Καταργείται ο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, Αλλαγές σε Airbnb, καθιερώνεται τέλος κρουαζιέρας: Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης

Καταργείται ο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, Αλλαγές σε Airbnb, καθιερώνεται τέλος κρουαζιέρας: Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης

Οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και αναπληρωτής Νίκος Παπαθανάσης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος και Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, παρουσίασαντα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση και στον τουρισμό, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην 88η ΔΕΘ. Την συζήτηση συντόνισε ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Αναλυτικά

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, συμμετείχε σήμερα στη συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, την μεταποίηση και τον τουρισμό που δόθηκε στην αίθουσα συνεντεύξεων της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης

Παρόντες ήταν επίσης ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής  Χατζηδάκης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Τσιάρας και η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Αναπληρωτης Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, καθώς επίσης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

 

Η εξειδίκευση των μέτρων του Υπουργείου Ανάπτυξης από τον κ. Θεοδωρικάκο:

Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια είναι η σύγκλιση των εισοδημάτων και του επιπέδου ζωής των Ελλήνων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς και η μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων στο εσωτερικό της πατρίδας μας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η διαμόρφωση και η υλοποίηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα μας, σε συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση.

Το Yπουργείο Ανάπτυξης προετοιμάζει από κοινού με τους παραγωγικούς φορείς πιο συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για αυτό το σκοπό το επόμενο διάστημα.

Σήμερα εξειδικεύουμε τις σημαντικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και οι οποίες συμβάλλουν στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και την κοινωνική συνοχή.

Μέτρα και πολιτικές του Υπουργείου Ανάπτυξης:

-Εξειδίκευση της εθνικής στρατηγικής για την ενίσχυση της σύγχρονης ελληνικής βιομηχανίας

 -Στρατηγική μεταρρυθμίσεων για τη μείωση της γραφειοκρατίας

 -Επέκταση των κινήτρων για καινοτομία, συγχωνεύσεις και εξαγορές

 Golden VISA για επένδυση σε νεοφυείς επιχειρήσεις

 

Εθνική στρατηγική για την ενίσχυση της σύγχρονης ελληνικής βιομηχανίας

Η διαμόρφωση και η υλοποίηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για την πατρίδα μας περνά μέσα από την ακόμη μεγαλύτερη αναβάθμιση του ρόλου της σύγχρονης ελληνικής βιομηχανίας, τόσο στην παραγωγή του ΑΕΠ της χώρας όσο και στον τομέα της απασχόλησης.

Αυτό αποτελεί εθνική αναγκαιότητα, αλλά έρχεται να συσχετιστεί με τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης Ντράγκι για την ΕΕ, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, την αποφασιστική στήριξη και ενίσχυση των επενδύσεων στη βιομηχανία, την άμεση σύνδεση της βιομηχανίας με την έρευνα και την καινοτομία και την αντιμετώπιση του κρίσιμου προβλήματος του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων.

Στόχος της εθνικής στρατηγικής είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, η ενίσχυση των εξαγωγών στον βιομηχανικό τομέα και η υλοποίηση ενός σχεδίου ανάπτυξης σε μια σειρά κρίσιμους τομείς όπως:

Παραδείγματα:

  • Αγροδιατροφικός τομέας που παράγει τελικά προϊόντα
  • Φαρμακοβιομηχανία και βιοτεχνολογία αιχμής
  • Μέταλλα, δομικά υλικά και εξοπλισμός κτιρίων για τις πράσινες πόλεις του μέλλοντος
  • Παραγωγή εξοπλισμού για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή εξοικονόμηση
  • Ναυπηγοεπισκευή
  • Εφαρμογές λογισμικού, τεχνητής νοημοσύνης και ψηφιακής οικονομίας
  • Αμυντική βιομηχανία και ρομποτική
  • Μονάδες έρευνας και ανάπτυξης προϊόντων πολυεθνικών εταιρειών

Για το σκοπό αυτό το Yπουργείο Ανάπτυξης μέσα στο επόμενο δίμηνο εγκρίνει χρηματοδότηση 170 εκατ. ευρώ για ιδιωτικές επενδύσεις που σχετίζονται με αυτούς τους τομείς και συμβάλλουν και στον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας με πόρους του RRF.

Επίσης, υλοποιείται πρόγραμμα ψηφιακής μετάβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 85 εκατ. ευρώ και πρόγραμμα αναβάθμισης βιομηχανικών πάρκων χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Έχει συνολικό προϋπολογισμό 90,4 εκατ. ευρώ, με στόχο την ενθάρρυνση δημιουργίας και ανάπτυξης πράσινων καινοτόμων επιχειρηματικών πάρκων.

