Λίνα Μενδώνη: Η Ελλάδα βαδίζει σταθερά, μπροστά, με όραμα και σχέδιο

Λίνα Μενδώνη: Η Ελλάδα βαδίζει σταθερά, μπροστά, με όραμα και σχέδιο

Πραγματοποιήθηκαν από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και καλεσμένων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τα εγκαίνια του νέου φωτισμού του ιερού του Ποσειδώνα, στο ακρωτήρι του Σουνίου. 

Το Υπουργείο Πολιτισμού, το 2004, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προχώρησε στον φωτισμό του ιερού του Ποσειδώνα, προσφέροντας  μια νέα οπτική εμπειρία ενισχύοντας το Σούνιο, ως διεθνή προορισμό για χιλιάδες επισκέπτες. Είκοσι χρόνια μετά, η τεχνολογία έχει κάνει άλματα. Το ΥΠΠΟ, με τη γενναιόδωρη  χορηγία της METLEN Energy & Metals προχώρησε στη μελέτη  του νέου φωτισμού. «Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Βαγγέλης Μυτιληναίος», είπε η Υπουργός «ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημά μας. Ο φωτισμός οφείλεται στη γενναιόδωρη χορηγία  του». 

Τον φωτισμό, που αναδεικνύει, με μοναδικό τρόπο την αρχαιολογική και αρχιτεκτονική σημασία του μνημείου, προσδίδοντάς του νέες διαστάσεις, ανέλαβε η Ελευθερία Ντεκώ με τους συνεργάτες της.

Η Λίνα Μενδώνη, στον χαιρετισμό της είπε: «Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, εκπέμπετε το μήνυμα  ότι η Ελλάδα βαδίζει σταθερά μπροστά, με όραμα αλλά και σχέδιο» καθώς  «αποδίδουμε στο ελληνικό και το διεθνές κοινό, ολοκληρωμένη την φάση του προγράμματος, που αφορά στο κύριο τμήμα του ιερού και στο ναό του Ποσειδώνα. Ακολουθεί ο φωτισμός του τείχους, που προστατεύει το ακρωτήριο, από την βόρεια και ανατολική πλευρά, καθώς και του οικισμού, τον οποίο περικλείει. Ο φωτισμός του μνημείου και του άμεσου περιβάλλοντός του, χωρίς επιβλαβείς παρεμβάσεις και αλλοιώσεις της φυσιογνωμίας του, αναδεικνύει αποτελεσματικά και ομοιόμορφα τον όγκο, την πλαστικότητα και τη γεωμετρία του. Ήταν μια σύνθετη άσκηση, που απαιτούσε εξειδικευμένες μελέτες, ενώ, και, στην περίπτωση αυτή, η σύμπραξη του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα προσφέρει στην πατρίδα μας, σε σύντομο χρόνο, πρότυπα και καινοτόμα έργα, που συμβάλλουν στην αναβάθμιση της διεθνούς εικόνας μας».

Το ΥΠΠΟ για την προστασία, την αναστήλωση και την ανάδειξη του τεμένους του Ποσειδώνος στο Σούνιο, ενός εκ των εμβληματικότερων μνημείων των κλασικών χρόνων, αλλά και ενός εκ των  πλέον αναγνωρίσιμων και δημοφιλών τουριστικών προορισμών της Αττικής και της Επικράτειας, υλοποίησε και υλοποιεί σημαντικά έργα, βελτιώνοντας παράλληλα την προσβασιμότητα, τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τη συνολική εμπειρία των επισκεπτών. Την  τρέχουσα περίοδο, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, το ΥΠΠΟ δια της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, πραγματοποιεί μια σειρά νέων παρεμβάσεων, που αναβαθμίζουν, περαιτέρω, το ιερό και τον περιβάλλοντα χώρο του, καθιστώντας τον, ακόμη πιο λειτουργικό και ελκυστικό. Η εγκατάσταση ενός νέου, σύγχρονων προδιαγραφών, φωτιστικού συστήματος κατέστη απολύτως επιβεβλημένη. Αναδεικνύει το ναό, προβάλλοντας τον περίβολο του τεμένους, όπως υψώνεται στο έντονο βραχώδες ανάγλυφο του ακρωτηρίου».

Η Υπουργός ευχαρίστησε τους πολυάριθμους συντελεστές για το άρτιο, όσο και εντυπωσιακό αποτέλεσμα, τις συναρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και ιδιαιτέρως το προσωπικό και την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, την Ελευθερία Ντεκώ και τους συνεργάτες της για τη συνολική επιτυχή υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου. 

Η εκδήλωση της φωταγώγησης έκλεισε  με τη συναυλία του διακεκριμένου Έλληνα συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου, ο οποίος μέσα από τις μουσικές του απέδωσε φόρο τιμής στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Οι μελωδίες του ταξίδεψαν από το Σούνιο σε όλον τον κόσμο μέσα από τις ερμηνείες του Δημήτρη Μπάση, της Ηρώς Σαΐα, και του Ζαχαρία Καρούνη.

Ο χαιρετισμός της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη:

Χαιρετισμός της Υπουργού Πολιτισμού Δρος Λίνας Μενδώνη


Σχολιάστε εδώ