Άθλια και βρώμικη επίθεση του Ομέρ Τσελίκ στον Ν. Δένδια – Ποιές δηλώσεις ενόχλησαν την Τουρκία;

Άθλια και βρώμικη επίθεση του Ομέρ Τσελίκ στον Ν. Δένδια – Ποιές δηλώσεις ενόχλησαν την Τουρκία;

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ χαρακτήρισε «προβοκάτορα» τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια, προφανώς επειδή δεν άρεσε στον Τούρκο ισλαμιστή επειδή το γεγονός ότι έλληνας αξιωματούχος επισκέφθηκε το Καστελόριζο! Νησί της ελληνικής επικράτειας…

«Ο Μητσοτάκης ή ο Δένδιας εκπροσωπούν την ελληνική κυβέρνηση» διερωτήθηκε σαφώς ενοχλημένος απο την επίσκεψη και τις πρόσφατες δηλώσεις του έλληνα υπουργού Άμυνας όπου στη συνέχεια τον κατηγόρησε ότι δήθεν επιδιώκει να σαμποτάρει όλες τις διαδικασίες διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Η αφορμή ήταν η επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο Καστελόριζο στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 81ης επετείου από την Απελευθέρωση της Νήσου Μεγίστης, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης όπου και είπε τα αυτονόητα! 

Πάγια τακτική η δημιουργία εσωτερικής αστάθειας απο την Τουρκία και εμπλοκής στα εσωτερικά ζητήματα άλλων χωρών!

«Ενώ προσπαθούμε να διατηρήσουμε αυτή την προσέγγιση, το λόμπι του χάους στην Ελλάδα και ορισμένα ριζοσπαστικά στοιχεία στην Ελλάδα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να σαμποτάρουν αυτή την εξομάλυνση και αυτόν τον διάλογο» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ σε μια προσπάθεια “ελέγχου” της εσωτερικής πολιτικής ζωής της ελλάδας η οποία ειναι και διαχρονική στρατηγική τακτική της Άγκυρας κυρίως απέναντι στην χώρα μας.

Και συμπλήρωσε: «τώρα εδώ το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι το εξής: Ο Μητσοτάκης εκπροσωπεί την Ελληνική κυβέρνηση ή ο Δένδιας; Ο Δένδιας λέει πράγματα που έρχονται σε σύγκρουση με τη βούληση που επιδεικνύει ο κ. Μητσοτάκης ως Πρωθυπουργός. Αυτή η δήλωση του Δένδια είναι μια δήλωση που δεν εκφράζει σε καμία περίπτωση επιθυμία για διάλογο και επιδιώκει να σαμποτάρει όλες τις διαδικασίες διαλόγου, στοχοποιώντας την Τουρκία».

«Όπως γνωρίζετε, παρακολουθούμε πάντοτε από κοντά τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Μετά τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρό μας, είχε ανοίξει μια νέα πόρτα διαλόγου. Ο κ. Μητσοτάκης διατυπώνει μια σειρά από μηνύματα που αποδίδουν σημασία στον διάλογο» τόνισε ο Ομέρ Τσελίκ και συνέχισε, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει χρησιμοποιήσει εκφράσεις όπως: «Είμαστε δύο γειτονικές χώρες που μοιράζονται την ίδια θάλασσα και την ίδια γεωγραφία. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν προβλήματα μεταξύ μας από τη στιγμή που υπάρχουν προβλήματα ακόμα και μεταξύ αδελφών. Ας τα λύσουμε μεταξύ μας, χωρίς να βάλουμε κανέναν ανάμεσά μας».

Είναι γνωστή η προσπάθεια της Άγκυρας να ένταξη την αποστρατικοποίηση σε όλα τα νησιά του Αιγαίου παρά του ότι κατι τέτοιο δεν προβλέπεται απο τις Διεθνής Συνθήκες.

Τι ενόχλησε την Τουρκία;

“Το Καστελλόριζο είναι το ακριτικό νησί του Αρχιπελάγους, μέρος του συμπλέγματος της Μεγίστης. Ένα σύμπλεγμα με τεράστια γεωπολιτική σημασία. Και, βεβαίως, ένα σύμπλεγμα που είναι αναπόσπαστο τμήμα των Δωδεκανήσων. Ένα κομβικό σημείο για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και την υφαλοκρηπίδα της Πατρίδας μας.

Θα ήθελα να πω ότι οιαδήποτε προσπάθεια διαχωρισμού από τα Δωδεκάνησα, λόγω της εγγύτητας στις τουρκικές ακτές, οποιαδήποτε απομονωμένη αντιμετώπιση του Καστελλόριζου, εκτός πλαισίου των διεθνών συμβάσεων και της νομολογίας της Χάγης, συνιστά έωλο και αυταπόρριπτο ισχυρισμό.

Οι θέσεις της Πατρίδας μας για το Καστελλόριζο είναι διαυγείς, είναι θέσεις απόλυτα τεκμηριωμένες από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας *. Μιας Σύμβασης που βάσει της νομολογίας παράγει εθιμικούς κανόνες και δεσμεύει και τα κράτη που δεν την έχουν υπογράψει όπως την Τουρκία…

Το άρθρο 121 παράγραφος 2 της Σύμβασης προβλέπει ότι τα νησιά δικαιούνται αιγιαλίτιδα ζώνη, συνορεύουσα ζώνη, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και υφαλοκρηπίδα. Και δεν γίνεται οποιαδήποτε διαφοροποίηση για το μέγεθος των νησιών.

Οποιαδήποτε άποψη αντίθετη από τα σαφή παραπάνω αναφερθέντα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Και η Ελλάδα επιβάλλεται από το ισχύον Σύνταγμά της να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της Πατρίδας μας, όπως αυτά καθορίζονται από το Δίκαιο της Θάλασσας. Αν η Ελλάδα ανεχτεί οιαδήποτε αυθαιρεσία, θα δημιουργηθεί τότε ένα νομικό παράδοξο, θέτοντας τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας υπό αμφισβήτηση.

Εξάλλου, όπως είπα και προηγουμένως, η σημασία του Καστελλόριζου, τόσο για την Ελλάδα όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη μεγάλη μας οικογένεια, είναι ανεκτίμητη.”

Το παραπάνω απόσπασμα ήταν κυρίως αυτό που ενόχλησε την Τουρκία και ανάγκασε τον κ. Τσελίκ να προχωρήσει σε δηλώσεις.

Ν. Δένδιας: Κομβικό σημείο για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της πατρίδας μας το Καστελόριζο

Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (αγγ: UNCLOS) είναι διεθνής συμφωνία που θεσπίζει νομικό πλαίσιο για όλες τις θαλάσσιες δραστηριότητες. Από τον Ιούνιο του 2016, 168 χώρες είναι συμβαλλόμενα μέρη. Η Σύμβαση προέκυψε από την τρίτη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS III), η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1973 και 1982. Αντικατέστησε τέσσερις συνθήκες της Σύμβασης του 1958 για την Ανοικτή Θάλασσα. Ετέθη σε ισχύ το 1994, έναν χρόνο αφότου η Γουιάνα έγινε το 60ο έθνος που επικύρωσε τη συνθήκη.

Νίκος Δένδιας: H Ελλάδα θα έχει τις ισχυρότερες ΕΔ στην ιστορία της

Mε πληροφορίες και απο το Hellas Journal
Φωτο: ΥΕΘΑ/Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας παρέστη στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 81ης επετείου από την Απελευθέρωση της Νήσου Μεγίστης, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης


Σχολιάστε εδώ