 

Στρατηγική μείωσης της γραφειοκρατίας

Ο στόχος είναι η μείωση εντός διετίας κατά τουλάχιστον 25% του διοικητικού γραφειοκρατικού βάρους για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις

Κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών με στόχο τη μείωση του διοικητικού βάρους κατά 25%, κυρίως στις εξαγωγικές μας επιχειρήσεις.

Το υπουργείο ανάπτυξης θέτει σε εφαρμογή σχέδιο μείωσης της γραφειοκρατίας στις πιο χρονοβόρες και κοστοβόρες διοικητικές διαδικασίες του κράτους με δύο τρόπους:

  • Με αυστηρή μεθοδολογία μέτρησης
  • Με κατάργηση περιττών διαδικασιών

 

Επέκταση των κινήτρων για καινοτομία, συγχωνεύσεις και εξαγορές

Βασική προϋπόθεση για να συνεχίσει η οικονομία μας την ανοδική της πορεία, είναι να πραγματοποιήσει ένα ποιοτικό άλμα, με έμφαση στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, την καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Απαραίτητη συνθήκη για να το πετύχουμε αυτό είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις να μεγαλώσουν.

Γιατί κατά τεκμήριο οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις είναι πιο ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο, προσφέρουν ποιοτικότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και έχουν αυξημένη ικανότητα να επενδύουν και να καινοτομούν.

Εισάγονται νέες περιπτώσεις χορήγησης προσαυξημένων ποσοστών έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, που σήμερα ανέρχεται σε 200%, για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας που διαμορφώνονται σε:

250% για έργα συνεργασίας με startups & ή ερευνητικά κέντρα

300% για ΜμΕ έντασης γνώσης (δαπάνες Ε&Α > 20%)

315% για ΜμΕ έντασης γνώσης εάν υπερβαίνουν τον ΜΟ των αντίστοιχων δαπανών των 2 προηγούμενων ετών.

  • Επεκτείνεται το κίνητρο για εμπορική εκμετάλλευση ευρεσιτεχνίας (πατέντας).

-Σήμερα ισχύει 3ετής απαλλαγή των σχετικών κερδών από φόρο. Με τη νέα ρύθμιση θεσπίζεται μείωση 10% του φόρου εισοδήματος για επιπλέον 7 έτη μετά την λήξη της τριετίας.

  • Διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για τους angelinvestors.

-Σήμερα προβλέπεται έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα φορολογούμενου – επενδυτή, ποσοστού 50%  επί του κεφαλαίου που εισφέρει σε startups εγγεγραμμένες επιχειρήσεις του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων και έως 300.000 ευρώ.
-Με τη νέα ρύθμιση το ανώτατο όριο αυξάνεται σε 900.000 ευρώ.

 

  • Μειώνεται το ελάχιστο όριο εταιρικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας που προκύπτει από συνεργασία/μετασχηματισμό σε 100.000€ από 125.000€ για την εξασφάλιση φοροαπαλλαγής 30% επί των κερδών.

 

  • Θεσπίζεται η δυνατότητα μεταφοράς φορολογικής ζημίας μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων.

Το δημοσιονομικό κόστος με βάση την υπάρχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα εκτιμάται σε 40 εκατ. ευρώ ετησίως, ωστόσο αναμένονται πολλαπλάσια οφέλη στην πραγματική οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2024 εφαρμόστηκαν σημαντικά επενδυτικά κίνητρα που περιλαμβάνουν:

-Τη μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου από 0,5% σε 0,2% με ετήσιο κόστος 22 εκατ. ευρώ.

-Τη μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών με ετήσιο κόστος 21 εκατ. ευρώ.

-Την κατάργηση του φόρου τόκων για τα κρατικά ομόλογα με ετήσιο κόστος 7 εκατ. ευρώ.

 

Golden VISA για επένδυση σε νεοφυείς επιχειρήσεις

 

Από τον Απρίλιο του 2024 αυστηροποιήθηκαν περαιτέρω τα κριτήρια για τη χορήγηση Golden Visa.

Σήμερα ισχύει ήδη η δυνατότητα χορήγησης Golden visa για εισφορά κεφαλαίου, ποσού 400.000 ευρώ τουλάχιστον, σε εταιρεία η οποία έχει έδρα ή εγκατάσταση στην Ελλάδα.

 

Αυτός ο θεσμός επεκτείνεται, εστιάζοντας στις startup επιχειρήσεις.

