«Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας»: Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, «Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής»

«Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας»: Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, «Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής»

Ώρα έναρξης: 21:00
«Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου

Με τον «Κατά Φαντασίαν Ασθενή», το κύκνειο άσμα του, ο Μολιέρος καταγίνεται με τους τσαρλατάνους και τους κομπογιαννίτες που λυμαίνονται το ιατρικό επάγγελμα. Σατιρίζει τους «ειδήμονες» της εποχής του, που κρύβονταν πίσω από πομπώδες φράσεις και φανταχτερές ορολογίες πασχίζοντας έτσι να καμουφλάρουν την ανεπάρκεια των γνώσεών τους, και το γεγονός ότι πάνω από τον ιπποκράτειο όρκο έβαζαν το κέρδος και το προσωπικό συμφέρον. 

Ως ένα από τα λαμπρότερα επαναστατικά πνεύματα της εποχής του, ο Μολιέρος με τον «Κατά Φαντασίαν Ασθενή» καταγγέλλει κάθε μορφή εξουσίας και ασκεί έντονη κριτική στη γαλλική κοινωνία και στα κακώς κείμενά της. Με ανάλαφρο αλλά καυστικό τρόπο, τα βάζει με τις παντός είδους αυθεντίες που τυφλωμένοι από αλαζονεία και έχοντας κατακτήσει προνόμια και εξουσία, υποτιμούν και καταπιέζουν τον απλό πολίτη.

Ο κεντρικός ήρωας του έργου, ο αριστοκράτης Αργκάν, τρομερά υποχόνδριος και αρρωστοφοβικός, είναι πεπεισμένος ότι η υγεία του είναι πολύ κλονισμένη. Παρόλες τις δοκιμασμένες και πειραματικές θεραπείες που του προτείνουν -με το αζημίωτο- οι γιατροί με σκοπό να τον απαλλάξουν από την «άγνωστη» ασθένειά του, ο Αργκάν δεν νιώθει καλά. Κι επειδή η οικογένειά του δεν συμμερίζεται το πρόβλημά του, η υπηρέτριά του Τουανέτα και ο αδερφός του Βεράλδος τον πείθουν να παραστήσει το νεκρό ώστε να ανακαλύψει ποιος τον εκμεταλλεύεται και ποιος τον νοιάζεται, ποιος τον επιβουλεύεται και ποιος πραγματικά τον αγαπάει.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία – Διασκευή: Αιμίλιος Χειλάκης – Μανώλης Δούνιας
Ελεύθερη απόδοση: Μανώλης Δούνιας
Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς
Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Κίνηση: Έλενα Γεροδήμου
Βοηθός σκηνοθετών: Θάνος Χατζόπουλος

Ερμηνεύουν:

Αιμίλιος Χειλάκης, Αθηνά Μαξίμου, Μυρτώ Αλικάκη, Θοδωρής Ρωμανίδης, Νίκος Γκέλια, Βίκυ Διαμαντοπούλου, Γιώργος Ζυγούρης, Δημήτρης Φιλιππίδης.

Διάρκεια : 1:45’

Τιμές εισιτηρίων: 

Γενική είσοδος 22 ευρώ
Φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ, άνω των 65 ετών: 20 ευρώ

Προπώληση: https://www.more.com/theater/o-kata-fantasian-asthenis-tou-molierou/ 

Φυσικά σημεία: Δημοτικός Θερινός Κινηματογράφος, «Σινέ Πετρούπολις» (25ης Μαρτίου 168), 20:30 – 22:30. Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2105012391


Σχολιάστε εδώ