Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Παπαηλιού, στο 4ο «Γορτυνιακό Αντάμωμα»

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Παπαηλιού, στο 4ο «Γορτυνιακό Αντάμωμα»

Στα «ανταμώματα» ενυπάρχουν τα στοιχεία της μνήμης και της νοσταλγίας.

Όλοι έχουμε ξεκινήσει από διάφορες περιοχές της Γορτυνίας. 

Όπου και να πάμε, όπου και να βρεθούμε, όπου και να έχουμε εγκατασταθεί, δεν παύουμε να έχουμε σημείο αναφοράς τη Γορτυνία. 

Η σχέση με τα χωριά μας, παραμένει ζωντανή, διότι είμαστε «δεμένοι» με τον τόπο μας.

Και αυτή η σχέση, που μεταλαμπαδεύεται και στα παιδιά μας,  πρέπει να μετασχηματιστεί  συλλογικά σε προσφορά προς την ιδιαίτερη πατρίδα μας.

Τα ανταμώματα – όπως εν προκειμένω το «Γορτυνιακό» –  παραπέμπουν στην κοινή ρίζα, στις κοινές παραστάσεις, στις κοινές εμπειρίες,  στα κοινά βιώματα και εν τέλει στην κοινή πορεία μέχρις ενός σημείου. 

Στη συνέχεια, η κοινή πορεία διασπάται, γίνεται διαφορετικές πορείες στη ζωή, συχνά αποκλίνουσες.    

Όμως ένα μένει : Η κοινή ρίζα, η κοινή καταγωγή, η ιδιαίτερη πατρίδα, που βρίσκεται εκεί ,  και κυρίως στην ψυχή όλων, ακόμη και εκείνων, οι οποίοι την έχουν ζήσει  από επισκέψεις τα καλοκαίρια, τις γιορτές ή για κοινωνικούς λόγους ή ακόμη και  από ακούσματα και διηγήσεις του παππού και της γιαγιάς. 

Σε αυτό το πλαίσιο, οι μνήμες και η νοσταλγία μπορεί και πρέπει να συνδυάζονται με διάθεση προσφοράς, ώστε η ιδιαίτερη πατρίδα μας (η Γορτυνία) να παραμείνει ζώσα και να καταστεί  και πάλι ζωντανή. 

Μέσω της  συναυλίας, με την οποία επενδύεται  μουσικά το «Γορτυνιακό Αντάμωμα», αναδεικνύεται ο μουσικοχορευτικός πλούτος της μοραϊτικης, της αρκαδικής και της γορτυνιακης παραδοσιακής δημιουργίας. Αυτός ο (μουσικοχορευτικός) πλούτος εντάσσεται στη δημοτική παράδοση του λαού μας. 

 Η δημοτική μουσική, το δημοτικό τραγούδι και ο δημοτικός χορός αποτελούν εκδηλώσεις αυθεντικής και συλλογικής λαϊκής έκφρασης.  

Ως μέρος της λαϊκής παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού, αποτελούν στοιχεία της εθνικής και της τοπικής (γορτυνιακής, αρκαδικής, μοραϊτικης) ταυτότητάς μας. 

Την εποχή της παγκοσμιοποίησης, τέτοιου είδους εκδηλώσεις, όπως το «Γορτυνιακό Αντάμωμα», αποτελούν σημεία αναφοράς και εστίες αντίστασης προς όσους επιδιώκουν την πολιτιστική ισοπέδωση και εν τέλει, (και)  μέσω αυτής, τον οικονομικό έλεγχο και την πολιτική υποταγή των λαών. 

Η Παγγορτυνιακή Ένωση και οι πολιτιστικοί σύλλογοι χωριών και περιοχών της Γορτυνίας, τα μέλη των οποίων είναι μόνιμοι κάτοικοί τους,   «το παλεύουν» προς αυτή την κατεύθυνση.  

Θερμά συγχαρητήρια!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιάστε εδώ