSI) – Τραγικός ο χειρισμός από Αθήνα και Λευκωσία

“Πράσινο φως” από την Κύπρο για την ηλεκτρική διασύνδεση (GSI) – Τραγικός ο χειρισμός από Αθήνα και Λευκωσία

Αυτή η αντιπαράθεση για το ηλεκτρικό καλώδιο σύνδεσης Κύπρου – Κρήτης παραλίγο να κλονίσει το ενιαίο μέτωπο Αθήνας – Λευκωσίας! Την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου, όμως,  το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση του Υπουργείου Ενέργειας για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης (GSI), όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος Υπουργός, Γιώργος Παπαναστασίου. Η απόφαση οριστικοποιήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το πρωί.

Για τον τραγικό χειρισμό η ευθύνη, όπως όλα δείχνουν, δεν ανήκει αποκλειστικά στην Κύπρο, η οποία διστάζει να υποκύψει στα εκβιαστικά διλήμματα που θέτει ο ΑΔΜΗΕ, με τον τελευταίο βεβαίως να έχει κάθε λόγο να βιάζεται να κλείσει η εκκρεμότητα και να ξεκινήσουν οι εργασίες του έργου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση έναντι των φορέων που έχουν χρηματοδοτήσει το έργο αλλά και της γαλλικής εταιρείας, η οποία έχει ξεκινήσει τις εργασίες για την έρευνα πόντισης του καλωδίου και την κατασκευή του.

Δυστυχώς, ο χειρισμός της υπόθεσης και από την Αθήνα και από τη Λευκωσία ήταν τραγικός, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους εχθρούς του σχεδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης να χαρούν, σε άλλους να εκφράσουν το φοβικό σύνδρομο έναντι της Τουρκίας και σε άλλους, όπως ο Αβέρωφ Νεοφύτου, να υποστηρίζουν ότι για να γίνει το καλώδιο πρέπει να λυθεί το Κυπριακό (προφανώς, ακόμη και με κάποιες… εκπτώσεις).

Σημ. “Π”: Ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε, πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταβάλλει € 25 εκ. ανά έτος αυστηρώς, για 5 έτη, ως επιδότηση της πιθανής αύξησης στους λογαριασμούς των καταναλωτών, από 1/1/2025-31/12/2029, ώστε οι καταναλωτές να μην επιβαρύνονται από την αύξηση.

Όπως ανέφερε, η σημασία του έργου επιβεβαιώνεται από το ότι η Ε.Ε. ενέκρινε χρηματοδότηση από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» με το ψηλότερο ιστορικά ποσό των 657 εκ. ευρώ

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ



Σχολιάστε εδώ