 

Πιο συγκεκριμένα:

 

-Από 1/1/2025 θα χορηγείται άδεια παραμονής υπό τη μορφή golden visa για επένδυση ποσού διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) σε startup επιχείρηση, μέλος του Εθνικού Μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων (Elevate Greece).

 

Κώστας Τσιάρας: Στόχος να πάμε ακόμα πιο γρήγορα στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα 

Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη 88η ΔΕΘ 

Στην εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αφορούν τον πρωτογενή τομέα προχώρησε, κατά τη διάρκεια διυπουργικής συνέντευξης Τύπου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.

Ειδικότερα, εξήγησε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε το 2019 έναν αγροτικό τομέα με πολλά προβλήματα, τα οποία αποτυπώνονται σε ένα διευρυμένο έλλειμμα στο ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων. Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε, ότι το 2023 είχαμε πλεόνασμα, «εφαρμόζοντας μια σειρά πολιτικών με κίνητρα, όπως φορολογικά, ΦΠΑ στα λιπάσματα, προαγωγή των συνεργατικών σχημάτων κλπ». Παράλληλα, επισήμανε ότι στις  εξαγωγές λαχανικών που είναι ο κύριος όγκος των εξαγωγών παρουσιάστηκε τεράστια αύξηση, ενώ στα κρέατα που είναι ο κύριος όγκος των εισαγωγών υπήρξε μεν επίσης αύξηση, αλλά πιο συγκρατημένη.

«Στόχος μας είναι να πάμε ακόμα πιο γρήγορα», υπογράμμισε ο Κώστας Τσιάρας και ταυτόχρονα εξήγησε ότι τα μέτρα αποσκοπούν στη «μείωση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, στην απαλλαγή από τα βάρη του παρελθόντος, στη τόνωση της εξωστρέφειας εκεί που μπορούμε καλύτερα και στη διεύρυνση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας».

Πιο αναλυτικά, προσέθεσε ότι το Υπουργείο στοχεύει:

  • Στην  περαιτέρω υποκατάσταση των εισαγωγών με εγχώρια προϊόντα,
  • Στην ενίσχυση εξαγωγών σε προϊόντα με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα,
  • Στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής,
  • Στη  δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας στον πρωτογενή τομέα
  • Στην αναδιάρθρωση της παραγωγής με αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής αξίας και
  • Στο «rebranding» των ελληνικών προϊόντων».

Εξειδικεύοντας περαιτέρω τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ο Κώστας Τσιάρας τόνισε:

1. Ήδη ψηφίσαμε τον μηδενισμό του ΕΦΚ και από κοινού με την ΑΑΔΕ και το ΥΠΟΙΚ και με δευτερογενή νομοθεσία θα επιστρέψουμε μόνιμα τον ΕΦΚ.
2.  Από κοινού με την ΕΘΕΑΣ προχωράμε στην καταγραφή των ενεργών συνεταιρισμών  και δημιουργούμε τον μηχανισμό για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας τους, με δυνατότητες αναχρηματοδότησης των δανείων.
3. Υλοποιείται πρόγραμμα ενίσχυσης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών ύψους 600 εκ. ευρώ
4. Αξιοποιούνται οι αδρανείς γαίες μέσω εκσυγχρονισμού και επικαιροποίησης του υφιστάμενου νομικού  πλαισίου.

Νωρίτερα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρουσίασε και την κατάσταση στον πρωτογενή τομέα. Συγκεκριμένα, το 2019 το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων έφτανε τα 731.216.078 ευρώ, ενώ το 2023 επετεύχθη πλεόνασμα 452.610.528 ευρώ.  Οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών το 2019 έφταναν στα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ το 2023 ανέρχονται σε 3,2 δισ. ευρώ.  Σε ό,τι αφορά στις εισαγωγές κρεάτων, από 1,2 δισ.ευρώ το 2019 έφτασαν το 1,6 δισ.ευρώ το 2023.

Σε ότι αφορά την απασχόληση στον πρωτογενή τομέα, ο Κώστας Τσιάρας σημείωσε ότι το 2020 στον πρωτογενή τομέα (Γεωργία, δασοκομία, αλιεία) απασχολούνταν 412.000 άνθρωποι, ενώ το 2023 ανέρχονται πλέον σε 480.900 άτομα.

Τέλος, σημαντική είναι η αύξηση των νέων ανδρών (20-29) που απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα μιας και το 2020 ήταν 21.700 και το 2023 35.300. Το ίδιο ισχύει και στις γυναίκες όπου από 159.600 το 2020 έφτασαν τις 176.000 το 2023.



Σχολιάστε εδώ